neljapäev, 21. oktoober 2010

Kõrvitsapüree säilitamiseks ületalve - paneme päikeseratta purki

Kõikjal on kõrvitsauputus. Ja see on väga tore. Mulle maitseb kõrvits väga ja plaanis on veel ohtralt erinevaid kõrvitsatoite valmistada. Hetkel lihtsalt on oma köögis tiba vähe aega toimetada, sest toimetan kooli praktika raames hoopis ühes teises, palju suuremas köögis.

Eelmisel nädalal tassisin lisaks muule heale-paremale toidukraamile turult siiski kaasa ka ühe imelusa kuldse kõrvitsa. Sametpehme püreesupp on juba kaua aega mu lemmik, aga sinna ei kulu kunagi tervet kõrvitsat. Ülejäänust teen kõrvitsapüreed, mille panen purki ja millest valmistan siis kiirelt erinevaid hõrgutisi alates supist, saiast, kommide-jäätiseni välja. Väga maitsev on vürtsidega rikastatud kõrvitsa-juustukook.

Tegin eelmisel talvel katse ka - 2009 aasta sügisel valmistatud püree, mille nüüd avasin on täiesti kasutuskõlblik. Tuleb lihtsalt jälgida, et purk oleks ilusti vaakumis.

Kõrvitsapüreed on võimalik teha kahte moodi - kõrvitsat väheses vees keetes või ahjus röstides.

Tegevuskäik on järgmine:
Keetmiseks puhasta kõrvits ja koori. Lõika väiksemateks kuubikuteks
ja pane vähese veega potti. Hauta, aegajalt segades kuni kõrvits on pehme. Soovikorral võid kõrvitsa enne purkipanemist püreerida. Nii saab vedelamapoolse püree, mis passib hästi supipõhjaks.

Mina kasutan enamasti siiski kõrvitsa ahjus
röstimist, mis toob paremini esile selle maitse ja ka püree tekstuur saab vähem vesine.

Röstimiseks puhasta kõrvits seemnetest ja svammist, koorida pole vaja. Lõika kõrvits 2-3cm seibideks ja rösti ahjus 30-40minutit 180kraadi juures, kuniks pehme. Kaabi viljaliha steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Tegin eelmisel talvel katse ka - 2009 aasta sügisel valmistatud püree, mille nüüd avasin on täiesti kasutuskõlblik. Tuleb lihtsalt jälgida, et purk oleks ilusti vaakumis.

Valmista püreesuppi või juustukooki. Passib hästi ka saiatainasse.
Retsepte vihjetega, kus püreed kasutada lisandub ajapikku veelgi. Hääd varumist!

4 kommentaari:

  1. ma ei saa aru, kui suur su külmkapp on, et sinna kõiki asju talletada annab? :)

    VastaKustuta
  2. Mul on kelder, mul on kelder :)
    Aga siiski on külmkapis mul terve üks riiul erinevatele hoidistele jaoks - seal on siis kõik olulisemad asjad olemas, mida tihedamini kasutan. Seal hulgas purk kõrvitsapüreega.

    VastaKustuta
  3. Sa oled ingel! Kõrvitsauputus ongi likvideeritud! aitäh! :D

    VastaKustuta
  4. Jane, aitäh.

    Rõõm on minupoolne - ma olen ise suur kõrvitsapooldaja ning mida rohkem püreed, seda enam kõrvitsa toite pimeda talve vältel. Marineeritud kõrvitsasalatist on ju sadu huvitavamaid retsepte, mida valmistada/pakkuda.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...