pühapäev, 20. veebruar 2011

Geniaalne kana - lihtsuses peitub väga suur võlu

Lihtsuses peitub võlu, seda ütlust teavad kõik, aga et see, vaid soola-pipraga maitsestatud ahjukana on üks paremaid mida söönud olen, ei uskunud ma alguses retsepti lugedes kindlasti.

Oma suurt (suurimat?) osa mängib kindlasti vabapidamisel kasvanud kana, kes päikest näinud ning ringi kõndida saanud. Maailmas juba nii tavalised "free-range" ehk vabapidamisel kanad* on
Eestis täielik defitsiit, mida paaril korral suureks rõõmuks hankida on õnnestunud. Kvaliteetse kana olemasolul on igaljuhul see retsept edaspidi alati minu kindel valik - kuulsa Ameerika koka Thomas Kelleri ainetel.

- 1,5-2kilone vabapidemisel kasvanud talukana
- 1 spl soola
- musta pipart
- 1 tl pehmet võid

Pese kana hoolikalt seest ja väljast, kuivata korralikult paberrätikutega (oluline, sest mida vähem niiskust ahjus, seda krõbedam saab kana). Maitsesta kana seest soola-pipraga, aseta sellili ahjuvormi, määri peale või ning puista üle soola ja pipraga.
Küpseta 230kraadises ahjus 30minutit, seejärel keera ahi 200kraadi peale ja küpseta veel 30minutit. Võta kana ahjust ja lase 10 minutit tõmmata, aegajalt pannile tekkinud mahlaga kastes.

Serveeri rohelise salatiga. Minu eelistuseks on segu jääsalatist, sellerist ja pirnist, kerge jogurti-sinepi kastmega, lisandiks röstitud kreekapähklid.

Ja et heast kanast maksimum võtta, keedan järelejäänud karkassist puljongi, millest valmib imemaitsev kana-klimbi supp.

*Kuigi vabapidamisel kana Eestist poest osta lähiajal ilmselt võimalik pole, siis vabapidamisel kana munad on saadaval nii mõneski kohas (eelkõige siiski Stockmann ja Kaubamaja, aga vahel ka Selverid - otsige Kikerikii mune ning väheke kõrgemat hinda makstes teadke, et need munad munenud kanad on elanud head elu ringi sibades ja teri nokkides, mitte pisitillukeses puuris, tehasehoones õnnetult elanud ja värvaineid söönud, et munarebu kollasem oleks.)

6 kommentaari:

  1. Vabapidamisel kana võib olla samamoodi "värvi" söönud ja õue nad ka enamasti ei satu :) See lihtsalt tähendab, et neid peetakse "maas" karjas (tihti üsna tihedalt ja nokivad stressist üksteist veriseks jne) ja mitte puurides, mitte midagi muud ja mitte midagi toidu kohta. Kus need Kikerikiimunade kanad peaks miinuskraadidega õues käima - spaas?

    VastaKustuta
  2. See ilmselt sõltub vabapidamisel kanast - võin täitsa kindlalt öelda, et need munad, mida tarbin on kanadelt, kes on terve suve ning isegi talvel õues siblinud (küll mitte praeguse külmaga, aga pehmematel, pool-sula talvedel küll). Kikerikii mune ostan neil juhtudel, kui maalt mune pole aega tuua - igaljuhul ei toeta puurikanade pidamist.

    Ja jään siiski selle juurde, vabapidamisel kana ja nende munad on parem valik, kui puuris kasvanud kana ning nende saadused. Küll äärmuslik näide, aga eks ka inimesed kakle ning stressa, kuid elada väikeses puuris, jalge all vaid metallvõrk, eales päikest nägemata on igati hullem, kui vabalt ringi jalutada ja aegajalt kaklusesse sattuda. Seega, kuna endal pole võimalik kanu kasvatada ning nende mune tarbida, valin parima võimalikest lahendustest, mitte ei toeta julma, massinõudlusele kohaldatud tootmist. Ehk selgitab paremini minu mõtte tagamaid, Anonüümne.

    VastaKustuta
  3. Kikerikii munade kohta: võimalik, et mõjutab üleüldine munasõda Euroopa turul, aga Kikerikii munad on praegu nt Nõmme turul soodsamad kui aasta-kaks tagasi. M-suuruses munad 10 tk - 80 senti ehk 1.25 krooni muna. L-suuruses muna tükihind oli 1.95 Eesti krooni. Nii et odavamad kui mis tahes puurikana muna Selveris.

    Aga kahjuks seda, kas Kikerikii kanad näevad päikest ja taevasina, saab küll teada vaid kohale minnes. Tölpla talu veebileht kirjutab nende kohta nii: http://www.tolplatalu.com/?39


    Annika

    VastaKustuta
  4. Annika, see on tõsi - üsna tihti on Kikerikii munad odavamadki, kui puurikanade munad, aga inimesed lihtsalt ei tea seda kaubamärki ning ei oska valikut teha - soodne hind turul kindlasti innustab rohkem inimesi neid ostma.

    VastaKustuta
  5. aga kanast rääkides, siis selles olen ma Kätriniga nõus, et vabaduses kasvanud kanade liha maitseb kõige paremini niisama soolaga ja pole mõtet seda vängete maisteainetega rikkuda (mida näiteks Rannamõisa kana juures ohtralt tuleb kasutada, et sellele mingitki söödavat maistet saada).
    Minul on õnneks tore naabrimemm, kelle õuel siblivad kanad ka meie supiptotti satuvad ja kui hästi läheb, siis suvel hakkavad ka meie hoovis kanad ringi siblima ;)

    VastaKustuta
  6. Liilia, Sa oled siis tõesti õnnelik inimene, kui naabriaias kanad ning peagi ka endal õuepeal. See luksus on minul praegu veel vaid kauge unistus.

    Aga maitse on sel kanal tõesti super - vaid sool ja pipar ning maitsev roog ongi laual.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...