teisipäev, 13. märts 2012

Kookose-apelsini keeks shokolaaditräpsudega ehk troopika maitset enne rabarbri saabumist

Peagi on taas käes see ilus aeg, kui päike tõuseb meist varem ja aiast saab rabarbrit, mille järgi nüüd juba nii suur ihalus on. Kuni see ilus aeg aga kätte jõuab, küpsetaks keeksi, mis juba oma eksootiliste maitsetega päikese välja toob.
Retsept on valminud koostöös Eesti Ekspressi eriväljaandega Gurmee ja mahetooteid müüva kauplusega Parim Pood. Retsepti jaoks tarviliku inventaari valimisel olid mulle abiks kaks väga toredat müüat, kes soovitasid mulle tõeliselt kihvte tooraineid - näiteks kookoskreem, millest saab valmistada täiesti imelisi glasuure. Ilma keemia- ja värvainetete nonparellid on minu köögis nüüd püsikasutuses, pisikestest shokolaadinööpidest ei suuda ma lihtsalt enam loobuda, sest need on nii armsad ja mugavad küpsetistesse lisamiseks kasutada ning apelsiniõli - asi, mida ma olen otsinud juba aastaid, oli koguaeg olemas siin samas Tallinnas, kõrvuti riiulil sidruniõliga.

Selles keeksis on lisaks nisujahudele kasutatud ka sametist kookosjahu, mis annab keeksile mõnusa siidise tekstuuri ja tugevat kookose maitset, shokolaaditräpsud on alati kõigi lemmikud - ütleks, et meie aja Tootsi-rosinad ja apelsiniõli lisab tilgakese luksust. Glasuur on justkui sametine pai, mis kõik kokku seob.

Keeksi jaoks:
- 6 muna
- 80 grammi roosuhkrut
- 120 grammi nisujahu
- 120 grammi täistera nisujahu
- 120 grammi kookosjahu
- 3 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soodat
- 0,5 tl soola
- 2 küpset banaani
- 1 apelsini mahl
- 100 grammi võid
- 100 grammi shokolaadinööpe
- 5 ml apelsiniõli

Glasuuriks:
- 200 grammi kookoskreemi
- 5 spl agaavisiirupit
- 1 suure apelsini mahl
- 1 sidruni mahl

Kaunistuseks nonparelle

Vispelda munad suhkruga kergelt vahule. Sega kuivained omavahel ja lisa seejärel munavahule. Tambi banaan kahvliga püreeks, lisa apelsinimahl ja sulatatud või, sega taina hulka. Viimasena lisa shokolaadinööbid ja apelsiniõli. Sega läbi.

Tõsta tainas võitatud 1 liitrisesse keeksivormi, silu pealt ühtlaseks ja küpseta 160kraadi juures tund aega. Lase vormis jahtuda.
Glasuuri valmistamiseks soojenda vesivannil kookoskreem, sega hulka algaavisiirup ja tsitruseliste mahlad. Sega ühtlaseks ja määri keeksile. Kaunista nonparellidega. Head avastamist!

1 kommentaar:

  1. Olen kõik võimalikud poed läbi otsinud, aga ei ole nonparelle leidnud... kust neid veel võimalik osta on?

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...