reede, 17. september 2010

Seenele, seenele, tallelle, tallele - mida teha 15 liitri seentega?!

See pole nüüd küll enam kellelegi üllatus, et Eestis lokkab metsas seeni. Üle väga mitme aasta käisin minagi metsas ja saak oli tõeliselt rikkalik - saime emaga kokku 8 liitri jagu erinevaid seei. Lisaks suur tänu kallile Aigile imalise üllatuse eest, milleks oli teine 7 liitrit riisikaid, meie koduukse taga.

Puravikud läksid otse pannile, isa rõõmuks ka suur hulk kuuseriisikaid sinna takka ja kupatamist vajavad võiseened keema, kuid lisaks sellele oli meil veel suur ämbritäis seeni.

Teadsin juba enne seenele minekut, mida valmistada tahan, kui saak rikkalik saab. Nimelt valmistas minu ema aastaid tagasi "seenepitsat". Selline paksul-õhulisel pärmitainal ohtra seenekatte- ja juustuga ääretult maitsev seenepirukas. Ma ei tea, kas asi on rõõsas lapsepõlvemälestuses või tõelises maitseelamuses, aga see on parim plaadipirukas, mida ma mäletan söönud olevat. Ja just seda sama seenekatet ma teha tahtsingi. Ema muidugi vaidlses vastu, sest kuuseriisikas on sellise "möksi" jaoks liiga hea, aga osa õnnestus siiski sisse teha.

Kui möksi jaoks porgandeid ja tomateid tükeldasime, siis muidugi naersime veel, et nüüd raiskame suure koguse häid seeni ära, sest seal möksis mina küll selliseid lisandeid ei mäletanud. See oli puhta ja tugeva seenemaitsega pirukakate, mitte letšoline tomati-porgandi möks.

Kui laari valmis saime ja röstsaial testringi tegemine tekitas esimene amps sellise (maitse)mälestuste tulva, et poleks eales isegi uskunud, et üks purgitäis talvevaru sellist võimu võiks omada.
Valmis möks sobib ideaalselt seeneseljanka põhjaks, lihtsalt salatiks; saia/pirukakatteks ning ka näiteks ahjukartuli täidisesse. Maitseb hea nii soojalt kui külmalt.

Retsept ema kullavaramust:
- 1 kg kupatatud seeni
- 0,5 kg porandit
- 0,5 kg tomatit
- 0,5 kg sibulat
- 0,75 spl soola
- 2 spl suhkrut
- 4 spl õli
- 1-1,5 spl äädikat

Haki/riivi porgandid, sibulad (lihtsaim teha köögikombainiga). Lõika tomatid väiksemaks. Aseta potti, lisa õli ning kuumuta pidevalt segades läbi. Lisa sool ja hauta madalal tulel 15 minutit vahepeal segades. Samal ajal haki meelepärased kupatatud seened väiksemaks ja lisa ka potti. Lisa suhkur. Kuumuta kaane all aegajalt segades 45minuti jagu. Maitsesta äädikaga ja kuumuta veel 15minutit. Villi puhastatud purkidesse, kaaneta kohe. Säilita jahedas, kui jagub, siis üle talve. Head seeneõnne!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...