neljapäev, 9. september 2010

Mustasõstramoos - asendamatu köögikaaslane

Siin üks minu köögi raudvara - ülimalt lihtne mustasõstramoos, millest mina lausa sõltuvuses olen.

Ma lisan seda lihamarinaadidesse, aasiapärastesse salatikastmetesse, erinevatesse pajaroogadesse ja muidugi on see tähtis lisand pannkoogihommikul ning ületamatu gripiravim südatalve teekruusis.

See moos meeldib mulle eriti, sest selles pole kestasid ning see on ühtlaselt läbipaistev ja marmelaadiline.

Mustad sõstrad keedan kokku moosisuhkruga, sest just nii saab mõnusalt paksu, isegi tarretiselaadse moosi, mis hästi kõikjale sisse sulandub. (Pole jubedamat asja, kui klassikaline moositee, kus kestad kergelt lillakas vees hulbivad)

Moosi jaoks võta:
- 1 kg musti sõstraid
- 1 kg moosisuhkrut (vedelama moosi jaoks 500grammi tavalist- ja 500grammi moosisuhkrut)
- 2 spl sidrunimahla

Pese mustad sõstad - puhastada neid pole vaja.
Pane potti koos tilga veega ja lase madalal kuumusel 10 minutit pidevalt segades podiseda. Koori vaht. Lisa pidevalt segades aeglaselt sisse suhkur ja sega, kuni kogu suhkur on lahustunud. Lase madalal kuumusel tund aega kaane all keeda, sega aeg-ajalt ja koori vaht. Viimasena lisa sisse sidrunimahl.

Vooderda suur sõel kahekordse marliga ja kurna moos lusaikaga segades-surudes läbi. Viimases lõpus, kui sõelal on ainult kestad tuleb lusikaga üsna kõvasti suruda, et iga viimanegi väärtuslik tilk nektarit kätte saada. Vala moos pestud purkidesse ja kaaneta kohe. Säilib ilusti ületalve ja kauemgi, kui peaks jätkuma :) Head oravlust!

3 kommentaari:

  1. ...lisaks kõigele sinu poolt ülesloetule läheb meil palju m-sõstramoosi ka jäätisesse:)

    VastaKustuta
  2. niisama..
    huvitav, aga teen vähema tavalise suhkruga ja keedan ka vähem, aga ikkagi saan paksu moosi.
    väärtuslikku moosi ma ei keeda, ja selle teen küll suhkruga pooleks. säilib jahedas ning on mõnus tarretis..

    VastaKustuta
  3. Eks see sõltub ka ilmselt mustsõstarde küpsusastmest - mida noorem mari, seda rohkem on looduslikult seal pektiini sees.

    Sügavkülma läheb meil ka tooret marja ohtralt, moos hakkabki üha enam soolaste roogade maitsetäiustajana ilma tegema.

    Ja jäätis - südatalvel on mul plaanis üks tummine mustasõstra jäätis valmis teha küll.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...