teisipäev, 19. juuli 2011

Pistaatsiamakroonid mõrushokolaadikreemiga - luksuslik nauding

Kogu maailmas luksus-maiuste võidukäiku juhtivad makroonid on ühed imelised väikesed küpsised. Nende salakavalast lummusest ning detailide rohkest valmistamisprotsessist olen pikemalt pajatanud siin. Esmakordsetel valmistajatel soovitan kindlasti läbi lugeda!

Makroone saab teha lõputu hulga erinevate maitsetega, alates klassikalistest vanilje- ningshokolaadikooslustest, lõpetades ketshupi või kõrvitsamakroonidega. Kahjuks pole viimaseid kahte mul endal õnnestunud maitsa, kõige kummalisemalt on seni maitsenud mündimakroon. Ei istunud mulle kuidagi.

Klassikalistest maitsetest on soolase-karamelli ning granadillimakrooni kõrval minu alatine lemmik pistaatsiamakroon ning kuna kahe teise lemmiku valmistamiseni on mul veel pikka tee minna (tooraine keerukus, julgus, eneseületamine jms), siis pistaatsiamakroone olen küll pikemat aega teha plaaninud.

Ühel vähe aeglasemal laupäeval tegu ette võetud saigi. Olgu vahepeal öeldud, et see pole mitte teine makroonide küpsetamine pärast esimest kirjutist, neid on veelgi olnud - vähem ja rohkem õnnestunuid ning ühel julgemal päeval kirjutan üles ka ühe naljakas-õpetliku loo.

Nüüd siis aga pistaatsiamakroonidest. Põhjus, miks nende tegemiseni jõudmine mul nii kaua aega võttis on see, et Eestis pole kuskil saada soolamata pistaatsiapähkleid. M&S on nad ühe pähklimixi sees olemas, aga selleks, et neid 55grammi saada, oleksin pidanud päris mittu pakki igasugu teisi pähkleid ka ära sööma. Läksin lihtsamat vastupanu teed, ostsin tavalised röstitud-soolatud pähklid ja lootsin, et kuna mulle meeldib soolase karamelli makroon, meeldib ehk ka natuke soolane pistaatsiamakroon. Ütlen ka etteruttavalt ära, et mingit erilist soolasust ma makroonide juures siiski ei täheldanud ning julgustan katsetama.

Ainus asi, milles ma natuke pettusin oli see, et kodutehtud makroonidel polnud nii tugevat pistaatsia maitset ega värvi, kui profi omadel. Värvist saan aru - otsustasin toiduvärvi mitte lisada, aga see, et ka maitse nõrgaks jäi - ei tea, kas asi oli pähklites või selles, et enamikes kohtades ka essentsi maitsetugevdajaks juurde lisatakse? Sellest kõigest hoolimata olid kergelt pistaatsiamekiga mõrushokolaadikreemiga täidetud küpsised tõeliselt head.

Mugandasin põhiretsepti:
- 90 grammi munavalgeid
- näpuotsatäis soola
- 20 grammi suhkrut
- 200 grammi tuhksuhkrut
- 50 grammi mandlilaaste
- 60 grammi pistaatsiapähkleid

Mõrushokolaadikreem:
- 200 ml vahukoort
- 200 grammi 70% shokolaadi
- 2 tl suhkruta kakaod

Hoia munavalgeid 2 päeva külmakpis, et need natuke kuivemaks muutuksid või kuumuta värskeid munavalgeid mõnikümmend sekundit mikrolaineahjus - nii saad stabiilsema vahu.

Valmista ette pähklijahu - selleks koori pistaatsiapähklid ning purusta need köögikombainis koos mandlilaastude ja tuhksuhkruga peenikeseks jahuks. Sõelu küpsetuspaberile.

Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga vahuseks (mõtle - vannivaht) ning hakka järk-järgult suhkrut lisama (3 jaos), kuni saad tugeva valge vahu (mõtle - habemeajamisvaht).

Nüüd kalluta pähklijahu ettevaatlikult munavahu hulka ning sega spaatliga õrnalt kokku, kuni saad magmat meenutava massi, mis 5 sekundiga spaatlilt kaussi kukkudes ühtlaseks vajub. Proovi vahepeal, kas teelusikalt siledale pinnale kukudades tekib õige kujuga makroon.
Kokku võtab segamisprotsess maksimum 50 spaatlipööret. Ära üle sega!

Tõsta segu pritskotti ning pristi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 20 eurosendise suurusega tainatupsud. Lase tund aega kuivada.

Samal ajal valmista kreem. Selleks kuumuta potis vahukoor, ära keema lase! Eemalda tulelt ning lisa tükeldatud shokolaad, sõelu hulka kakao ja sega ühtlaseks. Lase täielikult jahtuda.

Tunni möödudes küpseta makroonid. Minul võtab 160 kraadises ahjus 15 minutit, kuid ahjud on väga erinevad. Mina küpsetan näiteks kõige alumisel restil, sest muidu jäävad alt toored, aga pealt kõrbevad, enamikel on vastupidine probleem - vastu ahjuplaati olev jalg tükib ära kõrbema. Jälgi küpsemisprotsessi kullipilguga, kuid ahju-ust ära ava.
Kui makroonid on küpsed, eemalda ahjust ning piserda ahjuplaadile, küpsetuspaberi alla natuke vett. See aitab makroone paremini eemaldada. Lase natuke jahtuda ning tõsta alusele paari kaupa - sobita omavahel kokku ühesuurusega makroonid.
Tõsta kreem pritskotti ning pritsi ühele makroonipoolele täidist ning kata teise poolikuga. Ja nüüd tuleb kõige raskem osa - makroonid peavad enne söömist VÄHEMALT 24 tundi tõmbama, et need täies hiilguses oma maitse ja tekstuuriga särada saaksid. Head näputööd ja nautimist!

7 kommentaari:

  1. Ise olen ka plaaninud pikemat aega makroone teha. Ainult see protsessi keerukus on võtnud hoogu maha. :)
    Aga pistaatiapähkleid on muidu saada küll - nt Solarises ja täna nägin Keskturul nii koorega kui kooreta maitsestamata pistaatsipähkleid. :)
    Nora

    VastaKustuta
  2. Oo, aitäh. Keskturule poleks vaadata osanudki. Solarisest olen ka piilunud, aga varem pole silma jäänud. Aitäh soovituse ees, Nora.

    Proovida tasub kindlasti, kui nipid enne selgeks teha, siis protsess nii hirmus keeruline polegi. Tehniline lihtsalt :)

    VastaKustuta
  3. Mina sain soolamata pistaatsiaid ka Piprapoest näiteks:)

    VastaKustuta
  4. Minu jaoks polnud makroonid nii suur üllataja kui oleks oodanud. Seetõttu pole nende valmistamist ka ise ette võtnud.
    Aga Kaupmehe laos on näiteks müüa pistaatsiapähkli puru, aga ma muidagi ei kujuta ette, palju seda pakis on ja mitu pakki vaja läheb.

    VastaKustuta
  5. Absolut ja Liisi, aitäh vihjete eest.

    Liisi - kus Sa makroone sõid? Põhjus miks küsin, on selles, et paljud mu sõbrannad on makroone söönud vaid Bonabartes, kus makroonide pähe müüakse pähkli-beseeküpsiseid võikreemiga ehk nad on õigest asjast päris kaugel. Kui ka sinu kogemus selline on, soovitan kindlasti ise protsessi ette võtta - üllatud kindlasti.

    VastaKustuta
  6. eelmine nädal Brüsselis siis ostsin ka esimest korda makroone. 3 tk ja 4,70 eur. pika hambaga ulatasin selle summa. aga MIS ELAMUS!! niiii head. väga keeruline oli eriti luksuslikust musta sametiga kaetud shokolaadipoest neid 25 erineva sordi seast valida, aga valitud vanilje, mustsõstra ja shokolaadi olid küll kümnesse!!! ise teha ei julge. sest ei saa kindlasti ligilähedastki tulemust... sulle 5+! tubli.

    VastaKustuta
  7. Oi, Nele, Sa oled ka nüüd pööratud :)

    Mulle hakkab siit kangesti paistma üks makrooni-workshop - koos teeme, koos sööme. Kui praegu tundub mõte hirmutav, siis mõne aja möödudes, kui makrooniampsust vaid ilus mälestus saanud, soovid Sa seda kindlasti elustada ning oled valmis neid ka ise tegema :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...