teisipäev, 25. märts 2014

Omnivoori 100 ehk Sa pead seda nomsima

2008 aastal tuli Briti toidukirjutaja Andrew Wheeler välja nimekirjaga, mida tema arust iga endast lugupidav toiduhuviline elu jooksul sööma-proovima peaks. 100 asjast koosnev nimekiri on täiesti tema enda subjektiivne valik, aga kuna see koondab kokku 100 väga pöörast, erinevat ja huvitavat toitu-rooga, olen sel nimekirjal silma peal hoidnud ning võimalusel ka lisaks muule heale-maitsvale mõnd eriskummalist asja lihtsalt selle nimekirja pärast proovinud.

Eriliste toitude auks siia pilt veisesüdame võikust, minu enda retseptilooming, mida koostöös toidublogijate nädalaga Põhjakas ühel suvel pakkusin:
Viimatisel reisil Mehhikosse ja NYC-i sai päris mitu linnukest taas kirja, mistõttu panen selle nimekirja nüüd ka siia uuendatul kujul kirja, et oleks olemas ja ligipääsetav. Äkki tekitab kellelegi veel huvi. Jämedas kirjas on siis need asjad, mida proovitud, lisaks mõned kommentaarid. 

1. Hirveliha - ma olen isegi hirvesüdame võikut teinud, millest ka ülal olev retsept inspireeritud on. Algretsept siin
2. Nõgesetee


3. Huevos rancheros

4. Böff a la tartar
5. Krokodilliliha - tekstuur nagu kumm, maitse nagu kalane kana. 
6. Verivorst
7. Juustufondüü
8. Karpkala
9. Borš
10. Baba ghanoush
11. Kalmaarid
12. Pho 
13. Maapähklivõi ja moosi võileib
14. Aloo gobi ehk india kartuli-lillkapsakarri
15. Hot dog tänavaputkast
16. Époisses de Bourgogne - kuulus prantsuse "haisujuust"
17. Must trühvel
18. Puuvilja- või marjavein, mis pole tehtud viinamarjadest
19. Aurutatud sealihasaiakesed - ma olen neist sõltuvuses, soovitan proovida NYCis Bao Haos restos. Parimaid olen siiski saanud Jaapanis Takayama mägikülas. Aga läheb õnneks ka kodus teha. 
20. Pistaatsiajäätis - alati ostan, kui valikus on, lemmik kohvi- ja granadillijäätise kõrval. Endal pole õnnestunud järele teha. 
21. Korralik "vana kooli" tomat
22. Värsked metsamarjad
23. Nuumhane maks
24. Riis ubadega
25. Sült
26. Toores Scotch Bonneti tšillipipar - pärast seda, kui kuulsin, et toores bonnet võib nahale ville põletada, pole julgenud süüa, kuigi võimalusi on olnud
27. Purgiga keedetud kondenspiim  ehk dulce de leche
28. Austrid - minu jaoks täielik foobia toit, ei suuda neid proovida. Edit 2014 september - austrid söödud! Või noh, tegelikult ilmselt umbes 2/3 ühest austrist ja sedagi kuumtöödeldud austrist külma supi osana, suure tüki leivaga. Auster on täiesti puhas "too fish" kehastus ja ei maitsenud mulle kohe üldse. Aga NOA restorani imelise peakokamenüü ühe roa osana sai siiski väike amps proovitud. 
29. Baklaava
30. Bagna cauda dipikaste Itaaliast
31. Wasabiga maitsestatud hernekrõbuskid
32. Merekarbisupp leivatainast kausis - suppi söödud küll, aga saiast kausis mitte
33. Soolane lassi - veel üks asi, mida ilmselt kunagi proovida ei suuda. Ainult mõte tekitab külmavärinaid. Mul on mingi imelik piimatoodete foobia. 
34. Hapukapsas
35. Root beer float (USAs populaarne kaljalaadne ürdijook jäätise- vm vahuga)
36. Konjak ja paks sigar
37. Clotted cream tea - nauditud Londoni klassikus Fortum&Maison kaubamajas. Hõbedast serviisil serveeritud kellaviietee oli väga noobel kogemus. See-eest clotted cream ehk nn paks koor maitseb nagu või :) Aga skoonid olid head.

38. Viinatarretis - gintonic jello jah, vodkashoti pole veel juhtunud
39. Gumbo
40. Härjasaba - seda oma köögiski valmistatud. Retsept siin.
41. Kitsekarri (Curried goat, jamaika roog)
42. Terved satikad - neid saab Tais ikka süüa. Maitseb nagu ülis frititud miski. 
43. Phaal - alles kogun julgust. See on maailma tuliseim karri ja ma pole vürtsiga veel nii sina peal. Enne õpin tai veiseliha salati söömise ära, mis on sellest karrist kordades mahedam :)
44. Kitsepiim
45. Linnaseviski, mille pudel maksab vähemalt £60/$120
46. Kurikuulus jaapani kerakala e. fugu - see on üks põnevamaid toiduelamusi Jaapanist, aperatiiviks jõime põletatud fugu uime saket. Ei olnud hea.
47. Kana tikka masala karriroog
48. Angerjas
49. Krispy Kreme glasuuritud sõõrikud
50. Söödav merisiilik ehk uni - kuigi see on tohutu delikatess ei maitsenud mulle ei selle maitse ega tekstuur. Harjumatu meie jaoks jällegi. 
51. Kaktusvili
52. Umeboshi
53. Abalone meriteod
54. India Paneer-juust
55. McDonald’s Big Mac eine
56. Spätzle - Austria pastaroog
57. Dirty gin martini ehk oliiviga martini
58. Kange õlu (üle 8% ABV)
59. Poutine ehk Quebeci moodi friikartulid värske juustuga
60. Karoobipulbrist "šokolaadikrõpsud"
61. S’mores
62. Harknääre - tekstuur on minu jaoks liiga pehme, maitse (kaste) oli Tigus imemaitsev
63. Pika ehk mittesöödavate asjade teadlik söömine - näiteks muld, savi, kriit vms
64. Currywurst ehk saksa vorst karrikastmega
65. Durian - minu jaoks oli sel hinnatud puuviljal mustade sokkide-küüslaugune järelmaitse, mis on ikka üks väga väga halb asi, mida mitmetunni möödudes veel suus tunda
66. Konnakoivad - konni kardan ma rohkem kui ämblikke, madusid ja sipelgaid mõni inimene kokku, seega oli nende proovimine paras julgustükk. Nüüd juba 2 korda neid söönuna võib kinnitada - maitseb nagu kana :)
67. Beignets, churros ehk erinevad rasvas küpsetatud saiakesed
68. Haggis
69. Praetud jahubanaan
70. Chitterlings või prantslaste andouillette vorst
71. Gazpacho
72. Kaaviar ja pliinid
73. Absint
74. Norra pruun kitsejuust Gjetost
75. Allaaetud loom ehk roadkill - kunagi jooksis talvel auto ette üks noor metssiga ja et kurvast sündmusest ka midagi positiivset tuleks, valmis lihast suurepärane pajaroog, mida ligi 10 inimest nautis
76. Hiina liköör Baijiu
77. Hostess Fruit Pie
78. Teod
79. Lapsang souchong suitsune tee
80. Bellini - suvine eestipärane variant siin 
81. Tai Tom yum supp
82. Benediktiini munaroog
83. Pocky e. jaapani snäk 
84. Peakoka esitlusmenüü kolmetärnilises Michelini restoranis - selle elamuse osaliseks sain hiljuti NYC-is. Jean-Georgese restoran pakub kaht erinevat tasting menüüd - üks klassikaline, mis on püsinud sama 1998aastast, teine selle kevade värsked maitsed. Proovisime mõlemat, elamusi oli palju. USAle kohaselt olid muidugi portsud suuremad, kui meie restoranide tavamenüü ampsud, mistõttu jagus kahele proovimiseks 10 käigu peale ohtralt. 
85. Kobe veiseliha
86. Jäneseliha
87. Guljašš
88. Söödavad lilleõied
89. Hobuseliha
90. Criollo kakaoubadest šokolaad
91. Spam lihakonserv
92. Pehmekestaline krabi 
93. Rose harissa
94. Säga jm luised kalad 
95. Mole poblano -  kaua igatsetud proovida, nädal tagasi maitstud. Kahjuks ootamatult ühetasandiline maitse, meenutas lihtsustatud PiPa pardi kastet Chedist, mis on üks minu lemmik roogi (ja restorane) Eestis. Ühes vegan restoranis proovitud mole aga oli vägagi maitsev, eks ole paista, mis koju kaasatoodud mole purgist välja võluda annab. 
96. Bagel ja lox ehk vesikringel graavilõhega
97. Lobster Thermidor
98. Polenta
99. Jamaican Blue Mountain kohv
100. Maoliha

Vahekokkuvõtted: 

aprill, 2009 - 44 söödud.
september, 2010 - 51 söödud 
märts, 2014 - 66 söödud
september, 2014 - lisandus auster ehk 67 söödud

Nagu ülalt lugeda võib, siis 100ni jõudmisega läheb aega ja eneseületamist, kuid küll ma jõuan. Head loetlemist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...