esmaspäev, 25. juuli 2011

Peenetele preilidele röstsaia peale - kirsimoos mandlilaastude ja Amaretto likööriga

Hoidistamise aeg on jälle täie hooga lahti läinud ja minu ohkamise peale, et kas tõesti on sügis juba ukse taga, et kogu aeg küpsenud viljadest lokkab, kinnitas ema, et sel aastal ongi kogu aiasaak varasem - nii ka kirsid, mis kõikjal juba tumepunaselt sätendavad, kui ümarad rubiinid.

Kui mu ema keetis kirssidest mitmeid liitreid mahla, siis mina valisin oma saagi hoidistamiseks ühe vähe peenema, tõeliselt maitsva, hoidise. Mandlilaastude ja Amaretto likööriga rikastatud moos teeb tavalise hommikuse röstsaiaviilu noobliks hommikueineks, mida nosides end peeneks preiliks mõelda saab ja päev ongi kohe rõõmsam.

Kuna mul oli kirsse kokku 3 kilo ja nende puhastamine võttis nii kaua aega, sain moosi keetma kell 2 öösel, mistõttu tegelesin ka pisukese leiutamisega, kuidas moosilt vahtu paremini-kiiremini koorida. Avastatud nipiga tutvu tegemisõpetuse juures.

Retsept 100 rooga raamatusarjast "Hoidised," natuke mugandatud:
- 1 kg puhastatud hapukirsse
- 0,5 kg moosisuhkrut
- 1 dl vett
- 0,5 dl Amaretto likööri
- 100 grammi mandlilaaste
- 1 spl vaniljesuhkrut
- 4 spl sidrunimahla

Lase kirsid koos veega keema, keeda 5 minutit, lisa suhkur ja sega läbi. Lase uuesti keema tõusta ning keeda tasasel tulel 10minutit. Vahtu ära vahepeal koori, vaid lase moosil rahulikult keeda ja kogu vahul pinnale tõusta. Nii läheb vähem moosi raisku. Ja nüüd nipp: sega moos puulusikaga äärest läbi nii, et keskele tekiks keeris ja kogu vaht sinna kokku koguneks. Nüüd koori keskele tekkinud vahuhunnik ära. Ei miskit mööda potiserva väikeste vahutupsude tagaajamist enam.

Lisa moosile vaniljesuhkur, sidrunimahl, mandlilaastud ja liköör, sega läbi ja keeda 5 minutit.
Jaota stereliseeritud purkidesse, kaaneta ning jahuta kiiresti.

PS: moos on alguses üsna vedel, kuid muutub jahtudes tänu moosisuhkrule tummisemaks .

3 kommentaari:

  1. ma olen ka täitsa mõelnud, et kirsimoosi ka ma keedaks, aga mul pole kirssekuskilt võtta ja turul ka eesti omi ei ole. juba mitu aastat olen seda mandliretsepti vaadanud...

    VastaKustuta
  2. tõeliselt isuäratav!:) keedaks kohe seda moosi, kui aiast veel kirsse saada oleks ...

    VastaKustuta
  3. Klikkasin just Sinu blogi kinni, kui nägin kirjakastis teadet uuest kommentaarist oma blogis ja milline armas kokkusattumus see oli seal Sinu nime näha.
    Vesistasin just Sinu rõdu pilte ja mõtlesin endamisi, et pean selle koha ikka ise ka ära nägema ühel päeval - kas siis uut mee saadetist tuuest või niisama - Su rõdu lausa lokkab.
    Igaljuhul võtan heal meelel ka purgikese seda kirsikeedust kaasa ja kuulan paremaid lugusid pulmatortide maailmast.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...