teisipäev, 15. veebruar 2011

Heleroosa nostalgiaklassik sefiirikorvike - vanakooli küpsetiste teine õppeklass

Sefiiritort ja sefiirikorvike on ühed neist, mida kas kindlameelselt ei sööda või väga armastatakse. Mina kuulun vaieldamatult nende viimaste sekka ning sefiiritordiga võib mulle alati rahumeeli külla tulla :)

Vahepeal oli aeg, kus igasugu aastakümneid säilivad keeksid, pulbrist tehtavad kreemid ja muu säärane "kotist-potti" küpsetamine hästi levinud oli ning siis ei olnud võimalik poest ka korralikku sefiirikooki saada. See on nüüd õnneks möödas ja täitsa häid sefiiritorte ja -korvikesi leiab ka poest, kuid julgen siiski väita - kodutehtud on kindlasti parem ning ohtra võiga korvike seal all - selle headusest pole isegi mõtet rääkida.

Nüüd siis aga see igipõline häda, et miks küll peab sefiir roosa olema? Seda nimelt seetõttu, et sefiir on "keedisega kuumutatud munavalgekreem" ning kuna enamik hapukatest moosidest on punased, annab ohtralt valget munavalgevahtu ning natuke moosi paratamatult kokku roosa tulemi. Mina olen sellega ammuilma rahu teinud ja et oleks kohe eriti rõõsa ja armas ja nunnu raputan sefiirikorvikestele veel südameid kah peale :)

Retsept TEKO koolituselt. Valmib 18-20 sefiirikorvikest.

Esmalt valmista 500 g VÕIGA muretainast. Retsept ja õpetus selles postituses.

Sefiiri valmistamiseks:
- 3 munavalget
- 65 g suhkrut
- näpuotsake soola
- näpuotsake sidrunhapet
- 260 grammi haput moosi (mina kasutan Salvesti pohlasalatit)
- 65 grammi moosisuhkrut (oluline on kasutada pektiini sisaldavat suhkrut)

Korvikeste valmistamiseks rulli jahusel pinnal muretaigen lahti (3-4mm), aseta üksteise kõrvale tõstetud vormidele(müüakse Novaluxis), sõida tainarulliga üle ning suru tainas vormi põhja ning külgedele. Ülejäänud tainaga täida need vormid, kuhu tainaplaat ei ulatunud. Torgi noaga korvikeste põhjale pisikesed augukesed (see samm ei lase muretainal kerkida) ning küpseta 210kraadises ahjus korvikesed kuldseks (ca 7-12minutit). Lase jahtuda.
Sefiiri valmistamiseks pane tulele moos ja moosisuhkur (looduslik tardaine pektiin aitab sefiiril kuju hoida) ning kuumuta madalal kuumusel aegajalt segades.

Samal ajal vahusta külmad munavalged heledaks vahuks, lisa sool, sidrunihape ning pool suhkrust. Vahusta veelgi, lisa teine osa suhkrust ning jätka vahustamist kuni saad tugeva, läikiva vahu.

Kui munavalged vahus, tõsta pliidil kuumust ning kuumuta moosi pidevalt segades 1 minut ning vala seejärel munavalgeid pidevalt vahustades keev moos sinna hulka. Vahusta madalal kiirusel 2-3minutit, maitse, kas soovid lisada sidrunhapet.
Nüüd pane iga korvikese põhja endale meelepärast - moosi või banaani ning kasutades pritskotti või lusikat vormi sefiirikorvikesed. Kaunista meelepäraselt ning üllata lähedasi :)

7 kommentaari:

  1. Miks ma Sinu blogi alles nüüd avastan?!
    Leidsin Su blogi Ragne blogist, kus ta reklaamib Solarise kohvikut, kus Sinagi oma küpsetist pakud.
    Ma leidsin mõnekümne minutiga siit niipalju asju, mida tahaks proovida ja katsetada. Kõik tundub nii ahvatlev ja menüü täpselt minu maitsele! Niiiii hea leid!

    VastaKustuta
  2. Liina, mul on suur suur rõõm, kui endale meelepärast küpsetamist-katsetamist leiad. Anna siis ka tagasisidet, et kuidas õnnestus!

    VastaKustuta
  3. hei, üritasin ka teha sefiirikorvikesi... millegipärast ei jäänud sellised ilusad kohevad, vahustasin munavalge tugevaks vahuks (oleks võinud kausi vabalt tagurpidi pähe kallata), lisasin tulise moosi koos moosisuhkruga ning vahustasin. asi vajus täiega ära ning lõpuks olemasolev vaht hakkas alt immitsema moosi vm. oskad öelda, mis valesti läks?

    VastaKustuta
  4. Homemoma, kas moosi lisasid ikka tasapisi järjest, peenikese joana ja samal ajal vahustades, mitte kõike korraga? Kui ei, siis võib olla mure selles.

    Teine asi võib olla selles, et vahustasid munavalge lihtsalt üle ehk munavalge vaht peab olema tugev, kujuhoidev vaht ja kausis püsima, aga mitte veel selline tükiline, vaid ikkagi siidine - seda on hästi keeruline seletada, aga üldiselt tasub vahustamine koge lõpetada, kui kõvad tipud moodustunud on.

    VastaKustuta
  5. Võtsin kaua hoogu, et sefiirikorvikesi ise teha (see seisnes tegelikult vormide leidmisel), ning see tasus ära. Sefiiri tuli väga hea, kuid korvikesed ei taha kuidagi välja tulla. Nimelt kuidas õnnestub Teil saada korvid sellised ilusad? Minul vajub taigen ahjus vormi servadelt alla ja seega tulevad madalate ebaühtlaste servadega korvikesed. Ühtegi sellist ilusat veel saanud ei ole. Olen taigent vormi sisse surunud, rullinud ja siis pannud vormi ilusasti. Ikka ei midagi. Mida ma valesti teen?

    VastaKustuta
  6. Janne, kas muretainast valmistad Sa ikka selle õpetuse järgi, mis postituses viidatud?
    See tainakäitumine on ülesegamise tõttu - siis, kui gluteeni liiga palju tekib ja see muretainast mõjutama hakkab. Muud viga ei oska leida. Loodan, et Sul peagi ka õnnestub korvikeste tegemine.

    VastaKustuta
  7. Aitäh Kätrin, sain ilusad korvikesed :) Proovisin sel korral taigent võimalikult vähe segada-näppida ning toimis.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...