Kuigi punased ja
mustad sõstrad, tikrid, kirsid ning õunad on jälle au sisse tõusmas ja neid ei
jäeta enam aias massiliselt põõsaste külge (või valmistehtud mahlu/moose
keldrisse), tunduvad alati aprikoosid ja apelsinid ning neist tehtud hoidised
palju päikselisemad - seda eriti kesktalvel, kui jõuluvana kingikotti kallitele
midagi armsat ja mõnusat tahaks pista.
Kuna meie kliimas
eksootika ei kasva, pole neid vilju põõsa küljest lõputult võtta - nii lähebki
kodus ise apelsinimarmelaadi valmistamine üsnagi kulukaks.
Kui aga väikesed
trikid appi võtta, valmib apelsinimarmelaad vägagi koduste vahenditega, sumedad
kaneel ja kardemon lisavad omalt poolt tõelise lõunamaa eksootika.
Liitri jagu moosi:
- 1 kg
suvikõrvitsat (võimalusel kollased)
- 125 ml vett
- 200 grammi moosisuhkrut
- 2 apelsini*
- 1 väikese sidruni
mahl*
- 2 tl jahvatatud kardemoni
või
- 2 tl jahvatatud kaneeli
Koori ja eemalda
suvikõrvitsa pehme seemneosa, tükelda. Kui kasutad kollase koorega noori vilju,
pole neid vaja koorida.
Keeda suvikõrvitsat
veega madalal kuumusel, kaane all, aeg-ajalt segades 30minutit, kuni
suvikõrvits on pehme.
Pese apelsinid
korralikult ja koori kartulikoorimisnoaga apelsinidelt koor maha - püüa
võimalikult vähe valget osa koore külge jätta.
Tükelda
apelsinikoor väiksemaks ja lisa potti. Lisa ka suhkur ja sega täieliku
lahustumiseni. Keeda kaaneta potis
aeg-ajalt segades 20 minutit, et moos pakseneks.
Pressi sisse
sidruni ja apelsinide mahl, lisa vastavalt eelistusele kardemon ja/või kaneel,
sega läbi, keeda 10 minutit kaaneta potis, et marmelaad pakseneks ja villi
seejärel puhastesse purkidesse.
Kaaneta ning lase
jahtuda. Säilita jahedas-pimedas.
Sobib ideaalselt
hommikuse röstsaia peale, kringli ja shokolaadikoogi vahele, kõige paremini
lusikaga otse purgist väikese päikesesüstina.
Kasutan Santa Maria tooteid.
*Rimis müüakse juba mõnda aega mahedalt kasvatatud, vahatamata sidruneid ja apelsine. Kasutan neid alati, kui retseptis on vaja tsitruse koort kasutada.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar