esmaspäev, 1. november 2010

Parmesani-singi pärg: kontorisünnipäeva kuningas

Meil on tööjuures kujunenud nii, et kui kellelegi on sünnipäev, siis on laual pea alati ka mõni maitsev soolane stritsel/pärg. Enamasti singi-juustu, vahel ka spinati-kana, alati maitsvad. Ja just seeongi positiivne - meie pea 40 pealises kontoris söövad kõik soolast stritslit hea meelega, keegi ei jää mõnusa ampsuta.

(Minu sünnipäeval muidugi nii lihtsalt ei pääsetud, sest minul olid laual hoopis rukolasalat ja arbuus fetajuustuga)

Viimasest märkusest hoolimata on need samused soolased stritslid/pärjad ka minu lemmikud ja kodus valmistatu on veel kordades parem, kui poest saadu. Eriliseks maiuseks lisan vahele parmesani tüüpi juustu (Forte sobib).

Valmib suur pärg. Tainaretsept pagar-kondiitri õppuselt.

Pärmitaina jaoks:
- 400 grammi jahu
- 15 grammi suhkrut
- 40 grammi võid
- 1 muna
- 20 grammi pärmi
- 5 grammi soola (1tl)
- 150 grammi vett
Täidis*:
- 50 grammi riivitud parmesani tüüpi juustu
- 50 grammi tavalist riivitud juustu
- 200 grammi (suitsu)sinki
- majoneesi

* Täidise kogust võib julgelt kahekordistada, nii saad hästi mahlase ja rikkaliku lisandiga pärja.

Lahusta pärm käesoojas vees. Sõelu jahu kaussi lisa sool, suhkur, muna, pärmivesi ja toasoe või. Sõtku ühtlaseks, et tainas käte ja kausi küljest lahti lööks. Raputa kergelt üle jahuga ja lase soojas-niiskes kohas rätiku all tunnike kerkida.

Täidise valmistamiseks haki sink, pane kõrvale. Lisa riivitud juustudele nii palju majoneesi, et saaksid mõnusa määritava pastataolise massi.

Kui tainas on kerkinud, sõtku kergelt läbi ja rulli ca 1 cm paksuseks ristükilikuks.
Määri peale juustupasta, laota ühtlaselt peale sink ja voldi kolmeks kokku. Suru käega tainarulli lapikuks ja õhemaks, et õhk välja läheks. Lase 10 minutit puhata!!
Lõika kolmeks ja punu patsi nii, et lahtilõigatud osa jääks patsi peale. Vormi ümmarguseks pärjaks, punudes otsad omavahel kokku.
Lase 15 minutit rätiku all kerkida, määri munaga ja küpseta 190 kraadises ahjus kuldseks (ca 20-25minutit). Sobib serveerida ka külmalt. Head tähistamist!

31 kommentaari:

  1. mis majonees see kõige parem oleks?

    VastaKustuta
  2. Pille, sefiirikorvike ja stritsli erivormingud on veel tulemas :D

    Minukiisu,
    mina kasuatn M&S salatikastme ja Felixi majoneesi segu.
    Head on kõik tugevama maitsega majoneesid, mädarõika lisandid ja muud sellised jätaks välja.

    VastaKustuta
  3. Liina, proovi kindlasti. Maitseb imeliselt!

    VastaKustuta
  4. Soolased kringlid, minu lemmikud. Plaanin ka seda retsepti lähiajal kasutada. Pilte vaadates tekkis küsimus: kas esimesel pärjal on punutud kahe ribaga?

    VastaKustuta
  5. Pia, tähelepanek on väga õige - esimesel pildil on tõesti pärg kahe ribaga, sellest esimesest pärjast, kus tegin pildid ka step-by-step õpetusena ei õnnestunudki pilti saada, sest see söödi enne ära, kui fotokaga kohale jõudsin :)
    Hea tuleb ta nii või naa pidi :)

    VastaKustuta
  6. Küsimus - millal või? Ise sulataksin või enne ära ja lisaks soojana poole taina sõtkumise peal. Või millal õige? Tänud ette! Nora

    VastaKustuta
  7. Tere, Anonüümne.

    Vabandust, või oli tõesti välja jäänud.
    Lisasin ka või postitusse, mis lisatakse tainale kohe alguses - tahkena/toasoojana.

    Sulatada seda kindlasti ei võiks, sest sulavõi jookseb tainas laiali ja moodustab väga lihtsalt pärmseente ümber kile, mis ei lase neil hingata ja piirab seega käärimise/keskmise protsessi.

    VastaKustuta
  8. Tegin kringlit. Tuli päris hea, aga edaspidi tean, et minu jaoks sellise taigna jaoks täidist liiga vähe. Nii juustu- kui singikogust võiks julgelt suurendada. Saab uhkem! :) Tänud retsepti eest sellegipoolest! Nora

    VastaKustuta
  9. Nora, mis seal salata - kui ma seda kringlit oma kodustele või mõneks tähtpäevaks teen, olen ka täidise suhtes oluliselt heldem ja loomingulisem.
    Aga retsepti on miski kogus vaja kirja panna, mis oleks optimaalne, et inimesed teaks umbes koguseid planeerida. .

    VastaKustuta
  10. Minu jaoks oli ka täidist liiga vähe, nii saiane jäi. Võiks tegelikult ju kasvõi alla tärnikesega märkida, et täidise kogus on minimaalne vajalik, soovitus julgelt suurendada. Mul natuke kahju, tegin sünnipäevaks ja pakkusin külalistele, siit õpetus, et enne ikka läbi proovida. Aga teen kindlasti veel ja siis vähemalt topelt täidisekogusega.

    VastaKustuta
  11. Anonüümne, aitäh soovituse eest. Panen märkena täidise koguse kohta selgituse.

    VastaKustuta
  12. Minul jäi tainas kuidagi kõva. Järgmine kord teen õhulisema. Ja teen pikema ristüliku. Järgmine kord pizzasinki ei kasuta, vaid ikka tavalist sinki. Seekord õnnestus stritsel - otsasid kokku ei õnnestunud venitada...Aga kokkuvõttes maitses hästi. Läheb kordamisele

    VastaKustuta
  13. Jana - taina puhul mängib jahu kohutavalt palju rolli - isegi sama firma jahu kahel eri perioodil annab tulemuseks täiesti erineva taina - sõltub palju jahu niiskussisaldusest.

    Järgmisel korral jäta natuke jahu kõrvale ning lisa vajaduse järgi juurde, et tainas liiga kõva ei saaks.

    Päris õige suitsusink annab kindlasti kõige parema maitse ja tulemuse ning sellise piduliku stritsi puhul võib seda ka täitsa endale lubada ma usun :)

    VastaKustuta
  14. Tõeliselt maitsev! Panin isegi natuke rohkem kui kahekordse koguse täidist ja tuli väga mõnusalt mahlane ja maistev ja no nii ilus. Tundub, et saab otsa enne, kui jõuab jahtudagi :)...

    VastaKustuta
  15. Tehtud! Panin ka rohkem täidist (graviera + Eesti juust + Aura sinihallitusjuust) ja oli igati mõnus :)

    VastaKustuta
  16. Tore :)

    Täidisega mängin ma isegi - küll kogusega, küll koostisega.
    Kui on sinihallitusjuustu, on ka ananassi, oi jah, kas hakkan homme jällegi tegema - ajate siin isu peale.

    VastaKustuta
  17. Tegin topeltkoguse täidisega ja kringel tuli tõesti superhea. See oli üldse mu elu esimene soolane kringel ja sai külalistelt vaid kiidusõnu.Aitäh

    VastaKustuta
  18. Otsisin piparkoogitaigna retsepti ja nüüd istun ja loen ja neelatan su blogi ees juba 45 minutit, kui mitte kauem.

    VastaKustuta
  19. Väga tore, et retsept on meeldinud ja töötab,Daqua ning, et blogi lugemisainet ja inspiratsiooni pakub, Kurivalguke!

    VastaKustuta
  20. Kiidan samuti blogi. Sattusin siia soolase kringli ideid otsides, leidsin hoopis teistsuguse taigna, kui tavaliselt kasutan ning loomulikult kiikasin ka teisi postitusi ja olen nüüd püsikunde. Lennukaid ideid!

    VastaKustuta
  21. Mitmeid teie retsepte juba järgi teinud ja alati on head küpsetised tulnud :).

    VastaKustuta
  22. mmm.... tundub väga hea, kindlasti proovin järele

    VastaKustuta
  23. Mina olen teinud seda ja väga maitsev tuleb, soovitan julgelt.

    VastaKustuta
  24. Mina katsetasin ka seda ja tõesti tuli väga hea ja mõnus, kuna ka järgmisel päeval oli mõnda külalist oodata, siis sain kaks päeva järjest seda teha :) Kindlasti teen seda veel korduvalt

    VastaKustuta
  25. Tere, 20g pärmi - kas press- või kuivpärm? Ettetänades

    VastaKustuta
  26. Presspärmi, kuna see on nii öelda Eesti klassika. Kuivpärmi puhul oleks täpsustatud. Mida võib muidugi ka kasutada, aga siis kogus ümber arvutada ning ka valmistusmeetod.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...