kolmapäev, 5. mai 2010

Kevade terviseks - värvi ja maitseküllane ahjuroog balsamiäädikaga

Kuigi on juba mai kuu ja norm justkui näeb ette, et sööma peaks kergemalt ja värsket kraami oli eilne külm-vihmane ilm just õige motivaator ühe küllusliku ahjuroa valmistamiseks.

See Nami-namist silmajäänud retsept võlus mind ära oma imelise värviküllase väljanägemisega, sest põhikoostisosa - toorvorst polnud enne seda rooga minu köögis kasutust leidnud (ka grillimise käigus mitte.)

Algul võib-olla tiba ehmatav kooslus ohtrast palsamiäädikast ja vorstist (vorst ei sobi minu arust üldse väga millegagi kokku) annab tulemuseks nii hõrgu roa, et julgen seda kindlasti ka külalisele pakkuda. Sinna juurde veel karamelliseerunud ja juba kergelt magusad punased sibulad ning pehmed ahjukartulid, värviks juures kisstomatid ning basiilik - eile pool pannitäit kaasaga nahka pistnuna, võiksin seda täna kohe nüüd uuesti teha.

Retsepti algidee Nami-namist, ise täiustatud. Jagub 4le.
- 2 pakki peenikesi toorvorste lambasooles (kokku 1 kg)
- kilo jagu (värsket) kartulit
- 4 suurt punast mugulsibulat
- 8 küünt küüslauku
- 500 grammi kirsstomateid
- soola
- ohtralt palsamiäädikat (8-10 spl) (balsamico modena)
- suur punt värsket! basiilikut

Lõika vorstid üksteiseküljest lahti. Vajadusel koori kartul (mina tavaliselt puhastan ainult täppidest) ja lõika sektoriteks. Sama tee sibulaga. Kasuta kindlasti punast sibulat! Vajuta noaga küüslauguküüned lapikuks. Pane vorstid, küüslauguküüned, kartuli- ja sibulasektorid suurele ahjuplaadile ja puista peale soola ning vala üle palsamiäädikaga*. Sega korralikult käte abil kõik läbi ja jaga vorstid-kartulid-sibulad plaadil ühtlaselt.
Küpseta 180kraadises ahjus 25 minutit. Kui aeg täis, sega pannitäis uuesti kergelt läbi ja lisa peale terved kirsstomatid ning küpseta 200 kraadises ahjus veel 20minutit, kuni vorstid on kergelt pruunistunud.** Enne serveerimist puista peale hakitud basiilik. Head proovimist!

*Ei ole vaja kasutada kallist palsamiäädikat, sobib ka tavaline nt. Borgese oma. Sellisel juhul raputa lisaks soolale ahjuplaadile ka 1 tl suhrut, et palsamiäädika happelisust tasakaalustada.
** Kui asendad vorstid peediga, saar suurepärase vegetaarse ahjuroa.

6 kommentaari:

  1. Väga ilus blogi:)
    Tahaksin väga teada, kuidas selliselt valmistatud köögiviljad maitsevad. Kas äädikas annab juurde pigem maistenüanssi või on lõpptulemus pigem marineeritud-tüüpi maitsega?

    VastaKustuta
  2. Aitäh. Väga hea meel kuulda, kui blogi ka võõrale silmale ilus vaadata on :)

    Balsamiäädikas juurvilju kindlasti ei marineeri, neid on ikka täitsa enda algupärane maitse ja tekstuur (nii nagu see tavaliselt ahjus küpsetadeski on), aga tugev maitselisa tuleb sellest küll - isegi kui balsamiäädikas muidugi liiga happeline tundub, soovitan seda selle ahjuroa juures uuesti proovida - võib täitsa meeldima hakkata.
    Kui näiteks peet meeldib, soovitan proobida ahjus röstida peete ja punast sibualat balsamiäädikaga. Peale fetajuustu - imeline roog :)

    Veel soovitan balsamiäädikat lisada Kreeka salatile - sobib feta ja rohelise salatiga suurepäraselt.

    Loodan, et katsetad ja annad siingi teada, kuidas meeldis. :)

    VastaKustuta
  3. Meeleldi anna teada, et katsetasin seda retsepti ja olen väga rahul! Nii maitsvaid sibulaid pole varem saanudki, edaspidi suurendan nende kogust retseptis veelgi:)
    Ja mis peamine, minu mees, kes on toiduvaliku suhtes äärmiselt konservatiivne, ma ütleks isegi, et pirtasakas, teatas, et see ahjuroog võiks meie toidulaual edaspidigi olla.
    Seega suur tänu hea retsepti eest!

    VastaKustuta
  4. Oi kui tore kuulda!
    Minul on ka sibulad lemmikud - need saavad alati liiga kiiresti otsa, kuigi tihtipeale on kogus retseptiga võrreldes kahekordne :)

    Suve lähenedes ja kergemat varianti soovides võib ka peete hulka lisada - maitsevad ka hoopis paremini ning ka neile, kes muidu peeti ei armasta.

    VastaKustuta
  5. See on saanud minu lemmikuks. Samuti ka see blogi :) Käin tihti vaatamas, mida uut saan nüüd kodus proovida ja kui midagi uut ei leia, otsin arhiivist midagi. Täna nt teen siit leitud Mac&Cheesei :)

    VastaKustuta
  6. Anonüümne, aitäh meeldiva sõna eest. Mul on siiralt hea meel, kui oled siit avastanud enda jaoks mõne uue roa-nipi, mida nüüd ohtralt koduköögiski kasutada saad, veel parem on meel, kui miski roog on lemmikuks kujunendu. Püüan jätakata samas vaimus :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...