pühapäev, 19. september 2010

Tulikirev tšillimoos - särtsuv lisand liha, juustu ja palju muu kõrvale

Ilmselt võiks ju kohe alguses öelda, et need, kellele vürtsikad toidud ei meeldi, seda moosi ärgu tehku. Aga mina arvan hoopis, et selline ilus ja natuke erinev lähenemine tšillile on parim viis vürtsikusega tutvus teha.

Kasutusvõimalusi on sel tohutult - suupistelauale dipikastme sisse (julgetele tasub panna lauale ka lihtsalt moos); lihale; kanale; marinaadidesse, juustuvalikukõrvale ja jõuluvana kingikotti. Just nii - villi moos pisikestesse purkidesse ja sellest saab imeilus ning elevust tekitav jõulukingitäiendus.

Nigella retsept. Valmib 1,5liitrit moosi:
- 125 grammi punaseid tšillisid
- 130 grammi punast paprikat
- 1 kg moosisuhkrut
- 600 ml siidriäädikat (Borgese oma on enamikes poodides saada)

Vala potti moosisuhkur ja selle peale siidriäädikas. Lase mõni minut moosil sulada. Pane madalale tulele ja kalluta aegajalt potti. Ära sega!

Puhasta paprikad, lõika tšilli rohelinepeanupp küljest, seemned jäta sisse. Pane tšillid köögikombaini ja purusta ca 10 sekundit. Lisa paprikad ja purusta veel nii kaua kuni saad ühtlased väikesed helbed. Lisa potti, kalluta segamini ja lase kiiresti kõrgemal kuumusel keema.
Keeda 10minutit!!! - jälgi aega hoolikalt*. Moos peab mõnusalt ja ühtlaselt mullitama. Kui 10 minutit on läbi, keera kuumus kinni ja jäta pooleks tunniks jahtuma. See etapp on vajalik, et tšilli jaotuks moosis ühtlaselt. Sega õrnalt läbi ja villi steriilsetesse purkidesse. Julget proovimist!

*Moos jääb alguses üsna vedel, kuid pakseneb tänu pektiinile (looduslik tardaine) oluliselt. Ära kindlasti üle keeda.

1 kommentaar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...