neljapäev, 6. jaanuar 2011

Sametkrõbedad juustupulgad - supilaua kaunistus

Ilusat uut aastat! Loodan, et see tuleb Sulle, hea lugeja ja mullegi, üks edukas ning rõõmu- ja (maitse)elamusterohke aasta.

Pärast suuri pühasid ja ohtrat kokkamist (ja uusaastalubadusi) võetakse ikka ette kergemad road. Meil siin enamasti siiski supid, sest salatite jaoks on ilm veel liialt külm.

Ma ei tea, kuidas teil on, aga kui mina panen lauale ühe püreesuppi, siis on esimene küsimus, et kas liha polegi? Jah, liha on siin kodus meespere lemmik, mistõttu olen kordadel, kui toit on pigem lahja ja kerge, meespere rõõmuks (ja tähelepanu hajutamiseks :) ) lauale pannud pealkirjas nimetatud mõnusad juustupulgad.
Ja lastele on nad ka elamus - et nad saavad süüa õllega tehtud rooga, kuigi alkoholi pole neis pärast küpsetamist enam piiskagi.

Ja nad tõesti on sametkrõbedad. Õlletainas on õhkõrnalt rabe ja pudenev, teisest küljest sinu huuli puutudes sametpehme. Mõnus.

Kui tainas on mul alati kindlalt sama, siis lisandid varieeruvad kõvasti - alates erinevatest juustudest (proovi näiteks parmesani või goudat või sinihallitusjuustu), vahel lisan keerudele pestot, mõnikord seesamiseemneid ja kerge sinepikihi. Ja kui magusapoolist ka kiirelt lauale tahan, puistan muist keerudest üle kaneeli-suhkruseguga.

Valmib palju maitsvad pulgakesi:
- 200 grammi võid
- 3 dl nisujahu
- 1 dl meelepärast õlu (kasutan porterit)
- 0,5 tl soola

Sega omavahel kokku jahu ja sool, lisa pehme või ja õlu ning sõtku tainas ühtlaseks. Saad siidise taina. Pane see pooleks tunniks külmkappi puhkama, siis on see lihtsalt rullitav.

Rulli tainas kergelt jahusel laual lahti, lõika nii mitmeks võrdseks osaks, kui palju erinevaid lisandeid soovid kasutada:
- raputa üle juustuga
- määri peale pestot või sinepit
- pritsi kergelt veega ja puista peale suhkrut ning kaneeli

Seejärel lapi tainaplaat kolmeks kokku ja rulli uuesti iga plaat lahti umbes 0,5 cm paksuseks.

Lõika tainast ribad (ca 20cm pikad), keera neile vint peale ja aseta ahjuplaadile.
Küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pulgakesed on kaunilt kuldsed.
Pista tassi ja serveeri supi kõrvale või niisama snäkina. Uusi (kokkamis)elamusi!

12 kommentaari:

  1. Teil on siis väga mehised mehed majas :-) Meil näiteks ohkab meesinimene röstitud küüslauguga kõrvitsasuppi süües, et see olla nii tummine, et liha pole vajagi. Aga need kõrsikud on küll nii ahvatlevad, et võtan või täna õhtul ette.

    VastaKustuta
  2. isuäratavad

    Head uut ja teguderohket aastat!

    VastaKustuta
  3. Liina, mehed on meil siin mehised tõesti.
    Kui roas liha pole, siis ikka kõht täis ei saa :D

    Kõrsikud on mõnusad - sinepise mekiga kannavad ka liharoa lisandina ennast ilusti välja.

    Minukiisu, aitäh! Sullegi head uut ja ohtrat tegutsemisjaksu!

    VastaKustuta
  4. Nii isuäratavad, neid peab tegema!

    VastaKustuta
  5. Aet, need sobivad supilauale kui valatult ja on mõnusaks näksimiseks ka suupistelaual. Pastaroa kõrvale sobib kindlasti hästi mõni pestoga variant - pean neid ise ka taaskord tegema.

    VastaKustuta
  6. Tõesti isuäratavad. Tahaks praegu ühte (või ikka vähemalt kahte :P) niisama krõbistada. Katsetan kindlasti järgi!

    VastaKustuta
  7. katsetasin ka täna kartuli-porru püreesupi juurde, aga ...:( Selle koguse jahuga tuli taigen nii kleepuv, et vaevalt sain käte küljest lahti, rullimisest ei tulnud isegi kahe küpsetuspaberi vahel mitte midagi välja. Lisasin siis jahu kuni sain taina rullitavaks, aga pulgad on valmisolekus ikka jahusemad kui pildil olevad tegelased tunduvad :( Mis võis valesti olla?

    VastaKustuta
  8. Liina,

    kasutasin Sunnutai nisujahu ja Soome Valio võid ja teinud seda retsepti korduvalt-korduvalt-korduvalt, alati õnnestunult.

    Kas või on pehme, mitte sulatatud - see võiks olla erinev? Kasutada tuleks ikka toasooja võid.

    Ja meil on nad ikka mõnusalt võised - nii, et näpud läigivad :)

    VastaKustuta
  9. Kasutasin toasooja saaremaa võid (ja nüüd kui mõtlen, siis on see ju 175grammine pakk, mitte 200 :S) ja kalewi nisujahu.

    VastaKustuta
  10. Siis jah kõik nagu paigas. Pean uuesti katsetama lähiajal tegemist ja üle vaatama, kuidas teen.

    VastaKustuta
  11. Tegin täna neid pulgakesi. Väga maitsvad! Tainas tuli väga hea, hoidsin neid õues külmas veidikene ja siis rullisin jahuse laua peal lahti. Jahu tuli tõesti veidi rohkem panna, kui näiteks tavalise lehttaigna puhul, kuid ei mingeid probleeme.
    Siiski ei tulnud need minul nii kuldkollased kui sinul, sest juust hakkas taigna vahel liiga pruuniks minema ja võtsin ahjust välja - tulid helepruunid, aga väga maitsvad siiski :)

    VastaKustuta
  12. Super hea retsept, aitäh! Tegin neid just ja 2-aastased kaksikud panid pooled neist hoobilt nahka :)
    Jahu küll panin natuke rohkem kui retseptis väljatoodud.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...