pühapäev, 19. detsember 2010

Puuviljadest rõkkav Inglise jõulukeeks - meie jõululaua magus traditsioon

Kas te olete märganud poes enne jõule müügile saabuvaid suuri Inglise keekse, mida hingehinnaga müüakse? Mõtlesin varem, et küll peab seal sees oleme ohtralt säilitusaineid, et detsembri alguses hakatakse müüma Inglismaal tehtud keekse, mis peavad pehmed püsima jõuludeni.

Nüüd tean, et korralik, puuviljadest rõkkav jõulukeeks valmistatkse isegi kuni 6 kuud enne jõule valmis, seda vahepeal alkoholiga immutades ja hellitades, umbes nagu juustukeradega tehakse. Sellest ka üsna krõbe hind ja muidugi kõik need puuviljad, mida sinna lisatud on.

Sarnane jõulukeeks on nüüd juba mõned aastad ka meie jõululaual olnud. Muidugi mitte siis poest ostetud, vaid ikka ise tehtud. Kuigi ka see keeks soovitatakse nädalake-paar enne jõule valmis teha, et maitsed saaksid tõmmata, valmistasin ma selle eelmisel aastal jõulu eelõhtul ja kadus see laualt kiiresti ning maitses imeliselt nagu ikka.

Sel aastal tõmbavad mul juba valmis keeksid fooliumis jahedas, ent kaalun veel täna mõned keeksid juurde teha, sest jõulude ajal külla minnes on jõulukeeks külakostina suur hitt ja võõrustajatele alati meelepärane üllatus.

Kasutada võib meelepärased kuivatatud puuvilju, sekka kindlasti ka midagi hapumat - näiteks kuivatatud jõhvikaid. Mina kasutan enamasti rosinaid, aprikoose, papaiatükke, ananassitükke ja jõhvikaid, kirsse.

Retsept Nami-Nami varamust, mina saan antud kogusest 2 keeksi:
- 250 grammi toasooja võid
- 200 grammi suhkrut
- 4 suurt muna
- 275 grammi jahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1,5 dl rummi/konjakit/alkoholiga glöggi
- 600 grammi kuivatatud puuvilju

Tükelda suuremad puuviljad väiksemaks (nt aprikoosid ja ploomid) lisa rosinad, jõhvikad, papaiatükid jms ning vala peale meelepärane alkohol. Lase 2 tundi kuni üleöö tõmmata. Sega vahepeal.
Vahusta toasoe või heledaks vahuks, lisa suhkur ja vahusta veel 5 min. Lisa ükshaaval munad, vahepeal vahustades, kuni muna on võiga segunenud. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Viimasena sega juurde alkoholist nõrutatud puuviljad. Tõsta tainas võitatud keeksivormi, silu pealt ühtlaseks ja küpseta 175kraadises ahjus tunni jagu, kontrolli, et puutikk jääks kuivaks.

Kummuta vormist välja, lase täielikult jahtuda,
mässi korralikult fooliumisse ja jäta
jahedasse jõule ootama. Kui soovid, võid enne lauale panemist keeksi määrida kuumutatud aprikoosimoosi-glöggi seguga.

Ja kes veel ei usu, et tegemist on ülimaitsva küpsetisega siis äkki aitab veenda see hiigel-keeksi kuhi. Ilusat lähenevat jõuluaega ja mõnusat kokkamist!

6 kommentaari:

  1. Jõuluhõnguline lugu ajakirjanduses oli armas.Blogi olen ehk ennegi kiitnud.Vahest meeldib mulle see story ja pealkiri,mis kõneleb,sest retseptides olen üsna isepäine, naljalt järele ei tee. Aga Kätrin, nii armas on kõik,istuks ka lauda ja räägiks maailmaasjadest köögist möödumata, et ikka kuidas kapsas potti ja millega....see on lihtsalt nii intrigeerivalt erutav!:)Aajaa, Küpsisele ka palju tervitusi Nurrilt ja Porkalt jt karvastelt...

    VastaKustuta
  2. Mustikas, suur suur aitäh soojade sõnade eest. Need annavad uskumatult palju indu ja tahtejõudu juurde - keeta-küpsetada tihedamini, kirjutada rohkem!

    Kaunist jõuluaega Sulle, ohtralt paisid karvakeradele ja jõudu-jaksu!

    VastaKustuta
  3. Tere, Kätrin. Mind huvitab kui jahe on jahe? :) Kas külmkappi sobiks ka panna? Keldrit mul kahjuks ei ole ja rõdul vist liiga külm.

    Itakene namist :)

    VastaKustuta
  4. Itakene, minul seisavad naad korteris, välisseinaga külgnevas kapis - ehk siis mitte keldrikülm. Aknalaual nurgas ma usun, praeguse ilmaga on enam kui ok.

    VastaKustuta
  5. Leidsin vist oma jõulukeeksi retsepti, tänan. Aga ei tea, kas vorm peab olema teflonist? Kas sellesse savist leivavormi jääb keeks kinni?

    VastaKustuta
  6. Aveee, see on imemaitsev jõulukeeks. Meie peres juba traditsiooniks saanud, teen tavaliselt 3kordse koguse, sest nii hea on :)

    Kui vormi korralikult võitada ja pärast ka näiteks riivsaiaga purutada, ei tohiks kinnijäämise ohtu olla.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...