reede, 16. mai 2014

Kevadine mugavustoit - krehvtise salatiga täidetud maguskartul

Mugavustoit on minu jaoks jätkuvalt äärmiselt kohmakas ja üldse mitte selle tähendust õigekõlaliselt edasi andev eestikeelne väljend maailmakuusla "comfortfoodi" kohta. Ma tean, et on ju sama tähendus, aga sõna mugavustoit peale ei tule kuidagi tahtmist selle roa peale end kerra kerida, midagi mõnusat lugeda-vaadata, sööki nautida ja maailm ongi parem. 

Kui nüüd eelmist lauset vaadata, siis on see ikka pöörane, mis võim toidul on. Ja ma tean, et paljude jaoks ei ole see üldse nii ja süüa külmal talveõhtul vorsivõileiba ongi täiesti okei. Aga minul ei ole. Mulle meeldib kokata ja mulle meeldib toitu nautida. Kohati selgelt liigagi. 
Mis aga teeb selle roa eriliseks siin, on tõsiasi, et see on tavapärasest mugavustoidust väga kaugel. Tavaliselt on need ju ikka midagi koorest ja tummist, pasta või hautis. No selline talvetoit ikka. Aga mis teha kui kevadel-suvel kerra on vaja? Vot siis on minul vaja ahjukartulit, aga mitte niisama tavalist, vaid lõõskava kõrbepäikeseloojangu karva maguskartulit, mis täidetud erksa ja säriseva köögiviljasalatiga, mille hapukas kaste tasakaalustab ideaalselt kohati suhkrumagusat bataati. Seda kooslust nautides tuleb juba ainuüksi värviteraapiast energia tagasi. 
Bataadist olen ma üldse viimasel ajal sõltuvuses ja õnneks on seda juba väga tihti meie riiulitel saada ka. Sellest valmivad ka väga mõnusad ahjukartulid ning kooki isegi saab teha. Aga see täidetud bataat siin on kindlasti minu lemmik. 

Kahele: 
- kaks keskmise suurusega ümaramat bataati
- veerand pead punast kapsast
- pool punast sibulat
- pool pikast kurgist
- 1 avokaado
- 4 kirsstomatit
- peterselli
- ühe sidruni mahl
- 1 tl dijon sinepit
- pipart, soola

Pese bataadid, torka terava noaga mõned augud sisse, et küpsedes niiskus välja pääseks ja küpseta 180kraadises ahjus tund aega, kuni kartul on täiesti pehme. 
Samal ajal valmista salat, hakkides kapsas ja sibul ribadeks, avokaadost ja kurgist lõika kuubikud, tomatitest sektorid. Kastmeks lisa sidrunimahl, sinep, sool ja pipar ning sega läbi. Avokaado lisab sinna omajagu kreemisust. 
Kui bataat pehme, lõika pealt katki ja vajuta laiali. Täida salatiga, peale puista peterselli. Naudi keras! 

esmaspäev, 12. mai 2014

Pesto ja kapparitega täidetud paprikad - lihavaba esmaspäeva auks

Üle maailma "tähistatakse" lihavaba esmaspäeva - et anda kehale ja Maale natukene puhkust pakkudes ja kasutades kergemat. 
Seda, et ma ribisid armastan, teab ilmselt iga minu blogi lugeja, kuid see ei tähenda, et ma neid hommikuks, lõunaks ja õhtuks söön. Kevadel on tegelikult pikki perioode, kus ma  liha üldse ei tarvita. See ei ole teadlik valik, aga keha kuidagi ihkab kergemat. 

Paljude jaoks muidugi tähistab kergem igavat salatit, mis kokku segatud lehtsalatist, tomatist ja kurgist, tegelikkus aga ei saaks enam kaugemal olla. Siit lingilt leiate valiku minu blogi vegetaarsetest roogadest. 
Ja siin uus retsept, milles maitseid nii palju, et keegi ei tunne puudust toekamast. 
Neljale: 

- neli suurt punast paprikat

- 2 küünt küüslauku 
- 8 kirsstomatit
- 4 tl kappareid
- õli
- soola, pipart 
- basiilikut
- 4 tl pestot

Poolita ja puhasta paprikad, viiluta küüslauk ja lõika kirsstomatid veerandikeks. Jaota küüslauk, tomatid ja kapparid paprikapoolikute vahel, maitsesta soola-pipraga ja nirista peale natukene õli. Küpseta 180 kraadises ahjus 30 minutit. 
Enne serveerimist lisa pesto ja värske basiilik. Serveeri kohe. Mõnusat lihavaba esmaspäeva! 

reede, 9. mai 2014

Kevadine detox smuuti eri vol2 - klassikud

Viimased aasta-kaks on tervisemaailmas teinud suurt ilma rohelised smuutid - neid näeb joomas kuulsusi, kes trennist tulevad ja ühised rohelise smuuti tervisepaastud on online'is kõikjal saadaval. Küllalt leidub neid, kes väidavad - hommikusöögi asendamine rohelise smuutiga on nende tervist, keha ja meelt oluliselt helgemaks muutnud. 
Loomulikult ei pea kohe nii suurelt alustama, et mitmenädalase detox-kuuri ette võtad, aga nädalas paari rohelise joogi hommikusöögiks "söömine" annab aga kehale väga palju vitamiine ja mineraale, mis pärast pikka talve hädavajalikud. 
Varasemas postituses kirjutasin pikemalt lahti ka erinevad nipid ja trikid, mida smuuti tegemisel silmas pidada, need leiab siit.  Soovitan lugeda, nende teadmine muudab smuuti tegemise palju lihtsamaks ja tulemus on maitsvam. 
Täna aga on teemaks smuutimaailma klassikud, kui nii saab öelda. Need kooslused on enim räägitud-tarbitud, kuna need töötavad imehästi, on maitsvad ja turgutavad keha ohtra kasulikuga. 

Pirni-selleri roheline smuuti
- 1 suur küpse pirn
- 2 vart sellerit
- pool sidrunit
- 150 ml vett või kookosvett

Blenderda vesi ja seller esmalt, siis lisa sidrun ja tükeldatud pirn ning blenderda ühtlaseks - ca 1 minut.  Serveeri kohe. Vajadusel säilita õhukindlas topsis kuni 24 tundi - enne tarvitamist loksuta korralikult. 

Mango-spinati smuuti, ühele:
- peotäis värsket spinatit
 100 grammi külmutatud mangokuubikuid (Rimi Ica sarja omad on väga head)
- veerand kooritud sidrunit
- veerand avokaadot
- 150 ml vett
- datleid või mett magustajaks

Pese spinat ja blenderda veega 20sekundit. Lisa mango, avokaado ja kooritud sidrun ning blenderda ühtlaseks. Soovikorral turguta õietolmuga. Magustajaks kasuta mett või datleid, mis lisa koos teiste ainetega blenderisse. Serveeri kohe. Vajadusel säilita õhukindlas topsis kuni 24 tundi - enne tarvitamist loksuta korralikult. Head katsetamist! 

esmaspäev, 5. mai 2014

Guacamole - kevadroheline klassika

Guacamole, eestikeeli näiteks avokaadotamp on Mehhiko köögi klassika, mis on seal laual pea igas eines pärast hommikusööki. Muide, kas teadsid, et avokaado on tegelikult hoopis puuvili ja kuna see on väga rasvainete rikas, kutsutakse seda Mehhikos ka vaesemehe võiks. 
Eestis pole varem väga õnnestunud guacamolet teha, kuna selleks on vaja häid küpseid avokaadosid, mida meie lettidel just tihti ei leidu. Pealegi on tihti lettidel sileda rohelise koorega Fuerte sorti viljad, mis mulle üldse ei maitse. Ma eelistan krobelise tumelilla-rohelise koorega Hass sorti. Õnneks müüakse juba mõnda aega Rimis soodsalt võrgu sees just neid väikeseid krobelise lilla koorega vilju, mis küll poes veel kõvad on, aga kodus paari päevaga pehmenevad. Nende sisu on küps ja maitserikas. Ideaalne niisama leivale natukese soolahelveste ja pipraga ning minu rõõmuks saab neist ka imemaitsevat guacamolet.  

Mulle meeldib selline pop guacamole, kus sees ka sibulat, tomatit, koriandrit, tšillit ja ohtralt laimi mahla. Klaasikaline kooslus on vaid avokaado, sool ja laimimahl. Segatakse seda tavaliselt kokku uhmris, mina kasutan kahvlit. 

Kausi jagu guacki:
- 4 küpset hass avokaadot
- 6 küpset kirsstomatit
- 1 väiksem tavaline shalott või pool banaanishalotist (asenda maheda sibulaga)
- 1 väiksem tšilli
- 2 laimi mahl
- soola
- punt koriandrit

Poolita avokaadod, võta kivid välja ja uurista viljaliha kaussi. Tambi kahlvliga pudruks, aga jäta ka suuremaid tükke sisse. Lõika tomativeerandid veelkord pooleks, siis saad parajad tükid, sibul ja tšilli haki hästi peenikeseks. Sega kõik omavahel kokku, maitsesta soola ja laimimahlaga. Puista peale ohtralt hakitud värsket koriandrit. Paku kas maisikrõpsude, leivasnäkkide või niisama köögiviljade dipina. Kevadet!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...