reede, 23. juuli 2010

Maasika bellini - klaasitäis suve


Nagu pealkiri lubab - see tõesti on klaasitäis suve - maasikatest mesimagus ja proseccost särtsuvalt jahutav, läbinisti päikseline!

Bellini on kuulus Itaalia kokteil, mis pärineb Veneetsiast. Traditsiooniliselt valmistatakse proseccost ja virskipüreest. Siin aga palju kohalikum ja julgen väita, et maitsvam variant :)

Vaja läheb:

- 1 pudel kvaliteetset proseccot või muud kuiva vahuveini*
- 500 grammi maasikaid
- 2 spl suhkrut
- 1 tl vaniljesuhkrut

Püreesta maasikad suhkrutega. Vala kannu või klaasidesse. Pikenda jääkülma proseccoga. Naudi!

*Alkoholivaba variandi jaoks võta 1,5liitrit kvaliteetset mulliga vett.

kolmapäev, 21. juuli 2010

Tuunikalasalat värske kartuliga - imemaitsev toekas lõunasalat

Nii nagu igal aastal ootan ma esimesi mahlaseid rabarberivarsi ja suvemahlaseid maasikaid, ootan ma ka esimesi, sulelise koorega värskeid kartuleid.

Kuumal suvepäeval pole paremat õhtusööki kui auravad varajased kartulid rohke kodujuustu-tomati-kurgi salatiga. Järgmisel päeval saab aga ülejäänud kartulitest (kui tõesti see ime juhtub, et mõni üle jääb) valmistada imelise salati tuunikala ja hernestega.

Ühel lõunal olid mul köögilaual munad ning karp tuunikala ja kui mu elukaaslane kööki astus ütles ta:"Sa teed seda salatit, täna tuleb hea lõunasöök!" Ja seda vaid kahe koostisosa põhjal, kuid tunne oli juba köögis olemas.

See salat tõesti on maitsev hoolimata oma väga lihtsatest koostisosadest ja mitte kõige esinduslikumast välimusest. Kogused on pigem sellised tunde järgi aga üritan siia miskid määrad kirja saada.

Jagub neljale:
- 10-12 väiksemapoolset värsket keedetud kartulit
- 1 karp kvaliteetset tuunikalakonservi(väga hea on M&S allikavees tuunikala)
- 3-4 kõvaks keedetud muna
- purk konservherneid
- 2 shalottsibulat
- 5-6spl majoneesi
- soola
- natuke pipart

Nõruta tuunikala ja herned. Haki sibul peeneks ja lõika kartul ratasteks. Haki kahvliga muna katki ning tuunikala kiud lahti. Sega kõik ained ettevaatlikult omavahel ja lisa maitse järgi majoneesi, soola-pipart. Serveeri musta leivaga. Head proovimist!

Frappe - kiire jääkohv. Kuuma suvepäeva lahutamatu kaaslane.


Sel aastal on meid õnnistatud täpselt õige suvega - oli pikk, külm ja lumerohke talv ning nüüd on pikk, kuum ja päiksepaisteline suvi.

Kuigi kuumus on kestnud juba kuu aega ühtejutti paneb mind ikka veel imestama Tallinna söögikohtade suutmatus ilmaga kohaneda - kuhu ka ei läheks, mitte kuskil ei pakuta jääkohvi. Ma ei palugi keerukat jäätise ja vahukoorega kohvikokteili vaid lihtsat frappet, mida valmistatakse lahustuvast kohvist. Kui väljas ei pakuta, tuleb kodus ise teha.

Vaja läheb:
- 1-2 tl lahustuva kohvi graanuleid
- ca 100 ml/pool klaasi külma vett
- ca 100 ml/pool klaasi külma piima
- 1-2tl suhkrut soovi korral
- jääkuubikuid
Vaja läheb sheikerit (parim on metallist).

Pane sheikerisse jää, kohv, suhkur ja pool veest ning raputa kuis jaksad 10-20sekundit. Kontrolli ja kui kohv on vahus ning kohev vala klaasi. Pikenda piima-ja veega maitse järgi. Serveeri kohe koos kõrrega. Palju päikest ja jääkülma kohvi.

Värskendav kokteil arbuusist ja ingverist.

Kõigepealt viitan eelnevale postitusele ja teemale - ma armastan arbuusi ning täpsemalt lõigule : "Ma tassin(veeretan) koju 10kiloseid isendeid - fileerin, söön otse lusikaga seest, talletan sügavkülmas, mikserdan joogiks...."

Siit retsept viimaste märksõnade kohta. Kerge jook arbuusist koos tiba ingveriga, mis lisab magusale arbuusile just parasjagu vürtsi ja särtsu. Retsept nami-nami laekast.

Võta tunde järgi:
- arbuusi (puhasta seemnetest)
- jääd
- natuke ingverit

Lõika arbuus tükkideks, pane blenderisse. Riivi ingver (ca 0,5tl riivitud massi kahe inimese kohta) ja lisa jää. Purusta kuni saad ühtlase kokteili. Serveeri kohe. Head jahutust!

Arbuus ja feta - uus suvelemmik

Ma armastan arbuusi. Meeletult ja kohati isegi koomiliselt. Ma tassin(veeretan) koju 10kiloseid isendeid - fileerin, söön otse lusikaga seest, talletan sügavkülmas, mikserdan joogiks ja uuesti poodi. Olen arbuusi järele hull.

Kuigi ma võin arbuusi lõputult lihtsalt niisama paljalt süüa, võin ma seda süüa umbes sama palju koos feta juustuga. Just nii - arbuus ja feta sobivad kokku ideaalselt nagu tomat ja basiilik; viinamarjad ja juust. Kuigi minu jaoks on see kooslus juba ammu loogiline, olen oma tutvusringkonnas täheldanud, et see geniaalne avastus on enamikul tegemata.

Kuigi juurde sobib segada nii münti, siledalehelist peterselli, sibulat, musti oliive kui ka seedermänniseemneid - saab vägagi toeka ja maitseka salati; meeldib mulle kõige enam lihtne kooslus magusast arbuusist ja pehmest fetast. Ideaalne amps õhtuooteks. Imelist ja kerget suve!

reede, 16. juuli 2010

Eton Mess- imeliselt suvine segadus Inglismaalt.

Eton mess on klassikaline inglise magustoit, kindel suve hitt. Traditsiooiliselt valmistatakse seda rooga maasikatega, kuid mulle on hakanud sümpatiseerima tiba värviküllasem variant vaarikate ja mustikatega.

Nagu ikka, lihtsuses peitub võlu ja seegi, väga lihtsate koostisosadega magustoit on äärmiselt maitsev ja isegi pidulik, mistõttu sobib pakkuda ka õhtusöögil magustoiduks väikestest pokaalidest. Seda eriti praegusel ajal, kui kuumav ahi on suurim õudusunenägu.

Jagub ohtralt neljale:
- 4 dl vahukoort
- 2 sl suhkrut
- 1 spl vaniljesuhkrut
- 100 grammi beseeküpsiseid
- 150 grammi mustikaid
- 150 grammi vaarikaid

Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga pehmeks vahuks (nn. soft peaks). Sega ettevaatlikult hulka beseeküpsised (valmista ise või osta poest). Viimasena lisa mustikad ja vaarikad (jäta mõned kaunistamiseks) ning sega kergelt läbi. Serveeri kohe. Kaunist suve!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...