reede, 9. detsember 2011

Teeme ise "hiinakat": magusvürtsikas mee-seesami kana

Tunnistan ausalt, et mulle maitseb nn. hiinakas. Olen küll läbi aastate enam-vähem samu asju söönud, aga need magusvürtsised kleepuvad kastmed ja krõbe liha on mulle väga mokka mööda.
Mõni aeg tagasi käisin Nami-Nami hiina köögi teemalisel koolitusel, kus valmistasime palju maitsvaid roogasid, millest küll ükski väga meie hiinakates pakutavatega ei sarnane, aga indu sain ma sellest juurde siiski ja leidsin Nami-Nami keskkonnast ühe sellise hiinaka retsepti, mis sellest nimetatud magus-vürtsikast kleepuvast kastmest nõretab. Küll oli hea, üllatavalt lihtne teha ja hiinaka neelud on nüüd mõneks ajaks jälle kustutatud.

Kergelt mugandatud.
Meil jagus kahele tööpäeva järgsele näljasele:
- 500 g kanafileed
Marinaadiks:
- 1 sl sojakastet
- 1 sl riisiäädikat
- 1 sl magusamapoolset Hiina riisiveini või mirinit
- 1 sl seesamiõli
- 1 tl suhkrut

Krõbedaks katteks:
4 sl nisujahu
2 sl maisitärklist
veidi soola
Frittimiseks:
toiduõli

Meekaste:
3 sl magusat tšillikastet
2 sl ketšupit
2 sl mett
1 sl austrikastet
2 sl sojakastet
0.5 dl vett

Peale:
röstitud seesamiseemneid

Lõika kanafilee suupärasteks tükkideks. Sega kokku sojakaste, äädikas, mirin, seesamiõli ja suhkur. Lisa kanatükid ja lase tunnika maitsestuda.

Sega kokku jahu-tärklis-sool, puista kanatükkidele ja sega kergelt läbi, nii et kanatükid oleksid igast küljest jahuga kaetud.

Kuumuta väiksemas potis paar cm õli ja friti kanatükid jaokaupa ümberringi kuldseks.
Kontrolli, et kanatükid küpseksid läbinisti valmis, vajadusel tõsta või alanda õli temperatuuri. Lase praetud kanal paberrätikul üleliigsest õlist nõrguda.

Sega kastmeained potis, kuumuta keemiseni ja lase 5minutit kaaneta podiseda, et kaste pakseneks.

Pane kanatükid kastmesse ja kuumuta läbi. Serveeri nuudlite või riisiga.

8 kommentaari:

  1. Assamait! Mul pole ka midagi nn "tervislikuma" hiina menüü vastu, aga vahest kohe on vaja just täpselt sellist magusamat ja kleepuvamat varianti. Tundub igatahes väga hea asi olevat. Selle mirini võib vist tegelikult šerriga asendada, onju?

    VastaKustuta
  2. Britt, see on tõesti hea asi. Kohe nii hea, et kaalun täna teist roundi :)

    Mirini võib muidugi asendada, ükskõik, mis magusapoolne vedelik sobib (olen lisanud ka ananassi kompotivedelikku)

    VastaKustuta
  3. Avastasin, et kodus on pea kõik koostisosad olemas ning pikemalt mõtlemata - sai tehtud! Väga hea sai, ehtne hiinakas, mirini vahetasin sake + näpuotsatäie suhkru vastu välja:)
    Millegipärast aint sõitis krõbe koorik kanatükkidelt suures osas maha, kui need kastmesse lisasin.

    VastaKustuta
  4. Oks, kanatükke tuleb kastmes väga õrnalt segada, sest muidu nad tõesti kaotavad oma krõbeda katte. Mina olengi nad kastmesse soojenema tõstnud ja siis vaid ühe korra ümber pööranud nad seal sees, et mõlemalt poolt kastmega kaetud saaks.

    VastaKustuta
  5. Tere,
    Uudistan teie blogi suure huviga ja võtan hoogu, et üht ja teist katsetada. Hiinakat katsetasingi - tõeliselt hea ja läheb kindlasti kordamisele. (lisasin ka ananassi kompotivedelikku) Tegin kastet topeltkoguse, nii jagus kaheks toidukorraks ja oli meie jaoks parajalt kastmene. Järgmisel korral lisan ka hakitud rohelist sibulat...
    Aitäh ja toredat blogipidamist, ootan huviga uusi postitusi! :)

    VastaKustuta
  6. Aitäh retsepti eest, võtsin ka end viimaks kokku (retsept oli ammu ära märgitud) ja valmistasin seda toitu. Väga maitsev!

    VastaKustuta
  7. Margit, milline tore mõte veel ananassikompotivedelikku lisada. Ja mina, suure magus-soolaste roogade austajana paneks veel ananassi tükke ka :)

    Liisi, see on esimesel korral väikest kokkuvõtmist vajav retsept küll, aga nüüd olen seda teinud päris mitu korda ka kiirel argiõhtul hetkeemotsiooni ajel. Väike õliga mässamine, mis tegelikult ju kiiresti läheb, tasub igati ära seda, sest see roog on tõesti igavesti maitsev.

    VastaKustuta
  8. lisasin jahu ja maisitärklisesegule veel 1tl küpsetuspulbrit, ühe munavalge ja pool klaasi vett. sedasi oli kana ümber tekkinud kiht paksem ning meenutas rohkem hiinakates pakutavat meekana - maitses ideaalselt.

    tänud retsepti eest! :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...