kolmapäev, 3. veebruar 2010

Pitad ja baba-ganush: araabiamaade maitsed



Käisin hiljuti Nami-nami kokaklubi raames Liibanoni köögi kokkamisõhtul, kus tegime paljude imeliste retseptide hulgas ka pita-saiu ja baba-ganushi. Need kaks sobivad omavahel superhästi kokku ja nii ma neid eile tegingi.

Pitad on mõnusalt pehmed saiad, mis tänu kõrgel temperatuuril küpsetamisele kerkivad seest tühjaks. Just nendega tehakse ka Türgis väga populaarseid pita-kebabe. Sobivad ka hästi vürtsikama toidu kõrvale - näiteks eelnevas postituses kirjutatud chilli con carne juurde.

12 pita jaoks:
- 25 grammi pärmi
- 3dl leiget vett
- 1tl soola
- 2 tl suhkrut
- 450 grammi jahu

Mudi pärm jahu hulka, lisa sool ja suhkur, sega läbi.
Lisa vesi, sega ning sõtku kuni saad ühtlase, pehme taina.
Lase kindlasti tund aega kerkida.
Vormi kerkinud tainast 12 lapikut pita saia, lase rätiku all veel 15 minutit kerkida.
Küpseta 240 kraadi juures 8-9 minutit.

Baba-ganush on mõnus ja tervilik dipikaste, mis sobib nii pitade, kui ka juurviljade dippimiseks.
Ahjus röstimine annab pommudele kergelt suitsuse meki.

Lõbus nimi pommu on teisisõnu baklazaan ehk munataim, kuid selline täitsa oma eesti nimi on minu meelest igati armas ja kohane kasutada.

Pese pommud, torka noaga mõned augud sisse ja grilli kuumas ahjus.
Selleks kulub 30-40 minutit. Lase täielikult jahtuda.

Lõika pommud pooleks, uurista sisu välja ja tambi kahvliga puruks.
Maitsesta soola, sidrunimahla ja seesamipastaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...