teisipäev, 6. august 2013

Suvikõrvitsa salat - selleks suvikõrvitsad ju loodud ongi!

Kui nüüd välja jätta mõned täiesti imelised koogid, kuhu sisse suvikõrvitsat läheb, siis minu jaoks on suvikõrvits parim toorelt salatina ja salati sees söömiseks. Aga selleks, et see nn. massidesse läheks, peab veel nii mõnigi harjumus muutuma. 
Näiteks meil maal juhtub tihti nii, et kõik kurgid kasvatatakse hästi suureks ja väikseid ei sööda, sest siis ju ei jagu ja kõrghooajal viiakse kastide viisi kurke küla peale jagamiseks, sest ise ei jõua kõiki neid ära süüa. Palju parem oleks nautida väikseid, maitseküllasemaid kurke ja küll jagub jätkuvalt teistelegi. Sama lugu suvikõrvitsategagi, mis hiiglasteks kasvatatakse ja siis otsitakse neid, kes neid sööks. 

Ülekasvatatud vili tähendab ju seda, et parimad maitseomadused on ammu kadunud. Seepärast arvataksegi, et suvikõrvits on maitsetu, pehme, kõva koore ja seemnetega vili, mis heal juhul kuskile massi täiteks soibib ja noh, täita saab teda ka hea-paremaga, mis kogu selle maitsetuse siis ära varjab. 
Olete te suvikõrvitsat proovinud, kui see vili vaid paari sõrme jämedune on? Noor ja krõmps, seemnetest pole märkigi ja koor on mõnusalt kriuks. Vot sedasi tuleb suvikõrvitsat süüa. Ja need, mis hiiglasteks kasvavad, saab koogi või moosi sisse panna - kuigi sealgi on noored viljad paremad ja annavad rohkem maitset. 

Aga see salat nüüd - üks mu lemmikuid on lihtsalt roheline salatisegu tomati, suvikõrvitsa, toorete šampinjonide, röstitud piiniaseemnete ja mee-sinepi kastmega. Et kui eriti kiirelt ja kergelt tahaks. Selline, mida ka sõbrannale pakkuda, on ülal pildi peal. Mitte, et valmistamine keerulisem oleks: 
väikesed suvikõrvitsad köögiviljakoorijaga õhukesteks laastudeks, peale niristada head balsamikreemi ja sidrunimahla, soovikorral head õli. Parmesanist parjalt peene riiviga soolakust peale, ohtra peoga pannil röstitud piiniaseemneid ka, viimistluseks värskelt musta pipart. Ideaalselt sobivad seltsi veel ka igasugu mündilised ja tummisemaks eineks parmesani asemel feta. Tõeliselt mõnus kerge salat, kui juhtub, et väikeseid suvikõrvitsaid kätte satub. Kõrvale veel krõbeda koorega saia ja suvi kestab veel. Ja kui pole mitte nii väikesed suvikõrvitsad koju sattunud, siis proovi neid retsepte ka:  http://k2trinkokkab.blogspot.com/search/label/suvikõrvits

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...