esmaspäev, 18. juuli 2011

Sametkrõbe vaarikabrita - südasuve lemmik

Maasika aeg tuli ja läks nagu niuhti - oli ta sel aastal kuumalaine tõttu eriti üürike, end isu sain mina täis sellegipoolest. Nüüd aga on täiel rinnal kohal vaarikad - minu vaieldamatu marja-lemmik, mida juba paari kilo jagu sügavkülmagi varutud.

Võrreldes maasikatega on vaarikad minu jaoks palju luksuslikumad - neid kilode viisi igapäevaselt kokku osta ei jaksa, toormoosiks ei uhmerda ning niisama kausist lõunaooteks suhu ei pista - ei teagi miks, aga tundub kuidagi kohatu minu jaoks. Vaarikas nõuab minu peas natuke paremat kohtlemist.
Võib-olla tuleb selline tundmus nende haprusest?

Üks minu lemmik vaarikakook on Soomes populaarne Brita tort, kus koos magus tainapõhi, krõbe besee ning vaarika-kohupiimakreem. Kerge muganduse läbi teinud retsept pärineb Nami-namist.

Jagub kümnele:

Põhja jaoks:
- 150 grammi toasooja võid
- 125 grammi suhkrut
- 3 munakollast
- 110 grammi nisujahu

- 2 tl küpsetuspulbrit

- 1 dl piima


Besee:
- 3 munavalget
- 170 grammi suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut

- 50 grammi mandlilaaste

Kreem:
- 400 ml vahukoort
- 2 sl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 400 grammi teralist kohupiima
- 300 grammi (külmutatud) vaarikaid

Põhja valmistamiseks vahusta pehme või suhkruga kohevaks. Lisa pidevalt vahustades ükshaaval munakollased.
Sega kokku jahu ja küpsetuspulber. Lisa jahusegu piimaga vaheldumisi tainale, sega ühtlaseks. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kleepuva taina vastu tee käsi niiskeks.

Besee jaoks vahusta munavalged sutsu soolaga vahuseks, lisa vähehaaval pidevalt vahustades suhkur, kuni saad tugeva vahu. Määri eelmise tainakihi peale. Puista peale mandlilaastud. Küpseta 175-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni beseekiht on kergelt kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud. Võta põhi ahjust välja, lase jahtuda ja lõika kaheks ristkülikuks.

Kreemi valmistamiseks vahusta koor suhkruga pehmeks vahuks, sega juurde kohupiim ning seejärel vaarikad. Sega õrnalt läbi ning laota kreem ühtlase kihina tordipõhjale. Kata teise tordipõhjaga. Peale puista vaarikaid. Lase enne serveerimist pool tunnikest jahedas tõmmata. Maitseb suurepäraselt ka järgmisel päeval. Head nautlemist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...