teisipäev, 15. mai 2012

Maast leitud õnn ehk oma aia spargel, puhtalt

Nädalavahetusel maal käies avastasin ma täiesti juhuslikult, et meil kasvab lillepeenra otsas spargel. Suure põnevuse ja rõõmuga nupukesi uurides, ütles mu ema kuldsed sõnad: "Ei need süüa kõlba, see on see roheline asi, mis lillekimpu käib." Ja ma tean väga hästi, millisest rohelisest asjast ta räägib, sest oleme seda maja taga lillekimpu murdmas käinud juba lapsepõlvest saati. 
Kuna ma ise suur sparglifanat ei ole, pole ka kunagi tähelepanu pööranud, et milline see hõrk toidupoolis ülekasvanuna välja võiks näha, kõrva on vaid jäänud, et mitte kõik sparglid pole söödavad ja nii jätkus põnevust kuni eilse ööni, mil pärast sparglivarte söömist kõhult sõnumeid ootasime, et kas siis olid söödavad või mitte. Nüüd kinnitan, et olid küll ja ema, kes lootis sel aastal peenrast selle taime üles kaevata, mis sügiseks suureks, kõike varjutavaks roheliseks puhmaks kasvab, peab pettuma, sest oli ika hõrk küll - krõmps, natuke herne värske nüansiga ja üleni kevade värskust täis. 
Retsepti siinjuures polegi, heal toorainel on vähe vaja ehk mõni minut killukese võiga pannil, taldrikul soolahelveste, musta pipra ja parmesanilaastukestega üle puistada ja kinoõhtusnäkk saab täiesti uue tähenduse. Hääd spargliaega!

4 kommentaari:

  1. Me pistsime ka oma poti sparglid eile nahka - tegelikult oleks pidanud seda juba paar päeva tagasi tegema, aga maitsesid ikka hästi.
    Nüüd tuleb oodata, kuni Uus-Kongo spargel turule tuleb - siis saab tänavuse isu täis söödud :)

    VastaKustuta
  2. Meil on ka maal lauda taga see sama roheline asi, mis lillekimpu käib :) Uurisime, mõtlesime, aga ei julgenud proovida :P

    VastaKustuta
  3. Muide, see rabarberikook, mille viimase tüki ma eile kontoris pintsli pistsin, oli erikuradihea. Palun retsepti.
    hi.

    VastaKustuta
  4. Kulla H,
    see on õigetore, kui meeldis, kuna tegemist on üsna tervisliku koogiga :)
    Suure plaaditäie jaoks on tarvis:
    - 50 grammi võid
    - 4 dl piima
    - 1 dl hapukoort
    - 100 grammi suhkrut
    - 200 grammi täistera nisujahu
    - 100 grammi nisujahu
    - 20 grammi kartulitärklist
    - 3 tl kaneeli
    - 2 tl kardemoni
    - 2 tl soodat
    - 1 tl küpsetuspulbrit
    - 0,5 tl soola
    Peale:
    - 500 grammi rabarberit
    - mõned peotäied demerara suhkrut

    Sulata või, sega kokku piima-hapukoorega. Sega omavahel kokku kõik kuivained ning lisa need piima-või segule. Sega ühtlaseks. Kalla suurele võitatud ahjuplaadile või kahte väiksemasse vormi, aja laiali - tainas kerkib korralikult, seega võib õhem kiht jääda.
    Raputa peale tükeldatud rabarber ja puista üle suhkruga.
    Küpseta 180kraadises ahjus 50minutit.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...