esmaspäev, 19. september 2011

Sügise kints - maitseküllane ahjulammas

Esimesed sügiskülmad on parim aeg lambaliha söömiseks. Mul läheb umbes 3 korda aastas õnneks üks kaunis kints oma köögilauale vedada ning neist kolmest korrast on parim just see, varasügisene saak.

Ei tea, kas asi võib olla selles, et nüüd ma juba hindan seda, kui 3 tundi kuumav ahi köögi soojaks kütab, või on see punane vein, mis jahedal õhtul sooja kerre toob, või hoopis see, et kuigi hõrgult punetav talleliha on pehme ja mahlane, on see siiski tummisem ja toitvam, kui kõik suvejooksul söödud grillid ja imekombel on see nii mõnus.

Sel korral sai lammas pandud marinaadi, mis kokku segatud tunde järgi köögikapi saadustest, kuid kuna tuli nõnna hea, kui varem pole olnud, panen selle siia kiirelt kirja, et järgmisel korralgi samamoodi toimetada.

Marinaadi jaoks:
- 1 suur küüs küüslauku
- 1 spl värsket estragoni
- 1 spl värsket münti
- 1 tl koriandriseemneid
- 1 väiksem päikeseküps tomat
- veerand punast paprikat
- pool tšillit
- 4 spl õunamoosi

Surista saumiksriga marinaadi ained pastaks ja määri ümberringi kelmetest puhastatud kintsule ja lihaste vahedessegi. Lase üleöö külmkapis tõmmata. Enne ahjupanemist puista peale 1-2 spl meresoola ja purusta ohtralt musta pipart.
Kuumuta ahi maksimumini ja kohe, kui oled lamba ahju pannud, keera temperatuur 170kraadi peale. Küpseta 30 minutit. Kasta lammast eraldunud mahlaga.
Lisa ahjupannile kahe klaasi jagu punast veini ja küpseta 2 tundi 150kraadi juures, vahepeal lammast praeleemega kastes.

Võta ahjust, kasta lammast leemega ning lase fooliumi all vähemalt pool tundi enne lõikamist rahuneda. Serveeri ahjupeedi ja/või porganditega. Soojust!

3 kommentaari:

  1. See näeb küll väga mahlane ja apetiitne välja! Ma olen muudkui üht ja sama rada pidi tammunud, teinud lambast selliseid üleküpsenud pajaroogi, nüüd olekski aeg hoopis sellist roosat ja mahlast valmistada.

    VastaKustuta
  2. Liina, mina nüüd ei teagi, kas mahlasus tuleb sellest, et tegemist õige noore loomakesega või sellest marinaadis sisalduvast õunast, mis oma kerge happega liha pehmedas, aga õigemaitsev sai see kints küll. Võib isegi öelda, et parim, mis seni tehtud.

    Ja üks õigehea asi on see, et järelejäänud riismetest saab ühe mahlase karri teha aprikooside ja jogurtiga. Pajaroogade puhul küpseb liha nii pehmeks, et mingit järelrooga valmistada väga pole võimalik, aga siin saab kondiümbrise vähe verisematest osadest täpselt paraja kõhutäie kahele.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...