esmaspäev, 8. oktoober 2012

Tom Kha - eksootika hingus

Kui granadill on magusa eksootika kehastus, siis tom kha on soolase eksootika kõige ehedam ilming.
See võtab kokku kõik, mis ühes eksootilises roas peaks olemas - magusanüansiga kookospiim, tuline tšilli, hapukad sidrunhein, kaffir-laim ja kalganirohi ning värske koriander.

Kahte neist veel kahjuks Eestis ei leia - kuivatatud kaffir-laimi lehed ja kalganirohi ei anna piisavalt maitset, külmutatult neid veel siia ei tooda, värskest rääkimata. Mul õnnestus kõik need koostisosad värskelt kätte saada ja üks päris õige tom kha kokku keeta, aga igal teisel juhul, kui tom khad keedan kasutan Santa Maria vastavat supisegu ja võib isegi öelda, et Eesti tingimustes on see parem, kuna maitsed jäävad tugevamad, aga igaljuhul väga väga õiged.

Pildil kellaosuti suunas - hakitud kaffir-laimi lehed; viilutatud kangal (mida kahjuks ei saa asendada ingveriga, kuigi nad näevad väga ühtemoodi välja); viilutatud sidrunhein - kasuta vaid pehmet, puitumata osa ning pisitillukesed, ülitulised Tai tšillid (ingl.k birds-eye).

Neljale-kuuele:
- 500 ml kookospiima
- 1 liiter kanapuljongit
- 4 kaffirlaimilehte*
- 3 cm jupp värsket kalganijuurt*
- 2 vart sidrunheina*
-  punane tšilli
- 3 nahata ja kondita kanakintsu
- karp austerservikuid või muid mahedamaitselisi seeni
- värskeid koriandrilehti

Sega potis kokku kookospiim ja kanapuljong, haki peeneks kaffirlaimilehed, kalganijuur ja sidrunheina puitumata osa. Lisa potti ja keeda väga madalal kuumusel 20minutit, et maitsed leeme sisse imbuksid.

Tõsta kuumust, lisa suupärasteks tükkideks lõigatud kanaliha ja ratasteks lõigatud tšilli, ära sega. Lase keskmisel kuumusel 15minutit kaane all podiseda, seejärel lisa hakitud austerservikud ja keeda 5minutit. Soovikorral lisa maitseks tšilliõli.  Serveeri kohe, peale puista värsket koriandrit. Kuumust!

*Kui värskelt või külmutatult neid ei ole, asenda Santa Maria Tom Kha maitseainepõhjaga Asia sarjast.

5 kommentaari:

  1. Tom kha on ka meie pere suur lemmik. Kuna siin Luksemburgis on värske kalgan ja laimilehed olemas, siis kasutame enamasti neid. Aga oma e-poes Umami.ee müüme selle asemel purustatud galangalit purgis ja hakitud laimilehti purgis. Eestis olles kasutame neid ja ausalt öeldes vahet peaaegu polegi. Kuna neid pole kuivatatud, siis on maitsed kõik ilusti alles.

    VastaKustuta
  2. Sinu blogi on suurepärane! Olen varem kokku puutunud erinevate toidukultuuri blogidega, kuid mitte nii ideaalselt minu maitsele sobivate retseptidega. Küsin veel natuke antud retsepti mitte puudutava küsimuse (kardan lihtsalt, et varasema postituse alla kirjutades ei pruugi sa seda lähiajal märgata). Nimelt sooviks teada, milliseid purustatud tomateid/tomatipastat eelistad, kui nt pitsat/pastat vms teed? Olen mitmeid läbi proovinud ning väga vähestega rahule jäänud. Eelistaksin ise teha, aga pole aega (vahest napib ka oskusi). Oskad mõndasid brände kindla peale soovitada? Võivad olla ka kallimad, peaasi, et head. :)

    Kõike meeldivat sulle!

    VastaKustuta
  3. Juc, aitäh Sulle soovituse eest - kohe, kui mu värske varud külmast lõppevad, kolin Umami toodete peale üle :)

    Maria, aitäh Sulle! Nii tore, et leidsid enda jaoks sobiva. Eks toidublogi on natuke ju nagu restoran - et kas isutab miski menüüst või mitte.

    Tomatipastadest nüüd siis - ise kasutan Reggia klaaspurgis pastat - on hea ja tummine, kallimatest brändidest on veel Marks&Spencer, kelle tootevalikust on minu meelest pea kõik superhea. Neilt kasutan ka konsentreeritud tomatipastat, mis on mugavasti tuubis. Suuremate poodide valikust soovitan Rimi I love Eco sarja, milles samamoodi on lisaks tomatipastale väga palju teisi häid tooteid. Purustatud tomatid aga, sellised, kus ka tükid sees - sest vahel on just sellist vaja, on minu meelest parim Prisma Rainbow sarjast - hinna-kvaliteedisuhe on siin ülihea, kuna private labelina on Rainbow tooted ka väga soodsad. Seal on ka ürtidega varianti saada, mis on eriti mugav igasugu kiirete pastakastmete tegemiseks. Pakendatud on see mugavasse kõrrejoogiga sarnassesse topsi - head väiksed ja mugav avada, ei pea miskite metallpurkidega jamama :)

    VastaKustuta
  4. Hei,

    külmutatud laimilehti saab osta restoranist Riis (www.riis.ee). 100grammi hind on 4.80. Ja kui saad jutule, mis kindlasti juhtub, sest seal on kõik lihtsalt nii sõbralikud, siis ilmselt õnnestub osta ka värsket kalgani.

    VastaKustuta
  5. Liina, aitäh jagamast. Lähen uksetaha kaapima :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...