neljapäev, 20. jaanuar 2011

Juuri on Sfääris - Soome tipp Tallinna südalinnas

Juuri on eelmisel aastal Soome parimaks restoraniks tunnistatud unikaalne restoran Helsinkis, mis on kuulsust- ja südameid võitnud oma ainulaadse sapase-menüüga. Sapased on nagu Hispaania tapased, aga tooraineks on valitud põhjalale omane, retsepti-inspiratsiooni saadud vanadest soomeköögi klassikutsest ning presenteertitud on seda kõike modernses tapase-võtmes.

6-aastat tegutsenud 45 kohaga Juuri poole olen mina õhanud juba ammu, aga seni pole reisiks üle lahe aega leidnud. Minusugused õnnetud saavad aga sel nädalalõpul rõõmsaks, sest alates eilsest õhtust laupäeva õhtuni pakutakse põhjalikult karges ja helges Sfääris koostöös Juuri peakoka Perttu Paulastoga Juuri sapase-taldrikut.


Pildil esiplaanil põhjapõrdasüda jõhvikazeleega, taldrikul kaaslasteks maapirini-puding puravikulaastuga ning taustal külmsuitsuhaugi tartar. Foto Lauri Laan.

Valikus on külmsuitsuhaugi tartar, maapirni puding puraviku laastuga ning kergelt küpsetatud põhjapõdrasüda jõhvika zeleega ( hinnaks 9 € ).

Mina käisin eile häid asju maitsmas ja lähen homme uuesti - elamus oli suur ja õhkan Juuri poole veelgi enam.

Särtsaka kurgisalati lisandiga külmsuitsuhaugi tartar on kreemjas ja soolane amps, täiuslik kooslus. Mini-kartulipliinid on õhkõrnaks tekstuuritoeks. Kõrvale pakutud Saku valge oli ideaalne kaaslane. (Ma ei joo õlut. Üldse. Aga see ei olnud õlu, vaid toidu-joogi ideaalne koostöö)

Siidine maapirinipuding puravikulaastuga on magus-soolane amps, mida lusikaga limpsides elu parima brüleekreemi söömine meenub ja selle troonilt tõukab. See kooslus on... Teate ju küll, kui ajakirjas inimestelt küsitakse, et kas eelistad magusat või soolast ja vastus on enamasti, et tahaks mõlemat - nüüd saab. Veinina kõrvale pakutud Livio Felluga Chardonnay-Ribolla Gialla segust Veneto maakonnast andis toidule just mõnusat kerget helki juurde.

Ma olen suur-suur südamefänn ja ootasin taldriku hitti - põhjapõdrasüdame sashimi ampsu jõhvizeleega väga. Ülikergelt panni kuumust tunda saanud ja soolvees valminud põhjapõdra süda on hõrk suutäis, mis kõrvale pakutud veiniga (Sierra Cantabria Crianzat 2005. aastast) moodustas ideaalse maitsetäiuse - sumeda alatooniga liha koos kegrelt kirbe jõhvikaga sai mahlaselt, parajalt tummiselt veinilt ohtralt tuge ja elamus oli võimas.

Juuri peakokk Perttu Paulasto ja Sfääri peakokk Toomas Lääts.
Foto. Lauri Laan.


Sellised külalisesinemised on MTÜ Maitseklubi tänuväärne algatus Eesti Maitsed, kus lähiriikide tipp-tegijad kodulinna kätte tuuakse - palju põnevaid kohtumisi on veel plaanis, aga laupäevani särab Juuri Sfääris.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...