esmaspäev, 25. november 2013

Tšempionide eine ehk tšilli-küüslaugu rooskapsad lõhega

Nüüd juba teist päeval-on-ka-pime hooaega olen leidnud poest värskeid brüsseli- ehk rooskapsaid. Need on sellised imearmsad muinasjutumaa kapsapead - meie tavalise kapsa teisikud, ainult et tibatillukesed. 
Brüsselikapsad on osa Inglismaa traditsioonilisest jõululauast, kus neid pakutakse hautatult peekoniga. See roog on laste hirm ja koka proovikivi, kuna üleküpsetatud brüsselikapsad maitsevad nagu mudane löga. Kui neid aga õigesti teha, on tulemuseks imemaitsev praekõrvane, mis annab lõputult võimalusi sõltuvalt lisandi valikust. Minu lemmik ja siinne retsept on aasiapärane tšilli-ingver-küüslauk kombo, aga proovi ka valge veiniga, sidruni ja peekondi varianti. Ja kui on turboinimese lõunat vaja, siis lihtsalt auruta ja serveeri parmesani ning musta piraga nagu siin retseptis brokoliga tehtud on. Sobivad imehästi ka supisisse lisada, aga seda siis keetmise üsna lõppjärgus. 
Rooskapsad on tõeline väärtus, kui tahad, et kodus oleks alati värsket köögivilja, kuid vahel ei jõua üle 10päeva poodi - need säilivad külmikus ideaalselt, koori vaid ära pealmised närbunud lehed ja asu vokkima. Tervislikkusest ei tasu rääkidagi. Kui pakud kõrvale lõhet nagu siin, on pärast natukene tunne nagu oleks lõvikonservi söönud, ainult et rinda ei aja kummi mitte julgus vaid terviseboost.
Rooskapsaste valmistamiseks lõika ära alumine varrekonts ja tõmba maha pealmised närbunud lehed - isegi, kui need on päris närbunud ja kollased, on sees ikkagi krõps ja erk kapsapeake. Vastavalt suurusele lõika need ka pooleks või neljaks ja voki kuumas õlis mõned minutid. Lisa meelepärased maitseained, näiteks ingver, küüslauk, tšilli, soja ja hauta keskmisel kuumisel 7minutit. Serveeri kuumalt näiteks teriyaki kastmes lõhega. Head avastamist! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...