Mulle natukene tundub, et olen sel aastal oma hoidistamisega hiljaks jäänud, aga vastavalt aastale see mul suuresti varieerubki. Näiteks tomatid - nende kogus ja
valmimine sõltub päikesest. Sel aastal päikest peaaegu ei olnudki, mis
tähendab, et saan alles praegu laari voodi all punaseks tõmbunud
tomateid. Neile lisan maitseks mõned purgid purustatud tomateid, et
vajalik kogus toorainet kokku saada. Aga kõik teised asjad on sel külmal suvel minu meelest alles praegu oma parimais - kaunid kõrvitsad ja suured porgandid. Lisaboonusena muidugi keetmisel leviv soojus, mis rõske korteri soojaks koduks muundab.
See hoidise tüüpi tomatikaste on Eesti talveajal asendamtu
purgitäis - maitseküllane kaaslane tööõhtul makaronidele sekka segamiseks, koos
hakklihaga lasanjeplaatide vahele laotamiseks või tummise supipõhja alustuseks.
Täis suve parimaid vilju, vitamiine ja päikesekuma.
Mitmekülgset köögivilja valikut ei tasu peljata, ükski maitse
eraldi esile ei tungi, kastet söövad isukalt nii selleri kui ka porgandi
põlgurid.
Kuigi nõuab omajagu hakkimist, kuumutamist ja segamist on
tulemus ning hilisem ajakokkuhoid seda väärt, rääkimata südatalve
maitseelamusest, mil hing oma aia värskeid saadusi kõige enam ihkab.
Valmib suur potitäis hoidiskastet:
- 4 suurt sibulat
- 4 küünt küüslauku
- 6 sellerivart
- 4 keskmist porgandit
- 2 väikest suvikõrvitsat
- 4 punast paprikat
- 1 kg kõrvitsat
- 4 kg päikeseküpseid tomateid
- pool klaasi vett
- maitsejärgi meresoola, musta pipart
- 4-5 spl suhkrut
- 1-2 spl kanget äädikat
- 5 spl õli
Puhasta ja lõika sibulad poolkuudeks. Haki küüslauk
peenikeseks. Viiluta sellerivarred, riivi porgandid ja suvikõrvitsad jämeda
riiviga, lõika paprika tükkideks, poolita tomatid, tükelda kõrvits.
Laota kõrvitsatükid ahjuplaadile ning küpseta 180kraadises
ahjus 30 minutit. Lase natuke jahtuda ning püreesta seejärel blenderis
ühtlaseks.
Samal ajal vala poti põhja õli, lisa külmale õlile sibul,
küüslauk ja 3 tl meresoola ning kuumuta keskmisel kuumusel aegajalt segades umbes
10 minutit, kuni sibul on klaasjas. Lisa seller, porgand ning paprika. Hauta 5
minutit, misjärel lisa suvikõrvits, poolitatud tomatid ja vesi. Tõsta kuumust
ning keeda pidevalt segades 10 minutit. Keera kuumus madalaks ning lase kaane all aegajalt segades
tund aega haududa.
Tunni möödudes lisa kõrvitsapüree ning maitsesta kaste soola,
pipra, suhkru ja äädikaga. Maitse nõuab natuke timmimist - arvesta soola-pipra
lisamisel hilisema toiduvalmistamiskäiguga.
Lase uuesti keema tõusta, keeda kõrgel kuumusel 5 minutit, eemalda
seejärel pott tulelt ning jaota puhastesse purkidesse, kaaneta, jahuta.
Kui soovid ühtlast kastet, blenderda nuimiksri või kannmiksri
abiga segu ühtlaseks, lase uuesti keema tõusta, keeda kõrgel kuumusel 5
minutit, eemalda tulelt ning jaota steriliseeritud purkidesse. Kaaneta ning
jahuta kiiresti.
Kaste säilib ületalve ning sobib kasutada kõikjal, kus
purustatud tomateid nõutakse. Selle kastmega saab ainult ohtralt vitamiine ja
maitsesügavust pealekauba. Head hoidistamist!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar