neljapäev, 26. august 2010

Psst, saladus... Sidrunimoos suvikõrvitsast, ära kellelegi räägi.

Tunnistan nüüd seda siin täiesti avalikult - mind vaevab raskekujuline ja sügav oravlus. Mul on vaja pidevalt midagi koguda-varuda, juurde tuua-teha. Ma kohe ei saa rahus olla, kui mul pole kodus 2 kg suhkrut varuks, vähemalt 3 kg jahu ja palju erinevaid pastasid linguinest Manni makakateni välja.

Nüüd muidugi on minu tipp-hooaeg, kus igasugust varumist lausa tagant õhutatakse ja nii ma lähengi suures õndsuses pärast tööd koju teadmises, et saan taaskord miskit hoidist tallele keeta.

Kuigi ammu sai tehtud juba mustasõstramoosi ja ka aprikoosimoose (retseptid peagi), keetsin ma eile midagi hoopis erilisemat, mida ma kauem vaka all hoida ei saa - laimi-sidrunimoosi suvikõrvitsast!

Just nii - need hiigelkasvu, juba suhteliselt puised suvikõrvitsad on ideaalsed moosipõhjad ja mitte kunagi ei arva keegi ära, millest see moos tehtud on, mida hommikukohvi kõrvale sarvesaial pakute. See konkreetne moos meenutab maitselt natuke hapukat kukekommi.

Retsept namist.
Täidab 3 pisemat purgikest:
- 1 kg suvikõrvitsa viljaliha (tumerohelised või erekollased, krudiseva koorega viljad)
- 400 grammi moosisuhkrut
- 4 sidrunit või laimi

Koori suvikõrvits ja eemalda pehme seemneosa. Lõika väikesteks kuubikuteks. Pane kõrvits kastrulisse, lisa natuke vett ja keeda keskmisel kuumusel tund aega, kuniks kõrvits on täiesti pehme.
Sõltuvalt, kumba vilja kodus on - pese hoolikalt laimid/sidrunid ja veereta neid käte vahel (nii annavad need paremini mahla välja).
Kui suvikõrvits on pehmeks keenud, lisa pidevalt segades moosisuhkur. Riivi hulka viljade koor ja pigista sisse mahl. Lase keskmisel kuumusel 20minutit moosil kaaneta keeda - nii keeb see paksemaks ja omandab kergelt karamellise maitse. Vala puhastesse purkidesse, kaaneta kohe ja lase rahus jahtuda. Hääd talletamist!

6 kommentaari:

  1. oravlus:)
    mulle tundub, et mind vaevab sama häda.Väga põnev moos. Aga kas kollasekoorelised ei sobi?

    VastaKustuta
  2. Oravlus ajas ka mind muhelema :)

    VastaKustuta
  3. Oravlus on parim sõna, mis päästab elukaaslase küsivast/halvustavast pilgust, kui ma jälle pööraselt varuma kukun :) Oravlus toob alati muige näole :)

    Sobivad kollase koorega ka, muidugi, Mari-Liis.
    Rahva seas on aga pommud, suvikõrvitsad, baklazaanid jms kõik segamini, seepärast jäin ühe valiku juurde.

    Maitse üllatas mindki - see viimane keetmine annab mõnusat karamellisust.

    VastaKustuta
  4. Mõnus moos. Poeg,kes mooside suhtes on ükskõikne, limpsib suurima mõnuga seda sidruni-suvikõrvitsamoosi.

    VastaKustuta
  5. Suuremõisa loss, väga tore, et ka mees-olevused positiivselt meelestatud on. Minu omad siin ikka põhikoostisosa teades krimpsutavad nõks nina.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...