reede, 25. veebruar 2011

Kuuma kerre: vürtsikas laksa - mõnus supp Aasiast

Igasugu kookospiimaga keedetud, vürtsikad, kere seestpoolt kuumama panevad supid on minu suured lemmikud. Tai tom kha muidugi eriti, kuid olles kohapeal ehedaid maitseid proovinud ei näi siin järgi tehtud supiretseptid avaldamisväärilised.

Ei Indoneesias, Malaisjas ega Singapuris, kust laksa pärineb, ma käinud ei ole ning võrdlusmoment kohaliku keedusega puudub - kuigi olen kindel, et seal maitseks see supp kindlasti paremini. Igaljuhul on laksa väga mõnus supp, eriti meeldib mulle, et seda saab süüa pulkade ja lusikaga - leent ikka lusikaga ja muud head paremat pulkadega, lisaks on julgematel võimalik üle kausi serva nuudleid luristada. Laksa sisse tavaliselt peale idandite suurt muud vegetaarset ei panda, mulle meeldivad väga herned ning aedoad lisandina.

Kuigi retseptis on ridu omajagu, ei nõua tegemine palju aega ega ole keeruline. Rachel Alleni retsept, kes kokkab hetkel Kanal11 ekraanil.

Neljale pearoaks:
Laksa pasta:
- 1 suur roheline tšilli
- 4 küüslauguküünt
- pöidlasuurune tükk ingverit
- 1 sidrunheinavars
- 50 grammi koriandrit
- 1 laimi mahl
Supi jaoks:
- 2 spl seesamiõli
- 500 ml kookospiima
- 500 ml köögiviljapuljongit
- 2 spl kalakastet
- 2 spl pruuni suhkrut
- 300 grammi herneid
- 300 grammi aedube
Lisandiks:
- 200 grammi meelepäraseid nuudleid (peenikesi munanuudleid või riisinuudleid)
- praetud kanatükke, krevette vms

Laksa pasta valmistamiseks puhasta kõik koostisosad, vastavalt taluvusele jäta sisse/eemale tšillilt seemned ning püreeri kõik blenderis/köögikombainis.

Kuumuta pannil seesamiõli ning prae keskmisel kuumusel laksa pastat 4-5minutit, kuni tuba täitub tugevate aroomidega.

Lisa kookospiim ja puljong ning lase keema tõusta. Maitsesta kalakastme ja suhkruga. Lisa herned ja oad ning kuumuta läbi.

Valmista nuudlid pakil oleva juhise järgi, loputa külmas vees ja nõruta.

Serveerimiseks jaga kaussidesse nuudlid ja liha, kui seda lisad ning tõsta peale suppi. Kaunista koriandri või kevadsibulaga. Serveeri kohe. Head nuudliluristamist!

2 kommentaari:

  1. mulle vist meeldivad kõik asjad, kus on kookospiim. eile tegin (keenia stiilis) terve kala ahjus kookospiima ja kõiksugu tshillide ja juurikatega. nii hea. proovin seda suppi ka kindlasti.

    VastaKustuta
  2. Sama siin, Nele. Täielik kookospiima fanatt - kui tavalist piima mul kodus alati polegi, siis kookospiima kindlasti. Ei jõua ära oodata, mil taas saab lisaks kuumavatele karridele kookospiimast jäätist tegema hakata :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...