laupäev, 21. august 2010

Aeglaselt küpsetatud metsseakoot ja nippe metsaloomade küpsetamiseks

Ma ei tea, kas teie olete kunagi rääkinud mõnes välismaa suurlinnas kellelegi, et käite metsas marjul/seenel või et teie suguvõsas on jahimehi ja sööte metsaloomaliha.See on kummaline, aga vahetult pärast seda tuleb enamasti küsimus, et kas teil Eestis elekter on?!Igas teises riigis tundume me tõeliste küttide-korilastena, kes ei saa elada kaasaegses riigis. Mujal maailmas on selline vahetu kontakt loodusega tõeline luksus ja ega Eestiski metsloomaliha just paljudes peredes laual ole. Meil on väga vedanud ja lähikonnas jahimehi leidub. Aitäh teile, meie toredad varustajad!

Mõni aeg tagasi toodi meile taaskord suurem kogus metsanotsu liha - ilus suur praetükk, mille mustikamarinaadis valmis küpsetasin ja suur koot, mida plaanisin oma sünnipäevalaual pakkuda.

Kõige lihtsam on metslooma liha küpsetada malmpotis pajaroana, kuna see tahab pikka ja aeglast küpsemist. Hästi sobib see retsept, asenda lihtsalt härjasaba meelepärase metsaloomalihaga.

Nagu ilmselt juba silma on hakanud, meeldib mulle väga magusa-soolase kombinatsioon ja ega metsalooma lihagi erand pole. Lisan tihti marinaadi erinevaid marjalisi-moose.

Varem mainitud metsseakoodiga tahtsin katsetada aeglast, madalal temperatuuril ahjus küpsetamist ja hoolimata suurest suvekuumast selle ka ette võtsin.

24 tundi enne ahjuminekut tegin metsseakoodile marinaadi sojast, tomatikastmest, meest, mustsõstramoosist ja natukesest tšilli-kastmest.
Soja annab soolakust, tomatikaste hapukust ja aitab ühtlasi liha tänu happelisusele pehmendada, mesi tasakaalustab tomatikastme hapukust ja aitab tekitada lihale ilusa läikiva glasuuri, tšillikaste annab vürtsi ja mustsõstramoos seob kõik maitsed kokku ning lisab maitsesügavust. Selline marinaad sobib nii metsanotsule kui - kitsele ja muule tugevamale lihalegi.

Küpsetamise eel tõsta liha aegsasti külmkapist välja, et see saaks toatemperatuurile soojeneda, nii ei jahuta (suur) lihatükk ahju minnes seda maha ja liha hakkab kohe pruunistuma.

Kuumuta ahi 220kraadini, pane koot suurele ahjuplaadile ja kata korralikult fooliumiga. Pane liha kuuma ahju ja keera kohe kuumus 120kraadi peale. Lase ahjus üleöö küpseda. Minul oli liha ahjus kokku natuke üle 8 tunni; miinimumaeg on 5tundi.

Siinjuures peab mainima, et häirima ei hakanud mitte kuumus, vaid tohutult isuäratavad lihalõhnad, mis alates kella 3st öösel kogu korteri täitsid ja süljenäärmed tööle panid.

Ahju algne kõrge temperatuur küpsetab lihale tugeva kooriku ja tagab selle, et liha jääb seest pehme ja mahlane. Serveerimiseks eemalda vajadusel kont ja/või tekkinud krõbe koorik ning rebi liha näppudega väiksemaks.
Kastmeks keeda kokku 100 ml vett, natuke puljongikonsentraati, mustsõstramoosi ja tšillikastet. Serveeri ahju juurviljade ja fetakreemiga. Head proovimist!

Siia alla üks meeleolupilt "Unistaja."

4 kommentaari:

  1. Minul käivad metslooma maitsestamise juurde pahatihti veel kadakamarjad ja vein.

    VastaKustuta
  2. Vein minul ka- kui juhtub põhjasid olema. Pajaroaks kulub muidugi pudel ilusti ära. Aga kadakamarja on tiba raske saada ja nii nad pole ka oma kohta leidnud. Kuid tean, et sobib hästi - tuleb ikka hankida järgmiseks korraks.

    VastaKustuta
  3. ma ka paar korda olin tubli ja katsusin neid kadakamarju korjata. aga neid on seal Profa poolt promotud Adavere lihapoes müügil ka, kenasti suur topsikutäis.

    VastaKustuta
  4. Oi, vot siis, ma polegi märganud :) Ma puhta Põltsamaa tüdruk ja Adavere lihapoodi tee ammu selge :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...