neljapäev, 24. november 2011

Lamba-aprikoosipada kuskussiga - vihma terviseks!

See, et novembri lõpus veel lund pole, meeldib mulle väga. Aga kui sedasi vihma ladistab nagu täna, tulgu juba enne lumi maha. Novembri lõpus mõjuvad lõõtsuv tuul ja paduvihm kuidagi eriti masendavalt, nagu sellest pimedusest veel vähe oleks. Ja ega selle kõige vastu kuidagi teisiti saagi, kui soojamaa reisist unistades ja soojendavaid magus-vürtsiseid roogi kokates.

Lambaliha ja aprikoosi koosluses pajaroogi sünnib minu köögis üsna tihti. See, väheste koostisosadega pada on mõnusas balansis, kus kaneeli-vürtsköömne klassikaline kooslus lambaliha parima maitse esile toob, keha mõnusasti soojaks kütab ja oma oranzide aprikoositräpsudega vihmast tekkinud turrisust leevendab.

Kõrvale sobib ideaalselt lihtne kuskuss, mis valmib imekiiresti ja vaevata, olles parim täiustus maitseküllasele pajale.

Neljale:
- 500 grammi lambaliha (kasutasin kintsuliha)
- 2 suuremat sibulat
- 1 küüs küüslauku
- 1 tl kaneeli
- 1 tl vürtsköömneid
- näpuotsatäis tšillit
- 500 ml puljongit
- 1 spl tomatipastat
- soola, pipart
- 100 grammi kuivatatud aprikoose
Serveerimiseks 200 grammi kuskussi

Haki küüslauk peeneks ja sibul poolkuudeks. Pane malmpada keskmisele tulele, lisa natuke õli ja küüslauk-sibul, puista peale soola. Hauta pehmeks.

Lisa kaneel, vürtsköömen, tšilli ja prae läbi. Tõsta kuumust, lisa suupäraseks tükkideks lõigatud lambaliha ja pruunista. Maitsesta soola-pipraga, natukese tomatipastaga.

Vala peale puljong ja lase kaane all tund aega podiseda. Sega aegajalt, vajadusel lisa vett.

Tunni möödudes lisa tükeldatud aprikoosid ja hauta veel pool tundi. Vajadusel eemalda viimaseks 10minutiks kaas, et kaste kokku keeks.

Kuskussi valmistamiseks mõõda kuskuss kaussi, puista peale natuke soola ja kata keeva veega nii, et vesi poole sentimeetri jagu üle terakeste oleks. Kata toidukilega ja lase 7 minutit tõmmata ning seda siis KAHVLIGA õhuliseks.

Serveerimiseks jaota kuskuss kaussidesse, tõsta peale lamba-aprikoosi pada, lisa jogurtitups ning lase hallil hajuda. Rõõmsat isu!

5 kommentaari:

  1. Kristiina, on, vägagi. Ehtne diivanil sooja teki sees keras toit :)

    VastaKustuta
  2. Lammas on üldse üks väärt loom :) Tegin ka eile üht läbi aegade parimat isendit ... mmm.

    VastaKustuta
  3. Aprikooside lisamine on huvitav, proovin nädalavahetusek kindlasti järgi!

    VastaKustuta
  4. Kairi, lammas on tõesti väärt loom. Saaks ta vaid lahti sellest vana aja iganenud kasuka-mainest. Siis oleks teda ilmselt ka laiemalt saada.

    Aprikoosid ja lammas sobivad minumeelest ideaalselt kokku, loodan, et meeldib ka Sulle see kooslus, Destiny2011.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...