kolmapäev, 8. september 2010

Koolijütside ja sügise rõõmuks - hõrk martsipani-õunakook

Olen kuulnud, et väga paljudel on sel aastal õuna-uputus ja koheselt sain ma targemaks - nimelt pole meil aias sel aastal ühtegi õuna, erinevalt eelmise aasta hullusest ja sain lõpuks selgeks, et pole mitte universaalselt head ja halba õuna-aastat, vaid need erinevad aia kaupa täielikult.

Kuna meil sel aastal õunu pole, on ka õunakoogi-hooaeg meie köögis sel aastal hiljem alanud ja kahtlustan, et jääb ta üsna kesiseks. Narr on ju poe õuntest sügisel kooki teha.

Siiski ei suutnud ma enam ajakirjades-blogides lakkavale õunakoogiretseptihullusele vastu panna ja valmistasin ühte oma lemmikut - martsipani õunakooki, mis on mõnusalt martsipanimagus ja õuntest sügiskargelt hapu. Ideaalne kooslus minu meelest. Õunad tuleb kindlasti koorida, nii saad pehme, suussulava koogi.

Meil jagus neljale, tegelikult saab korralikult suure koogi:
- 300 grammi hapukaid õunu
- 3 muna
- 200 grammi martsipani
- 75 grammi suhkrut
- 50 grammi võid (sulata)
- 1 dl piima
- 200 grammi jahu
- 1 tl soodat
- 1 tl küpsetuspulbrit
- noaotsatäis soola
- vaniljesuhkrut

Koori ja viiluta õunad.

Tainast on lihtsaim teha blenderis. Aga saab hakkama ka miksriga - siis tuleb martsipani segamisega rohkem vaeva näha.

Löö munad kannu, lisa suhkur ja murenda sisse martsipan. Pane kann tööle. Samal ajal sega kokku kuivained ja lisa pool kogust munasegule ning lase veel kannul käia. Lisa piim ja jahutunud sulavõi, sega läbi. Viimasena lisa ülejäänud kuivaine segu ja töötle masinaga veelkord läbi.
Laota pool õuntest vormi põhja, vala peale pool tainast. Lisa ülejäänud õunad ja vala peale teine pool tainast. Küpseta 180 kraadi juures 50 minutit või kuni kook on kaunilt pealt kuldne. Rikkalikku õuna-aastat!

2 kommentaari:

  1. Kas kook peaks seest jääma selline marmelaadjas nagu pildil tundub? Kas kihiti ladumisest hoolimata jääb sisse pigem ühtlane kontsistents? Millist martsipani ja õunasorti soovitate kasutada? Küsin, sest kahjuks sain ise suhteliselt tavalise ja saiase koogi, aga tahaks ikka sellist nagu pildil ;)

    VastaKustuta
  2. Tere!
    Mul sellist kindlat küpsetusõunasorti ei olegi, tean pigem milliseid õunu kasutada ei tohiks ehk üldiselt kehtib reegel - kui on hea ja maitsev süüa, siis küpsetistes maitsev ei jää. Ehk kõik alates martsipanist, valgest klaarist kuni tuviõunteni on väljas. Ja siis muidugi kõik poe popid nagu golden ja fuki jms.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...