kolmapäev, 25. jaanuar 2012

Küllusesarv ehk bolognese- ja juustukastmega täidetud kõrvits.

Ma olen selle roa järele õhanud nüüd juba üle aasta - kohe, kui seda imelist kõrvitsat Liina mahlases blogis nägin, teadsin, et endale ma ka ühe sellise küpsetan. Nüüd vaatan ise ka suure imestusega, et see oli juba 2010 aasta novembris, kui esimest korda kohtusime, aga eile see juhtus...
Magusalt tummine kõrvits, tomatite ja ürtidega maitserohke lihakaste ning veniv ja sametine juustukate on kokku tõeline küllusesarv. Keele viib alla.

Jagub neljale (võib-olla):

- Poolik, umbes korvpalli suurune kõrvits. Mina kasutasin tugeva viljalihaga muskaatkõrvitsat.

Bolognese kastme jaoks:
- 500 grammi kvaliteetset veisehakkliha
- 2 suurt sibulat
- 3 suurt küünt küüslauku
- 0,5 tl kaneeli
-0,5 tl cayenne pipart
- 0,5 tl jahvatatud koriandrit
- 1 tl suitsutatud paprikapulbrit
- 1 tl kuivatatud basiilikut
- 1 spl oreganot
- 1 spl suhkrut
- 2 spl tomatipastat
- 2 purki purustatud ploomtomateid
- soola, pipart

Juustukaste:
- 2 spl jahu
- 2 spl võid
- 250 ml piima
- 125 ml vett
- 30 grammi parmesani või muud tugevat laabijuustu
- soola-pipart
- veerand muskaati

Peale parmesani või muud tugevat laabijuustu

Esmalt valmista bolognese kaste.
Pruunista hakkliha kergelt üle, lisa hakitud sibul ja küüslauk ning soola-pipart. Prae, kuni sibul on klaasjas. Lisa maitseained ja kuivatatud ürdid, prae minuti jagu ja seejärel lisa tomatilised. Maitsesta suhkru, soola, pipraga ja lase kaane all haududa. Bolognese kaste olgu pigem nõks soolasem ja maitseküllasem, kuna kõrvits on hästi neutraalne.

Poolita kõrvits, puhasta seemnetest ning küpseta 180kraadises ahjus olenevalt kõrvitsa suurusest kuni 30minutit.

Juustukastme valmistamiseks sulata potis või kuni see vahutab ja lisa jahu. Küpseta pidevalt segades keskmisel kuumusel 3 minutit. Seejärel lisa pool piimast ja vispelda kreemjaks. Lisa ülejäänud piim ja vesi, sega ühtlaseks ning lase 5 minutit podiseda. Maitsesta, riivi hulka juust ja muskaat.
Võta eelküpsetatud kõrvits, täida bolognese kastmega, peale vala juustukaste ja riivi siis ohtralt endale meelepärast tugevamaitselist juustu.

Küpseta 180kraadises ahjus kuldseks. Naudi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...