reede, 11. mai 2012

Sametpehme dessert: shokolaadirull maasika-kohupiimakreemiga


Ka Eestis väga populaarne biskviit sai oma alguse 17 sajandil Inglismaal, olles üks esimesi kooke, mille kergitamiseks ei kasutatud pärmi. Selle tegemisõpetus on kirjas 1615.aastal ilmunud Gervase Markhami raamatus: "Inglise koduperenaisele. Sisemised ja välised voorused, mis ühes täiuslikus naises olema peavad." Siiski võib eeldada, et tolle aja biskviit oli pigem õhuke, rohkem tänapäeva küpsist meenutav kook. Õhuline ja kerge biskviit on 19sajandi algupoole leiutis, Ameerikas on tõendeid selle retseptidest kariibisaarestikus asuvas Grenada kokaraamatutes, samuti võib leida palju biskviidil põhinevaid desserte Prantsuse köögist. 
Biskviit ja selle edasiarendus silindervormis rullbiskviidi näol on selles retseptis natuke nooblimas kuues. Traditsioonilise biskviiditaina asemel, kus munavahu seob tainaks supilusikatäied jahu, mängib siin põhirolli kvaliteetne 70% shokolaad. Sarnast shokolaadirulli, apelsinilisandiga pakkus omal ajal imearmas Café Anglais. 


Kaheksale:
- 3 suurt muna
- 50 grammi suhkrut
- 2 tl maisitärklist
- 150 grammi 70% kakaosisaldusega shokolaadi (Laima tume)
- 0,6 dl vett
- näpuotsatäis soola



Kreemi jaoks:
- 100 grammi vahukoort
- 50 grammi suhkrut
- 200 grammi kohupiimakreemi
- 1 vaniljekauna seemned
- 200 grammi maasikaid



Puisteks kakaod



Sulata shokolaad koos veega vesivannil, sega läbi, kuni saad ühtlase kreemi. Jäta ootele. 
Eralda munakollased valgetest. Vahusta valged näpuotsatäie soolaga tugevaks vahuks. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks, sõelu hulka maisitärklis ja lisa shokolaadikreem, sega ühtlaseks. 



Lisa shokolaadi-munakollase kreemile kolmandik munavalgest ja sega läbi. Lisa ülejäänud munavalgevaht ja sega õrnalt, alt-üles tõstes läbi, kuni munavalge triipe enam näha pole. 
Määri küpsetuspaber tilga õliga, jaota tainas ühtlase kihina laiali 30X30cm plaadile ja küpseta 170 kraadises ahjus 15 minutit.
Tõmba tainaplaat kuumalt ahjuplaadilt lauale, et see edasi ei küpseks, raputa peale natuke suhkrut ja kata puhta küpsetuspaberiga. 



Valmista kreem - selleks vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks, lisa kohupiimakreem ja vaniljekaunast seemned. 



Tükelda maasikad väiksemateks tükkideks.



Laota kreem tainaplaadile, puista peale maasikad ja keera tainaplaat ettevaatlikult alumise küpsetuspaberi abil rulli. Lase külmkapis tunnike tõmmata. 



Enne serveerimist puista peale kakaod. Suve! 

9 kommentaari:

  1. Mmm...seda lugedes tundsin, kuidas soovin seda hõrku ja suussulavat eestlaste ühte lemmikut - rullbiskviiti - peenemas võtmes proovida! :)

    VastaKustuta
  2. Nora, proovi muidugi, tegemine pole midagi keerulist, aga tulemus väga hõrk, mida hea ka külalistele pakkuda.

    VastaKustuta
  3. proovisin retsepti paar päeva peale seda, kui see ekspressis ilmus - tundus ülihea lihtsalt. juhtus aga see, et rullikeeramisel läks biskviit täiesti tükkideks - no mitte üldse polnud keeratav see värk. tulemuseks oli üks maitsev segapudru kook, mida kõik pereliikmed küll nautisid, aga tahaks ikkagi teada, mis nipiga see rullikeeramine peaks õnnestuma... ainuke asi, mida ma suudan siit vlja lugeda, et mu teistmoodi oli - šokolaadi mark - kasutasin 70% fazeri oma...aga see ei saa ju mõjutada ometi :(

    VastaKustuta
  4. Liina, väga kurb kuulda, et Sul rullikeeramine ei õnnestunud.
    Shokolaadimark ilmselt nii palju ei mõjuta tõesti, mis aga võib olla probleemiks on üleküpsetamine või liigne kuivamine pärast - kas jälgisid, et kook jääks pehme ja vetruv ning katsid küpsetuspaberiga?
    Kuna antud tainas on ju põhimõtteliselt muna ja shokolaad, peab küpsetamisel jälgima, et seda kooki üle ei küpsetaks - nii pole teda rulli võimalik keerata - nagu tavalise biskviidigagi.

    VastaKustuta
  5. huvitaval kombel on mulle ennegi tundunud, et teoorias niivõrd lihtne biskviit mul eriti hästi välja ei tule....täitsa võimalik, et küpsetasingi siis üle, sest ahjuplaat oli mul veidi suurem ja seega biskviit ka õhem. seega proovin vähemalt korra veel, aga kui siis ka ei õnnestu, siis saab edaspidi lihtsalt parajad tükid lõigatud ja täidisega vaheldumisi koogiks laotud :D
    muide...kasutasin pereliikme maasikaallergia tõttu kompotipirne ja kooslus oli ülihea!

    VastaKustuta
  6. Liina, jah, siin on tainakihi paksus ja aeg ülioluline - ma olen ka nimelt ühekorra kolmekihilise koogi teinud, kuna küpsetasin minuti jagu kauem - ja siis ta enam rulli ei keerdunud, mistõttu lõikasin tainaplaadi kolmeks ja sain kauni kandilise, kolmekihilise tordi :)

    VastaKustuta
  7. Proovisin rulli pühapäeval ära (http://maiuspalad.blogspot.com/2012/05/kaunist-emadepaeva.html)
    Minul ka natuke pragunes - võibolla oleks võinud veel vähem ahjus küpsetada (kuigi ma ei ajanud ahjuplaadil biskviiti päris 30x30 cm suuruseks). Ehk oleks siis ka jäänud suussulavam.
    Meeldis, et maitse oli tummine - väga tumeda šokolaadine! :)
    Tänan retsepti eest, Kätrin!

    VastaKustuta
  8. Kas kindlasti peab lisama vaniljekaunu? Vanillisuhkur ei tee sama asja ära?

    VastaKustuta
  9. Nora, nii tore, et Sulle kook hoolimata väiksestest iluvigadest meeldis!
    Anonüümne, vaniljesuhkur (DanSukkeri oma on väga väga hea) teeb üsna sarnase asja ära.
    Kunstliku vaniliiniga kahjuks sama asja ei saavuta.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...