reede, 28. märts 2014

Prantsuse sibulasupp - ka neile, kes sibulat ei söö

Sain selle retsepti oma itaallasest sõbra käest ja see on oluliselt lihtsam kui nii mõnigi teine prantsuse sibulasupi retsept, mida näinud olen. Tuleb vaid teada paari nippi ja valmibki roog, mida kõik alati väga kiidavad. Ka need, kes muidu sibulat ei söö, sest tavapärasel sibula maitsel ja sel supil on nii palju vaid ühist, et tooraine on sama. Maitse on aga sel supil midagi hoopis uut - karamelline natukene isegi magus, aga samas täiuslikult soolakas. Ja veel see krõbe juust… Ehk kuigi juustukrutoone tundub alguses palju olevat, jääb neid alati puudu.
Et sibulaid tuleb koorida päris ohtralt, pakun seda rooga pigem väiksematel koosviibimistel, kaheksale supi jagu sibulaid koorida on päris piinarikas. Siis aitab köögikombain ja töötav õhupuhasti. Käsitsi hakkides kasuta teravat, sakkideta nuga, lisaks aitab pisaraid vältida noa ja sibula märjaks tegemine ning sibula alumises osas oleva tugevama osa viimasena lõikamine – see ajab silmad eriti kipitama.

Neljale:
-       1kg sibulaid
-       50 grammi võid
-       1 spl õli
-       1 liiter köögiviljapuljongit
-       sidrunimahla
-       soola
-       1 pikk baquette või muu krõbeda koorikuga sai
-       200 grammi gruyere või pecorino juustu, asenduseks sobib ka gouda
-       pipart

Viiluta sibulad poolkuudeks. Sulata potis õli sees või, lisa sibulad ja näpuotsaga soola ning prae segades keskmisel kuumusel, kuni sibulad pehmenevad. Alanda kuumust ja küpseta sibulaid kaane all, aegajalt segades, kuni need on täiesti pehmed. Nüüd tõsta kuumust ja pruunista sibulaid. Sega hoolikalt ka poti põhjast, kuna sibulates sisalduv suhkur hakkab kinni. Samas on see hea, sest nii saabki supp oma erilise maitse. Kui sibulad on karamelliseerunud, lisa köögiviljapuljong ja lase 10 minutit kõrgel kuumusel keeda.
Samal ajal lõika sai suupärasteks kuubikuteks ja riivi juust. Laota ühtlaselt ahjuplaadile, puista üle juustuga ja purusta peale pipart. Küpseta 200kraadises ahjus kuldsed juustukrutoonid.

Maitsesta supp vajadusel soolaga, törts sidrunimahla toob magusa karamellise sibulamaitse eriti välja.Jaota taldrikutesse, jaota peale krutoonid ja serveeri. Need pisarad on seda suppi väärt!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...