kolmapäev, 17. september 2014

Leivatordid - sellised õige magusad

Või tegelikult, leivatordid on lemmikud just neil, kes väga magusaid torte ei armasta, vaid pigem millegi mahedamaga peolauda lõpetada eelistavad. Siiski, võrreldes tavaliste singi või kala võileivatortidega on need kolm siin õige magusad küll. Üks saanud inspiratsiooni napoleonitordist, üks kräsupeast ja kolmas inglise kausikoogist trifelist. 
Pühapäeval toimus järjekordne Eesti leiva päev, mida Leivaliit juba mitmendat korda korraldab. Sel aastal oli lisaks lemmikleiva valimisele ja sügislaadale plaanis ka leiva õpituba, kus näidata, mida uudset leivast veel teha saab. Olin juba ammu oma jah sõna leivatoa eestvedamisele andnud ja üks kindel retseptki peas olemas, mida seal valmistada, kui õpitoa kohta ja muud üle vaatasime ning kuna seal puudus igasugune keetmise-küpsetamise-korraliku kokkamise võimalus, pidin pea uuesti tööle panema. Sest leiva õpituba toimus sõna otses mõttes keset muru platsi, kolme kiibaka laua taga, kus ei jooksvat vett ega pliiti läheduses pole. Õnneks oli ilm imeline ja retseptid nii leiva pidupäeva kui muidu suurele üritusele sobivad - lisaks ammu peas valmis olnud leivatordi ideele panin kokku veel kaks leivatordi retsepti, mis küpsetamist ei vaja ja valmivad kiirelt ja lihtsalt. 
Kokku jagasin päeva jooksul laiali umbkaudu 120 tükki torti, mis kõik olid kohapeal inimeste silme all valminud, kõigile küsijatele ka jooksvalt õpetussõnu ja retsepte jagades. Juhtus ka üks väga armas lugu - tõstsin seal oma 50ndat torditükki, kui see küllili kukkus, mille peale seda ootav naisterahvas ütles, et näe, ta ei saagi nüüd mehele :( Mina aga tean, et see ütlus ei käi mitte selle kohta, kes tüki saab, vaid määrab hoopis tõstja saatuse. Mille peale mina muidugi lohutasin seda naisterahvast, et pole hullu midagi, mul läheb siin täna kümneid torditükke ümber, mul mitme elu jagu mehelesaamine välistatud. Ja siis mõni aeg hiljem saabus üks tore härrasmees oma taldrikut ära viskama ning teavitama: "Kui te nii häid torte teete, neiu, ei pea te küll mehele saamise pärast muretsema!" Kas pole mitte armas kompliment? Ja nüüd siis lõpuks ka nende retseptide juurde, mis mu mehele viivad. 

LEIVA-HAPUKOORETORT
 See külluslik tort on mahlane ja mitte väga magus, shokolaadiglasuur lisab pidulikkust. Tume leivakiht ja aprikoosimoos toovad meelde Šveitsi kuulsa Schaher tordi, see siin aga valmib kordi lihtsamalt ja on tänu hapukoorekreemile mahedam. Keeta ega küpsetada pole vaja, valmib lihtsalt. Valmista tort mõned tunnid enne serveerimist, et see saaks korralikult imbuda.

Jagub 12le:
- 600g musta vormileiba (1 leib)
- 1 kg 20% hapukoort
- 4 spl suhkrut
- 2 tl vaniljesuhkrut
- 500 g aprikoosi moosi
Glasuuriks:
- 200g hapukoort
- 75g kakaod
- 75g suhkrut
- 100 g võid

Alusta glasuuri valmistamisest, et see saaks enne koogile valamist jahtuda. Pane kõik glasuuri koostisosad kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades keskmisel tulel kuni glasuur hakkab kergelt mullitama. Eemalda tulelt ja jäta jahtuma.
Hapukoorekreemi jaoks sega kokku tavaline- ja vaniljesuhkur. Tordi tegemine ise käib nagu küpsisetordilgi. Lao sobivale alusele leivaviiludest kiht ja kata hapukoorekreemiga. Seejärel jälle leivakiht ja kreem. Ühe kihi vahele pane moos. Kõige viimaseks kihiks jäta hapukoorekreem. Aseta tort 20ks minutiks külma. Kui see on tahkunud, vala/määri peale jahtunud glasuur. Lase enne serveerimist vähemalt 2 tundi imbuda.
Sõltuvalt aluse suurusest võib tort tulla isegi kuni 8 kihiline, seisab serveerides ka ilusti püsti. Kaunistuseks sobivad hästi pohlad või banaan.


LEIVA-NAPOLEON
Õhukeste näkileibade ja keedukreemiga tort meenutab napoleonitorti, aga see ei ole nii magus, mille tõttu paljud napoleonitorti ei armasta. Siinne versioon on mahedam, moos lisab hapukust veelgi. Kes soovib, valmistab ise ka keedukreemi, lihtsam ja kiirem on kasutada vaniljepudingut. Kuumal suveajal eriti lihtne ning suurel sünnipäevaettevalmistustel jääb rohkem aega täidetud munade ja singirullidega mässata. See tort tahab korralikult tõmmata, valmista see kindlasti eelmisel õhtul, et see saaks 8tundi külmas imbuda.

Jagub 14le:
- 200g õhukesi rukkijahust näkileibasid (FinnCrisp)
- 700g vaniljepudingit või keedukreemi
- 200g hapukat moosi (pohla- või mustsõstra)
- peale puisteks näkileibasid

Lao serveerimisalusele õhukestest näkileibadest meelepärane tordipõhi. Kata pudinguga, mille peale laota uus kiht näkileibasid. Arvesta, et tort võiks tulla kuni 4 kihi näkileibadega. Ühe kihi vahele läheb ainult moos. Lao kihte, kuni näkileivad ja puding otsas. Viimaseks kihiks jäta puding, kuhu peale purusta mõned näkileivad. Jäta  enne serveerimist 8ks tunniks külma tõmbama.
 KAUSIKOOK RIIVLEIVAGA
 Kaussi kihiti laotav tort, mis on pehme ja mahe, on nii laste kui täiskasvanute lemmik. Kui riivleiva ise valmistad, nõuab natukene aega, muidu on valmistamine kiire ja lihtne. Soovi korral võid kohupiimapasta hulka vahustada 200 ml vahukoort, see annab tordile kreemisust veelgi juurde.
Kui on tarvis pidulikumat torti ja käepärast pole ilusat klaasist anumat, vooderda suur kauss toidukilega, mis omakorda pintselda kergelt üle toiduõliga ja lao tort sinna sisse. Kui tort on külmas üleöö tõmmanud, saad selle kausist välja lüüa ning serveerida sarnaselt pashale. Kaunis must-valge siiruviiruline tort on sellisena tõeline vaatamisväärsus, mis ka keele alla viib.

Jagub 12le:  
- 500g riivleiba
- 100g võid
- 4 spl suhkrut
- 1 kg kohupiimapastat (vanilli või õuna)
- 500g õunamoosi  

Rösti suurel pannil keskmisel kuumusel riivleib, või ja suhkur. Sega pidevalt, kuni leib aromaatseks muutub ja natukene tumedamaks küpseb. Ole ettevaatlik, et see põhja ei kõrbeks.
Kui leib on röstitud, lase sel 10 minutit jahtuda. Nüüd lao kaussi kihiti riivleib ja kreem, ühe kihi vahele jääb ainult moos. Viimaseks kihiks arvesta riivleib. Jäta mõneks tunniks kuni üle-öö külmkappi tõmbama, serveeri kas otse kausist või kummuta toidukile abil serveerimisalusele. Sobib valmistada ka individuaalse magustoiduna väikestesse pokaalidesse-klaasidesse.

Jätku leiba! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...