teisipäev, 9. veebruar 2010

Vürtsine ja kirgastav kõhutäis - Tai roheline karri


Kui käisin Taimaal puhkamas võlus lisaks kaunile loodusele ja toredatele inimestele mind väga ka tai-köök. Palju vürtse ja ürte, ohtralt köögivilju ning kiiresti valmivad road sobivad imehästi nii eksootilisel Taimaal süüa, kui ka siinset, külma ja pimedat talve vürtsitama.

Meil õnnestus Tais käia ka kokakoolitusel, kus valmistasime põhilisi Tai lemmikuid. Lisaks kevadrullidele ja suppidele valmistasime algusest-lõpuni rohelise karripasta ja panang-karripasta(punane magus-vürtsikas karri, kus maitset annavad maapähklid).

Nüüd olen karrisid tihti kodus teinud, kuid tuleb häbiga tunnistada, et kasutan karride põhjana Taist kaasatoodud pastasid, mitte ei uhmerda igakord värkset pastat valmis. Selle põhjuseks lisaks pisukesele laiskusele on ka tõsiasi, et enamikke asju, mida ühe korraliku karrispasta sisse läheb (neid on 7-12 erinevat vürtsi, maitsainet, ja -taime kindlasti), pole Eestist saada. Küll aga saab ka siinsest kaubandusest osta juba valmis täiesti korralikke ja häid karripastasid.

Siit retsept rohelise kanakarri valmistamiseks. Tänane roog õnnestus kuidagi eriti hästi ja kavatsen seda kindlasti korrata.

Jagub neljale:
- 400 grammi kondita broileri kintsuliha/kanafileed
- 1-2 spl rohelist karripastat
- 400 ml kookospiima
- 100 ml vett
- 1 suur porru
- 200 grammi (külmutatud) herneid
- 200 grammi (külmutatud) aedubasid
- 1 tl palmisuhkrut või 1 tl fariinisuhkrut
- 1 spl kalakastet (võib asendada sojaga)
- 1spl laimimahla
- õli

Kuumuta õli pannil, lisa tükeldatud porru ja prae kergelt.
Lisa suupärasteks tükkideks lõigatud kana ja pruunista kiiresti ümbertringi.
Eemalda porru, kana pannilt.
Pane pannile umbes 5spl jagu kookospiima ja lisa sellele maitsejärgi 1-2 spl karripastat. Kuumuta umbes 4 minutit- see toob karripastas olevatest vürtsides õli välja ja kõik maitsed esile.

Kokakoolis kästi meil pannikohale kummardada, sügav sõõm tõmmata ja kui enam köhima ei ajanud, oli karripasta valmis.
Lisa ülejäänud kookospiim, vesi, kalakaste ja laimimahl. Keeda 5 minutit.
Lisa segule kana ja porru, kuumuta 5 minutit.
Lisa herned ja aedoad, kuumuta tasasel tulel veel 5 minutit.
Serveeri riisiga. Head isu!

10 kommentaari:

  1. mul ongi juba punase karripastaga kalakarrist tüdimus. proovin siis nüüd seda sinu oma. tundub SUPER!

    VastaKustuta
  2. Karripasta on Malaisiast sel korral, aitäh Sulle kingi eest :)
    Kahjuks ei ole pakil ühtki ingliskeelset kirja kuid tegin korraliku lõhnatesti ja viskas samasid aroome, mis Taimaa pastad.

    VastaKustuta
  3. See tundub küll väga paljulubav. Läheb kindlasti lähiajal proovimiseks (avastasin just, et isegi kõik koostisosad on olemas)

    VastaKustuta
  4. Ka minul on juba kanafilee kappi varutud - herne ja ubade kooslul rohelises karris on kuidagi eriti sobilik ja meeltmööda.

    VastaKustuta
  5. Proovisin järgi ja väga mõnusa maitsega toit on. Kindasti läheb kordamisele! Mul oli küll paraku Santa Maria roheline karripasta, seega võin ainult ette kujutada, kui maitsev see veel Taist pärit komponentidega oleks. Tänud igal juhul väga super retsepti eest!

    VastaKustuta
  6. Tore kuulda, kui meeldis :) Minul ka tänaseks jällegi see roog plaanis :)

    VastaKustuta
  7. Mõtlesin, et jagan veel infot selle kohta, et Tai maitseaineid jm võib otsida ka sellisest firmast nagu primefood.ee Neil on olemas palju rohkem asju, kui jaesse jõuab. Kuigi hetkel, jah, on pilt poodides ka juba paremaks läinud. Kafiirlaimi lehti, galangalijuurt jms on juba päris hästi saada :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...