teisipäev, 9. veebruar 2010

Hommikune terviseamps - pehme, mahlane karask

Mina olen see natukene õnnetu hing, kes rukkileiba-sepikut ja teisi tervislikumaid teraviljatooteid väga ei armasta. Jah, ma küpsetan ka kodus ise vahel leiba, kuid pärast jahtumist, järgmisel päeval see mind enam oma maitsega ei köida.

Kui ma juba võileibasid söön, või tegelikult siis võisaiasid, olgu need tehtud valgest saiast, mis teadagi pole kõige tervislikum valik.

Seepärast olin tõeliselt õnnelik, kui umbes aasta aega tagasi esimest korda kodus küpsetatud karaskit proovisin ja sellesse tervislikku ampsu ülepeakaela ära armusin.

Ma tean, et see kõlab ilmselge liialdusena, kuid päris ausalt küpsetasin ma seejärel 2 nädalat üle kahe päeva kodus karaskit ja sõin seda hommikul-lõunal-õhtul.Soovitan ka kõigil teistel saia-usulistel julgelt proovida, sest see mahedamaitseline saialine on tõeliselt pehme, mahlane ja tervislik. Lisaks on seda tõepoolest ülimalt lihtne valmistada, kõik käib ühes kausis ja ühe mõõtenõuga, kuhu kõigepealt mõõdan kuivained ja seejärel piima.

Retsepti jagas minu armas sõbranna Anne-Ly, ajajooksul olen teinud väikesed mugandused, et karask veelgi tervislikum oleks.
Suure, kaheks päevaks jaguva karaski jaoks võta:
- 4,5 dl odrajahu
- 0,5 dl nisujahu
- 4 spl nisukliisid
- 200 grammi rasvata teralist light-kohupiima
- 1 muna
- 2,5 dl (hapu)piima
- 1 tl suhkrut
- 1 tl soodat


Pane kõik ained suurde kaussi, sega segamini, kuni saad tugeva, kleepuva taina.
Vala 26 sentimeetrise läbimõõduga vormi (karask peab tulema suhteliselt õhuke-lapik), silu pealt siledaks ja küpseta 175kraadises ahjus 30minutit.
Lase 10minutit tõmmata ja serveeri kuumalt määrdejuustuga.
Siin sööme meie tavaliselt pool karaskit märkamatult ära - nii mõnus on see ahjusoe saia-asemik.

Siia alla ka üks meeleolu pilt, milline üks toidupildistamine koos uudishimuliku kassiga välja näeb.
Saage tuttavaks, meie armas sõber Küpsis karaski taustal:Head küpsetamist!

1 kommentaar:

  1. Kasak on nämma...ma olen ise maailma viletsaim kokk, aga sinu blogiretseptid(ja pildid) on nii isuäratavad...niiet usun, et mingi aeg napsan siit mõne retsepti,vean näpuga järge ja teen ära :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...