kolmapäev, 14. aprill 2010

Suve lähenemisest hoolimata üks tõeliselt magus suutäis - cannelé koogikesed

Cannelé koogikesed on Bordeaux'ist pärit hõrgud küpsetised, mis on seest pehmed ja vetruvad, pealttugevastikaramelliseerunud. Cannelé koogikesi valmistatakse spetsiaalsetes väikestes vormides, aga saab ka tavaliste muhvinivormidega hakkama.

Nende maitse on midagi kirjeldamatut- seest meenutavad natuke midagi maheda juustukoogi ja pehme kohupiimakreemi vahepealset ning sinna juurde, magus, krõbe karamellikiht. Kokku maitseb see nii hästi, et järjest terve pannitäis koogikesi maitsmise käigus põske pista ei ole miski probleem.
Nende maitse on midagi kirjeldamatut- seest meenutavad natuke midagi maheda juustukoogi ja pehme kohupiimakreemi vahepealset ning sinna juurde, magus, krõbe karamellikiht. Kokku maitseb see nii hästi, et järjest terve pannitäis koogikesi maitsmise käigus põske pista ei ole miski probleem.

Canneléd on selles mõttes ka toredad küpsetised, et nagu leivatainaski käitub see küpsetamisel tihti ettearvamatult ning nende valmimist läbi ahjuukse jälgida on väga lõbus. Ideaalsete canneléde saamine on paras protsess ja minu esimesed katsetused pole kaugeltki täiuslikud, kuid maitset see ei riku ja kavatsen neid kindlasti lähiajal veelgi teha.

Retsept pärineb Nami-namist. Mini-cannelé vormidega valmib ca 45 koogikest.
- 5 dl piima
- 25 g võid
- 125 g nisujahu
- 225 g suhkrut
- 2 tervet muna ja veel 2 munakollast
- 2 tl vanilje-ekstrakti või vanillsuhkrut
- 1 sl rummi

Kuumuta potis piim ja või keemiseni ja keera siis kohe tuli maha. Klopi kausis suhkur, munad ja jahu ühtlaseks. Vala kuum piim peene joana munasegu hulka, samalajal hoolega segades. Lisa vanilje (kui kasutad suhkrut, siis kohe. Kui vaniljeekstrakti, siis jahtunud segule). Lase natuke jahtuda, siis lisa rumm. Kata kauss kaane või toidukilega ning pane vähemalt 24 tunniks külmkappi (tainas võib kuni 2 ööpäeva külmkapis seista).

Enne küpsetamist sega tainas läbi, aga ära klopi sinna õhku sisse.
Võta ettevalmistatud cannele- või muhvinivormid (metallvormid määri võiga; silikoonvorme pole tarvis määrida) ning täida 3/4 ulatuses tainaga.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas 40-60 minutit, kuni koogikesed on pealt tumepruunid.
Võta vormid ahjust välja ja kummuta koogikesed kuumalt vormist välja. Lase enne söömist veidi jahtuda ja taheneda. Õiged cannelé-koogid on seest pehmed ja pealt karamelliseerunud. Head katsetamist!

9 kommentaari:

  1. ma tahaks neid KOHE praegu süüa... mmmm.

    VastaKustuta
  2. Kuna canneled küpsevad vähemalt tund aega, siis naljalt neid üle kahe plaaditäie (ehk 2X20tükki) ei tee. Ja igakord ma unistan, et kui mul oleks 3 cannele vormi, siis ma saaks teha korraga vähemalt 60 koogikest ja neid siis jagada kuskil nurga peal kõigi rõõmuks. Nii head on, et tahaks kohe kõigiga jagada neid.

    VastaKustuta
  3. nende koogikeste kirejldu paneb juba ila voolama. Teen küll taigna kohe valmis aga homseni ootamine on üliraske..

    VastaKustuta
  4. Triin, anna siis teada, kuidas õnnestusid ja kas ka maitsesid. Inimestel maitsed ju nii erinevad ja paljudele ei meeldi see nätske sisu ja karamellina hammaste külge kleepuv koorik. Loodan siiski, et meeldivad ka sulle!

    VastaKustuta
  5. mulle ka nii canneled maitsevad! olen paar korda küpsetanud, mõlemal korral sama retsepti järgi tehtud tainast ja kõik täpselt ühtemoodi teinud, aga ühel korral läksid täiesti untsu, tulid mingid imelikud plönnid. Teist korda jällegi kõik õnnestus, mine võta nüüd kinni, kas tuule suund oli esimesel korral vale või midagi muud..._)

    VastaKustuta
  6. Mulle ka maitsevad canneled väga ja eriti just seetõttu, et nad sellised jonnakad on :) Ei tea kunagi ette, kuidas tainas käitub ja mis välja tuleb. Selline hea-mõtte küpsetis nagu leibki - et kui tainas segan, siis mõtlen ainult positiivseid mõtteid, et siis kindlasti õnnestuvad :D

    VastaKustuta
  7. Sain kah siis lõpuks eile need imemaitsvad koogikesed valmis ja tulid väga ilusad ja maitsvad.
    Küpsetan neid teinekord kindlasti veel.

    VastaKustuta
  8. Oi, mul tuli praegu isu peale :)
    Me oleme küll veidi tumedamaks need küpsetanud enamasti, aga eks see ole maitse asi..

    VastaKustuta
  9. Mul kõrbevad pepud ära, isegi kui madalal restil teen - ei teagi.
    Nii tahaks neid veel teha, aga 2-3 tundi küpsetada, et saada mõistlik kogus on paras piin.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...