esmaspäev, 7. veebruar 2011

Väljas on märg ja paha, istun diivanil keras ja mõnulen: kana-peekoni ahjupada ürdiklimpidega

Nüüd on kätte jõudnud aastaringi kõige hirmsam aeg - lumest on kõrini, seda enam, et valgest lumest on järel vaid lekkivad, mustad jää-porikamakad, talvest ja külmast on kõrini ning isu värske karulaugu järele on hiigelsuur, samas lootus selle tärkamisest veel üsna kaugel. Käes on aeg, kus tahaks olla ainult kodus, pehme teki sees, käes raamat ja tassike teed, pliidil podisemas midagi soojendavat, kodust ja lohutust pakkuvat - midagi, mida saab kausi seest süles süüa (ma tean, et see on halb komme).

Kana-peekoni ahjupada ürdiklimpidega on täpselt selline roog - maitseküllane ja mõnus, samas minu jaoks piisavalt nostalgiline, et pakkuda just seda lootusekiirt, mida praegu vajan - et kevad tuleb taas ja rohi on jälle rohelisem.

Retsepti valmistas Rachel Allen oma kokasaates, mis Kanal11 ekraanil jookseb.

Kaheksale-kümnele:
- 200 grammi peekonit
- 1,2 kg kanakoibi, kintsutükke
- 2 suur sibulat
- 4 porgandit
- 1 kaalikas
- 4-5 kartulit
- kanapuljongit
- 350 g/6dl nisujahu
- 1 tl soodat
- 1 tl soola
- meelepäraseid ürte (rosmariin ja tüümina)
- 200 g riivjuustu

Lõika peekon ribadeks ja prae keskmisel kuumusel pajas 5-7 minutit, kuni rasv on välja küpsenud ja peekon krõbe. Eemalda potist.

Prae peekoni rasvas sibul kergelt kuldseks. Lisa suurte tükkidena porgand ja kaalikas, kuumuta veel 4-5 minutit ja eemalda kõik potist.

Vajadusel lisa natuke õli, aja pada uuuesti hästi kuumaks ning pruunista kanatükid kõrgel kuumusel ühtlaselt igast küljest. Maitsesta soola-pipraga. Kui kana on kuldne, lisa potti tagasi peekon ning liha peale praetud köögiviljad ja kartulid. Kata kanapuljongiga, vajadusel lisa soola-pipart ning meelepäraseid ürte (rosmariinioksake näiteks). Lase kaane all vaiksel tulel 20 minutit haududa.

Samal ajal valmista klimbid - selleks sega kokku supilusika jagu hakitud ürte, jahu, sooda ja sool. Vala hulka pett ning sega, kuni tainas hakkab kuju võtma- ära üle sega, kleepuvast ning tükilisest tainast valmivad õhulised ja head klimbid.

Kata laud ja tainas ohtralt jahuga, suru tainas käte abil lapikumaks ning lõika väikese vormi või klaasiga pallikesed.*

Lao klimbid pajaroa pinnale, puista üle riivjuustuga ning küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit, kuni klimbid on küpsed ja juust kuldne. Serveeri kohe, külma ilma kõrvale.

*Mina tegin klimbid üsna suured, kuid väikesed on kindlasti paremad.

6 kommentaari:

  1. Thanks for the shoutout ;) kahjuks ei saanud sind eile külastama tulla. Perekondlik lõuna tuli vahele. Tead ju küll ;)

    VastaKustuta
  2. Nele, tean, tean :) Pole hullu miskit. Kevadel teeme Maakri tänaval cake-sale'i, siis saab :):)

    VastaKustuta
  3. Ma sattusin just juhuslikult seda saadet vaatama ja need klimbid jäid painama - tundusid lihtsad teha ja saateosalised kiitsid, aga mul on väike umbusk klimpidesse (igasugu kneedlikuid ja gnocchisid jms ma väga ei armasta). Kas olid ikka hääd need klimbid? Toit ise nägi saates küll lihtne ja isuäratav välja:)
    Cake-sale kõlab küll lahedalt, lapse haiguse tõttu ei pääsenud ise ka Solarisse, kuigi tahtmine oli kõva:)
    Kristel

    VastaKustuta
  4. Tere Anonüümne. Mulle klimbid väga meeldivad (gnocchid jällegi üldse mitte)ja need üridised pallikesed meenutasid pigem head saia, mida prae kõrvale haugata, ainult, et mahlasem ja maitsekam :)

    Sellised koogistendid, ma usun, osutuskid tulevikuski väga populaarseks, sest väga hea hinnaga ehedat kaupa haaratakse kaasa ohtralt, nagu kohvik nädalavahetusel tõestas.

    VastaKustuta
  5. Ma ei saa siiski täpselt aru, kas seda rooga tehakse pliidil või ahjus?

    VastaKustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...