neljapäev, 9. september 2010

Kuidas teha kodus ise (kreeka) jogurtit- naturaalne ja puhas kodutoode

Kes on kordki elus proovinud kreeka jogurtit, teavad, et pärast seda pole võimalik osta enam ühtegi Eesti poejogurtit ilma kriipimiseta hinges.

Kreeka jogurt nimelt on paks, kreemine ja ülimalt maitsev. Meie tärklise ja emulgaatoritega paksendatud ülimagusad piimasegud ei saa sellele kuidagi vastu.

Kreeka jogurtiga on Eestis ainult üks probleem - mina olen seda seni leidnud vaid Stockmannist ning väikese topsi hind on üsna soolane. Selle eest muidugi saad täiesti puhta, naturaalse toote, kus piimast on jogurt saadud võimsa, elava juuretise abil.

Mina kasutan jogurtit kodus üsna palju - smuutide tegemisel, väga paljudes salatikastmetes ja hommikul pole paremat maiust, kui kodutehtud müsli paksu kreeka jogurti ning mustikatega...

Natuke lugemist namist ning sain kinnitust, et jogurtit pole kodus üldse mitte raske teha. Pealegi tuleb see palju soodsam.

Liitri jagu jogurtit:
- 1 liiter (Pajumäe) toorpiima või 3,5% poepiima
- 3 spl juuretisega tehtud maitsestamata jogurtit - parim on kreeka jogurt Fage Total

Kuumuta ahi 50 kraadini. (Või küpseta kook ja naudi kaks tundi kooki, kuni ahi jahtub) Kuumuta potis piim peaaegu keemiseni - kui näed, et hakkavad tekkima esimesed väikesed mullid, eemalda kohe pliidilt. Lase jahtuda 40kraadini. Katseta väikese näpuga - piim peab veel natuke soe tunduma. Vala kuumakindlasse nõusse. Sega ettevaatlikult sisse 3 spl naturaalset maitsestama jogurtit, kata toidukile või kaanega (ära õhukindlalt sulge). Mässi nõu teki/rätiku sisse. Proovi jogurti-poega võimalikult vähe loksutada, see talle ei meeldi. Pane jogurt ahju ja keera ahi välja.

Pane sooja ahju ja jäta üleöö inkubaatorisse. Hommikul on nagu imeväel anumas paks, kreemine ja täiesti naturaalne maitsestamata jogurt. Säilib kapis 3-5päeva.

Kasuta salatikastmetes, magustoitudes, smuutides, maitsesta meelepärase moosiga magusaks jogurtiks või nõruta sõelal mitmekordse marli peal toorjuustuks. Sama jogurtit saad kasutada järgneval 3-5korral juuretisena. Head katsetamist!

14 kommentaari:

  1. kas ahi peab olema üleöö sees 50 kraadi juures?

    VastaKustuta
  2. Ei pea, kui ahi on 50kraadini kuumenenud, võib selle välja lülitada ja see ongi inkubaator.
    Täpsustasin ka tekstis.
    Aitäh :)

    VastaKustuta
  3. On ikka hea küll, kui jogurt kapis olemas suures purgis pidevalt. Lisasin seda suurel hulgal india karrisse reedel ja kohe palju parem sai, kui poe jogurtiga :):)

    VastaKustuta
  4. Kaua see küll külmkapis säilida võiks huvitav? Või mitme päeva jooksul võib seda uuesti juuretisena kasutada?

    VastaKustuta
  5. Kerx, säilib külmkapis 3-5 päeva kindlasti.
    Mina kasutasin ka 7 päeva möödudes india toitu valmistades.

    Juuretisena kestab umbes sama aja.

    VastaKustuta
  6. Tere,

    hakkasin ka suure 6hinaga jogurtit tegema, aga hommikul ootas mind ees pealt kergelt paksenenud ja alt ikka vedel ollus. Muidu tegin k6ik retsepti ja'rgi, mis v6is valesti minna?

    Anneli

    VastaKustuta
  7. Tere Anneli,
    millist jogurtit Sa juuretisena kasutasid? Kas Fage-i?
    Kui jah, siis ma ei oskagi öelda - eks nende elus asjadega katsetamisel olegi sellised kerged kiiksud juures - nagu leivajuuretise ja -küpsetmisegagi.

    Et seda ollust mitte raisku lasta, sega see õrnalt läbi ja pane mitmekordse marli peale sõelale nõrguma - nii peaksid saama küll juba jogurtimassi.

    Aga kui kogu piim ei olnud jogurtiks hapenud, siis äkki oli jõudu vähe sel algatus-jogurtil. Proovi mõnd teist kaubamärki ja/või pane siis seda alguses pisut rohkem, kui 3 spl - minul õnnestus igaljuhul sedasi küll, aga jogurt on siiski erinev natuke iga kord - eks ka piim ole erinev siiski ju natuke iga kord.

    Mul on kohe meel kurb, et välja ei tulnud, loodan, et katsetad siiski tulevikus veelgi..

    VastaKustuta
  8. Tere Ka'trin

    A'ra ole kurb (olen su blogi otsast otsani la'bi lugenud ja siiani on see mu lemmik ja sina just nagu ammune tuttav, seepa'rast, loodan, et sa ei pahanda, u'tlengi sulle sina),
    sest l6puks 6nnestus mul ka jogurt. Olin lihtsalt liiga kannatamatu ja ootasin tulemust liiga vara. Panin oma jogurti ahju tagsi ja 6htuks oli ta valmis - imelise maitsega pehme ja paitav suus.
    Kasutasin juuretiseks jah seda Fage 2% jogurtit, ja'rgmine kord proovin o% -sega.
    Aita'h soovituste eest.

    Anneli

    VastaKustuta
  9. Anneli, loomulikult ei pahanda - sinatada võib mind alati ja igalpool :)

    Hea meel, et jogurt ikka õnnestus ja maitses :)

    Anna teada, kuidas 0-%ga õnnestub, kas tuleb sama kreemine :)

    VastaKustuta
  10. Tere Kätrin,

    va'ike raport minu ja'rjekordsest jogurtiteost, sedakorda siis juuretiseks 0% Fage. Tulemus on sama hea, v6ibolla 6ige pisut muudab see teadmine, et kasutasin 0% jogurtit maitse pisut va'hemrasvaseks, mitte et esimene kuidagi liiga rasvane oleks olnud aga tegelikult erilist vahet pole. M6lemad maitsevad mahedalt ja kreemiselt.
    Olen kodujogurti kindel fa'nn.
    Parimat

    Anneli

    VastaKustuta
  11. Kreeka jogurtid müügil Sadama Turul ja peagi ka Tallinna Kaubamaja Toidumaailmas. Kel veel huvi siis Frosty Food on selle uueks maaletoojaks (lisaks Stockmannile) ja saab otse minu käest infot. Loodan, et müügikohti lisandub juurde.

    VastaKustuta
  12. miks piima kuumutama peab? kas toorpiimast ei saa teha?

    VastaKustuta
  13. Mina teen ka kodus jogurtit juba pikemat aega. Kuumutatud piimal lasen jahtuda kuni sõrm kannatab sees olla. Lisan liitri piima kohta teelusika täie jogurtit vaikselt põhja liialt segamata natuke raputan ainult. Katan kaanega ja siis paksu sauna rätikuga. Lasen oodata 4 tundi. Seejärel ilma rätikuta külmkappi kus ta järgmiseks päevaks valmis on. Kui tahan paksemat jogurtit siis lihtsalt panen jogurti peale mitmekordset marlit ja aeg ajalt puserdan vee välja. Säilivus aeg on ka kauem. Kuni kaks nädalat.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...