Brownie on kuulus Ameerikas populaarne koogike, mis sisaldab ohtralt võid ja shokolaadi. Tiba pikem kirjeldus ja tervislikum retseptike selles varem avaldatud postituses. Muideks, üha enam pakutakse browniedele vastukaaluks ka blondieseid, mis enamasti on kas kaerahelbe või muu tervilikuma lisandiga. Et siis pruunikud ja blondid?
See idee, liita kokku mahedalt siidine juustukook ja tummine brownie pärineb David Lebovitzilt, kes on Ameerika kondiiter ja kes elab juba aastaid Pariisis. Kuna Pariisis on toorjuust äärmiselt kallis, leiutas ta viisi, kuidas seda oma lemmikut siiski nautida, ilma, et retsept kannataks. Välja tulnud kooslus on blogis nii populaarne, et google annab otsingus sellele isegi soovituse. David Lebovitzi kihvt (inglisekeelne) blogi on siin.
Meie köögis on Lebovitzi retsept kerge muganduse saanud - vähem võid, rohkem juustukooki, sest Farmi Köögitoorjuust on väga mõistlikus hinnas ja hea ka. Need ruudukesed on meil alati suur hitt, lausa lemmik ning ka külapeal ainult kiita saanud :)
Brownie segu:
- 60 grammi võid
- 115 grammi shokolaadi (Fazer Block tume või Bitter)
- 100 grammi suhkrut
- 2 toasooja suurt muna
- 70 grammi nisujahu
- 1 spl kuhjaga kakaopulbrit
- tiba soola
- 1 tl vaniljesuhkrut/-ekstrakti
- 80 grammi shokolaaditükikesi*
Juustukoogi segu:
- 400 grammi toorjuustu
- 2 muna
- 60 grammi suhkrut
- 3 tl vaniljesuhkrut/-ekstrakti
Lõika või ja shokolaad väiksemateks tükkideks ja sulata vesivannil. Eemalda kuumuselt, lase hetk jahtuda ja lisa hulka suhkur, seejärel klopi hulka munad. Lisa jahu, kakao, sool ja vanilje ning sega tainas ühtlaseks. *Kui soovid, lisa kõige lõpus 80 grammi hakitud shokolaadi või shokolaaditükikesi. Määri ca 30X20cm suurune kandiline ahjunõu korralikult võiga ning tõsta brownie-segu vormi. Silu ühtlaseks.
Juustukoogisegu valmistamiseks sega kokku toasoe toorjuust, suhkur, munad. Tõsta vormi ja sega kergelt mõnest kohast alt-üles, et saaksid siiruviirulise pinna.
Küpseta 175 graadises ahjus 35minutit. Lase jahtuda, eemalda vormist ja lõika ruutudeks. Head maitsmist!
See on üks mu lemmikkooke!
VastaKustutaKõlab väga paheline kombinatsioon!;)
VastaKustutaPruunikud kõlab päris naljakalt, kuigi suhtun eestistatud nimetustesse üsna võõristavalt, nii kasutan ikka veel pommu asemel baklazaani ja köögis ei leidu mul põldvõõrkapsast, kuigi armastan rukkolat:)
Teisalt muidugi mõistan, et eestistamine on vajalik..
Tullia, meil ka suured lemmikud need.
VastaKustutaMerit, see kombinatsioon tõesti töötab. Ka selles mõttes, et isegi kui sööd väikese tüki, tunned, et oled tõesti midagi head söönud ja patustamine oli asja eest.
Pommu oli minu jaoks väga pikka aega vastuvõetamatu sõna, aga nüüd olen harjunud ja kasutan suurima hea meelega. Rukola siiski on minu jaoks jäädav, sest eestipärane nimi on pikk ja lohisev.
Aga brownies vajaks küll kiiremas korras miskit paremat nime - müüakse neid poes ja kohvikutes ning selle nimega ei kõlba nad minumeelest ühti.
tegin. GENIAALNE. aga samas ka ohtlik. aitäh retsepti eest. ja üleüldse on sul SUPER blogi. ;)
VastaKustutaNele, aitäh :) Ja palun :)
VastaKustutaNeid saab tõesti teha vaid siis, kui külalised tulemas, sest muidu sööks üksi plaaditäie ära :D
Otsin Farmi Köögitoorjuustu poest, mitte ei satu peale, kavatsen koogi ära proovida, juba reedel, ootan huviga
VastaKustutaAnonüümne,
VastaKustutaproovi kindlasti, kui Köögitoorjuustuga õnneks ei lähe, võib sihtida ka Philadelphia/Farmi toorjuustu sooduspakkumisi.
Loodan, et meeldib Sulle see koogike.
Imehea kook tuli ja kindlasti läheb kordamisele. Mulle maitses kook järgmisel päeval rohkem.
VastaKustutaSuper, super, super kook! Ja terve su blogi on viimastel päevadel mu inspiratsiooniks! Jõudu!!!
VastaKustutaAitäh, see on kõige toredam, kui keegi mu blogist inspiratsiooni saab - annab jõudu ja jaksu edasi küpsetada-katsetada-pildistada-kirjutada :)
VastaKustutaAitäh, aitäh!
Aga miks sa vormi võiga määrid, kas siis tuleb maitsvam kook? Küpsetuspaber on out? :)
VastaKustutaMulle meeldib seda konkreetset kooki teha tõesti võitatud vormis, mitte küpsetuspaberiga - juustukook ja brownied on kuidagi sellised delikaatsed ja pehmed, et küpsetuspaber tundub võõrkehana. Aga saab igaljuhul ka küpsetuspaberiga.
VastaKustutaVäga hea retspet! Kindlasti jääb mu retseptivaramusse :)
VastaKustutaNii hea oli!
VastaKustutaMaarja ja Anonüümne - väga tore, et retsept töötab ja meeldib. On ka meie pere suur lemmik ja nõuavad sõbradki seda tihti lauale. On tõesti head!
VastaKustutaSuper! Ja üldse kiidan kogu blogi. Väga meeldib. :)
VastaKustutaKadri, aitäh Sulle kiituse eest. Rõõmus :)
VastaKustuta