Ärge nüüd arvake, et see on hirmus keeruline, kaugelt mitte, julgust on vaja selleks, et leida aeg, tahtmine ja viitsimine ise midagi nii lihtsat (aga aeganõudvat) teha, sest pasteeti saab ju poest osta ja mis ma ikka kodus mökerdan jne.
Pasteeti kodus teha on tõesti ääretult lihtne ja boonuseks on tõsiasi, et pasteet ei sisalda suuremas jaos seapekki, tärklist, soja ja maitsetugevdajatest üleküllastatud keemilisi maitseaineid. On vaid maks ja juurviljad. Ja keerulist pole ausalt midagi, tibake kulub vaid aega.
Mina olen pasteeti teinud põdramaksast, aga sobivad ka teised maksad.
Saab suure koguse pasteeti.
- 1 kg maksa
- 0,5 kg porgandit
- 0,5 kg sibulat
- rohelist terapipart
- soola
- praadimiseks õli
- 100 grammi võid
- 5 spl brändit või konjakit
- muskaati
Tükelda maks ja pane piima sisse likku. Puhasta-koori-tükelda sibulad-porgandid, uhmerda roheline! pipar.
Tõsta maks sõelale nõrguma, patsuta köögipaberiga kuivaks. Prae maks koos sibula ja porgandiga kiiresti kuumal pannil. Maitsesta ohtra soola ja pipraga. Sellist kogust tuleb praadida kolmes jaos.
Tõsta praetud saadused potti, lisa 5 spl vett ja kuumuta madalal tulel kaane all aegajalt segades tunni jagu.
Lase segul natuke jahtuda ning aja läbi hakkliha masina. Mina teen seda tavaliselt kaks korda.
Klopi (miksriga) maksapasteedi hulka või, maitsesta konjaki ja muskaadiga. Vajadusel lisa soola. Jaota anumatesse, lase jahtuda-tahkuda.
Serveeri hea musta leiva ning (nüüd midagi julgematele) - piparmündi zeleega. Töötab imeliselt!
Head mökerdamist! :)
Kindel jõululaupäevatoit sellel aastal!
VastaKustutaKust võiks Eestis piparmündizeleed leida?
Tere Anonüümne.
VastaKustutaMündizeleed müüakse kindlasti Tallinnas Stockmannis ja ilmselt ka Kaubamajas (Tartus ilmselt ka) ning olen näinud ka Selveris.
Head meisterdamist ja kauneid pühi!
Kui hakklihamasinat pole, kas on okei sau-miksriga püreestada või rikub see midagi ära? Ja kas tükid jäävad- mu mees ei söö, kui mingid tükikesed pasteedis sees on :P
VastaKustutaMa kahjuks ei ole ise saumiksriga proovinud, kuid usun, et peaks okei jääma.
VastaKustutaTükilisus sõltub sellest, kui mitu korda läbi hakkliha masina ajada/kui kaua püreestada :)
Mina lasen 2-3korda läbi üsna peenikese sõelaga, lisaks klopin vahule pärast - pasteet jääb kreemine ja tükideta.