Sain selle retsepti oma itaallasest sõbra käest ja see on oluliselt
lihtsam kui nii mõnigi teine prantsuse sibulasupi retsept, mida näinud olen.
Tuleb vaid teada paari nippi ja valmibki roog, mida kõik alati väga kiidavad. Ka need, kes muidu sibulat ei söö, sest tavapärasel sibula maitsel ja sel supil on nii palju vaid ühist, et tooraine on sama. Maitse on aga sel supil midagi hoopis uut - karamelline natukene isegi magus, aga samas täiuslikult soolakas. Ja veel see krõbe juust… Ehk kuigi juustukrutoone tundub alguses palju olevat, jääb neid alati puudu.
Et sibulaid tuleb koorida päris ohtralt, pakun seda rooga pigem
väiksematel koosviibimistel, kaheksale supi jagu sibulaid koorida on päris
piinarikas. Siis aitab köögikombain ja töötav õhupuhasti. Käsitsi hakkides kasuta
teravat, sakkideta nuga, lisaks aitab pisaraid vältida noa ja sibula märjaks
tegemine ning sibula alumises osas oleva tugevama osa viimasena lõikamine – see
ajab silmad eriti kipitama.
Neljale:
-
1kg sibulaid
-
50 grammi võid
-
1 spl õli
-
1 liiter köögiviljapuljongit
-
sidrunimahla
-
soola
-
1 pikk baquette või muu krõbeda
koorikuga sai
-
200 grammi gruyere või pecorino
juustu, asenduseks sobib ka gouda
-
pipart
Viiluta sibulad poolkuudeks. Sulata potis õli sees või, lisa sibulad ja
näpuotsaga soola ning prae segades keskmisel kuumusel, kuni sibulad pehmenevad.
Alanda kuumust ja küpseta sibulaid kaane all, aegajalt segades, kuni need on
täiesti pehmed. Nüüd tõsta kuumust ja pruunista sibulaid. Sega hoolikalt ka
poti põhjast, kuna sibulates sisalduv suhkur hakkab kinni. Samas on see hea,
sest nii saabki supp oma erilise maitse. Kui sibulad on karamelliseerunud, lisa
köögiviljapuljong ja lase 10 minutit kõrgel kuumusel keeda.
Samal ajal lõika sai suupärasteks kuubikuteks ja riivi juust. Laota
ühtlaselt ahjuplaadile, puista üle juustuga ja purusta peale pipart. Küpseta
200kraadises ahjus kuldsed juustukrutoonid.
Maitsesta supp vajadusel soolaga, törts sidrunimahla toob magusa
karamellise sibulamaitse eriti välja.Jaota taldrikutesse, jaota peale krutoonid
ja serveeri. Need pisarad on seda suppi väärt!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar