esmaspäev, 28. veebruar 2011

Päikeseratas lumemütsi all - korvike sidrunikreemi ja beseetupsuga

Neid pisikesi korvikesi erekollase sidrunikreemiga täites oli lootuskiir minus juba üsna tugev ja hele - peagi on kevad - särasid nad ju mu laual just kui väikesed päikesed.

See klassikaline kooslus, kus malbe valge beseevahu all peidab end särtsakas ja erk sidrunikreem on eriti populaarne Inglismaal, kuid ka Eestis on pisarakooki tehtud kaua aega, küll ei olnud see kunagi populaarne meie kodus, mistõttu avastasin selle koosluse enda jaoks oluliselt hiljem. Neil koogikestel pole pisaraid peal, sest pärast pikka, pimedat talve on seis isegi nukker, kus viimast külma kuud enam kuidagi taluda ei taha.

Kuna retsept sisaldab ka sidrunikoort, aga Eestist on endiselt väga keeruline leida kemikaalidega pritsimata ja vahatamata sidruneid, leotan mina tavalisi sidruneid kuumas vees, kuhu on lisatud äädikat ja soodat. Seejärel pesen hoolikalt jooksva kuuma vee all - ehk aitab, loodan ise.

Kui mina valmistasin sel korral väikesed koogikesed, võib sama retsepti järgi valmistada ka ühe suurema koogi.

Põhja jaoks:
- 250 grammi muretainast (pool sellest retseptist, kasuta 1 väikest muna)

Sidrunikreem
- 2 sidruni peenikeselt riivitud koor
- 125 ml sidrunimahla (2-3sidrunit)
- 125 ml apelsinimahla (1 apelsi)
- 75 ml vett
- 2 spl maisitärklist
- 80 grammi suhkrut + 5 spl beseele
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 50 grammi võid
- 3 munakollast

Valmista muretainas ja jaota ühtlaselt vormi(de) põhja ja külgedele.
Torka noaga põhja peale mõned augud ning küpseta 200 kraadises ahjus, kuni saad kergelt kuldse põhja (ära üle küpseta, sest põhi läheb pärast uuesti ahju)

Valmista sidrunikreem - sega kokku maisitärklis, suhkrud ja sidrunikoor. Lisa sidrunimahl, apelsinimahl ja vesi ning kuumuta madalal tulel pidevalt segades, kuni segu pakseneb (ca 4-5min). Eemalda tulelt ja sega sisse või. Seejärel klopi sisse munakollased. Kuumuta segu taas madalal kuumusel, pidevalt segades, kuni see pakseneb (ca4-5min). Lase jahtuda.

Besee valmistamiseks vahusta kreemi tegemisest üle jäänud 3 munavalget näpuotsatäie soolaga heledaks vahuks. Lisa 5 spl suhkrut, iga lusika järel munavalgeid 1minut vahustades. Kui kogu suhur on lisatud, peaks munavalged olema tugevas, läikivas vahus.

Täida vorm(id) sidrunikreemiga ning tõsta peale besee - alustades koogi servadest ringiga sissepoole tõsta teelusika abil väikesed beseekuhjakesed üksteise kõrvale, et saaksid võimalikult säbrulise pealispinna.

Küpseta 180kraadise ahju keskosas 30minutit. Ohtralt päikest!

4 kommentaari:

  1. Meie pere laste täielik lemmikkook :) Olen selle kooslusega kooki teinud juba aastaid ja nõuka ajal käis see retsept käest-kätte (mina sain selle näiteks oma Tartu tädilt). Millegipärast siis ta koogiraamatutesse ei jõudnudki. Minu teada peaks see kooslus olema hoopis Ameerikast - vähemalt on Kaarina Roinineni raamatus ta Ameerika sidrunikoogi nime all ja kui oma elukaaslasele sünnipäeval töö juurde viimiseks seda küpsetasin, siis olid elavnenud nii ameeriklased (ka ka üks austraallane, kelle juured ka ameerikasse viisid), et nende emad teevad samasugust :)
    Pisarad tekivad siis kõige paremini, kui kook kiiresti jahedasse viia. Eelmisel nädalal, kui oli väljas üsna külm, viisin koogi garaazhi jahtuma ja see oli imeline, milline pisaramuster sinna peale moodustus.

    VastaKustuta
  2. Tuuli, mina olen sidrunikoogimaailmas üsna algaja, kuna lapsepõlve mälestused puuduvad - kindlasti katsetan järgmisel korral ka pisaraid teha :)

    Ameerika vs UK on ilmselt see igikestev võitlus nagu väga paljude teiste roogadegagi - ühed väidavad, et on nende traditsiooniline roog, teised vaidlevad. Aga vaieldamatult on ta pop ka Ameerikas ning Austraaliaski.

    Püüan nüüd uurida edasi sidrunikreemi erinevaid võimalusi - tahaks ilma tärkliseta varianti katsetada ka, kuid lemoncurd on jällegi liiga või rohke.

    VastaKustuta
  3. Kätrin - muidugi on toitude autentsus üks suuremaid vaidlusi kui mitte sõdasi põhjustav teema :) Kas pasta-nuudlid on ikka itaallaste või hoopis hiinlaste kingitus maailmale, eksole ;) Selle koogi puhul lihtsalt figureerib ta sageli Ameerika sidrunikoogi nime all ehk siis kohamääratlus juba nimetuses olemas sealt ka minu väike vahelause :)

    Mis seda tärkliseta varianti puudutab, siis peaks tegelikult ju aitama ka munakollaste koguse suurendamine. Täidis kalgendub munakollaste mõjul ja kui seda tasakaalu muuta siis ei peaks enam tärklist vaja minema. Lemon tart on ka natuke samalaadse loogikaga looming ja sinna ei lähe ühtegi jahu ega tärklist http://toiduteemal.blogspot.com/2010/06/sidrunitort.html

    VastaKustuta
  4. Need vaidlused on vist tõesti igikestvad :)
    Mekkist on ju hästi meeles Vahemere äärsed road, mis hoopiski viikingitelt üle võetud nagu selgus :)

    Katsetan munakollaste suurendamist, aitäh.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...