teisipäev, 28. veebruar 2012

Ürdi-feta pikkpoiss ahjufenkoliga - suundume kevadesse

See juhtuski - kevad andis endast märku - räästad tilkusid ja päike siras ning koheselt andis ka isu vastavasisulise märke - palun midagi kergemat, aga siiski toitvat, et hangede vahel jaksaks kalpsata.

Tean küll, et vanad eestlased pidasid sellisel ajal juba paastu ja kuigi olen nüüd juba 3 aastat igal kevadel ühe mõnusa vitamiinisüsti-puhastuskuuri kehale kinkinud, ei suudaks ma sellise külmaga seda veel teha. Ahju tahaks ikka õhtul sisse keerata, et tuba mõnusa hinguse sisse saaks ja kõhtugi midagi sooja tuleks.
Selle roaga on nüüd selline lugu, et uurisin, mis ma uurisin aga teada ei saanud, miks on meil selline roog nagu pikkpoiss. Ainuke vihje nimele, mille leidsin oli, et see on piklikus vormis küpsetatud hakklihapäts. Aga miks siis poiss? No igaljuhul vastab see pätsike siin igati antud nõuetele - on hakkliha ja on piklik, aga lisaks on veel fetat ja ürte ka. Lisandiks mõnus fenkol - paljude jaoks veel avastama mõnus köögivili.

Kuuele:
- 450 grammi hakitud kalkuni kintsuliha*
- 300 grammi pehmet fetat
- 1 muna
- suts soola
- 2 spl ürdiaia segu*
- 4 fenkolipead
- õli

Sega kokku feta, muna ja ürdisegu, lisa vaid sutike soola, kuna feta on juba soolane. Lisa hakkliha ning seda ühtlaseks massiks. Tõsta piklikusse vormi.

Lõika fenkolist õhukesed viilud, sega ahjupannil kokku natukese õli, soola ja piparga.

Küpseta lihavormi ja fenkolit 180kraadi juures 40-45 minutit, kuni lihavorm on pealt pruunistunud ja fenkol kergelt klaasjas, otstest mõnusalt krõbe. Serveeri kohe. Mõnusat kevade ootust!

*Tooteid jagasid proovimiseks Rannamõisa ja Santa Maria.

2 kommentaari:

  1. Tere, tegin ka täna pikkpoissi aga tuli hoolimata soola mittelisamisest ikkagi väga soolane. Küsin igaks juhuks üle, et kas see nn pehme fetajuust on see tavaline fetajuust, mida poodides müüakse?
    Muidu aga maitses toit hâsti.
    Ette tänades
    Irma

    VastaKustuta
  2. Irma, mina kasutan jah seda tavalist pehmet tetrapakis fetat - alati tavalist, mitte active'it, kuna see on taimerasvaga. Kahju muidugi, et Sinu jaoks soolane oli - inimeste maitsemeel on ju selles mõttes väga erinev, eriti mis puudutab toidu soolasusse. Aga kui vaadata koguseid, siis alla poole fetat kogukogusest ei saa rooga tulisoolaseks teha, kui just eriti soolane feta ei olnud.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...