pühapäev, 2. oktoober 2011

Sumevürtsikas kook vaniljeglasuuriga - laiemalt tuntud kui porgandikook ;)

See on üks neist kookidest, mida tuleb lauale viies tutvustada kui lihtsat porgandikooki. Minu andmetel on see ainus köögivilja sisaldav kook, mis on üle saanud eelarvamuse järsust ja hukutavast nõlvast. Rääkida inimestele midagi peedi-shokolaadikoogist või suvikõrvitsa-sidruni keeksist veel ei tasu - nii jääb enamikul hea magustoit proovimata. Millest on muidugi kahju, sest pole mahlasemaid ja tervislikumaid küpsetiste seas, kui erinevate köögiviljalisanditega koogid. Ja mulle meeldivad nad kohe väga.

See kook siin on tegelikult hoopiski maguskartuli ja peedi lisandiga, 75% ulatuses täisterajahuga küpsetatud muna ja laktoosivaba, mis maitseb justkui klassikaline porgandikook. Eile sai katse ka tehtud - söödi ja kiideti, ei tuvastatud porgandi puudujääki ega peedi-bataadi ülejääki :)
Kook on mõnusalt tihe ja tummine, vaniljeglasuur peal annab just mõnusat mahedat lisanüanssi.

Valmib 16X24kook:
- 300 grammi täisterajahu
- 100 grammi nisujahu
- 100 grammi roosuhkrut
- 0,5 tl soola
- 1 tl soodat
- 1 tl ingverit
- 2 tl kaneeli
- pool riivitud muskaati
- 450 grammi maguskartulipüreed
- 100 grammi riivitud peeti
- 250 ml vett
- 125 ml rapsiõli
- 2 spl valgeveiniäädikat
- peotäis-kaks pähkleid

Glasuuri jaoks:
- 100 grammi india pähkleid (leota 3 tundi külmas vees)
- 3 spl õunapüreed
- 2 spl agaavisiirupit (või mett)
- 1 spl sidrunimahla
- 2 musta ploomi
- seemned ühest vanilje kaunast

Küpseta maguskartuleid ja peete 200kraadi juures tund aega ning jahuta. Mina teen seda tavaliselt koos mõne teises ahjus küpseva saadusega, et küpsetamistuhina tulles oleks maguskartulipüree ja küpsetatud peet olemas.

Sega omavahel kõik kuivained, lisa vesi, õli, äädikas,pähklid ja purustatud juurviljad ning sega ühtlaseks tainaks. Vala õlitatud vormi, silu niiske käega ühtlaseks ning küpseta 180kraadi juures 30-40minutit. Kui tikk jääb puhtaks, võta ahjust ning lase vormis jahtuda.

Glasuuri valmistamiseks purusta kõik ained köögikombainis kuni saad ühtlaselt kreemise pasta. Määri koogile ning kaunista meelepäraselt - mul sel korral kookosribad. Häid pisipettusi!

1 kommentaar:

  1. Kas siin võiks bataadi ja peedi reaalselt porgandiga asendada ka?

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...