kolmapäev, 3. veebruar 2010

Chilli con carne - soe talvine kõhutäis


See hispaaniakeelest oma nime saanud roog - otsetõlkes liha koos tšilliga, on külmadel ja pimedatel talveõhtutel meie lauas tihe külaline.

Kuna sisaldab ohtralt tomatit ja ube, on tervislik ning toitev kõhutäis.

Kui retsept käpas, on seda väga lihtne teha ning minul on kapis alati ka kõik koostisosad olemas, mistõttu päästab tihti päeva, kui poodi ei jõua ning hing midagi kuuma ja lohutavat isutab.

Teen seda rooga alati malmpotis, kuna nii saab see muretult pliidil kasvõi mitu tundi haududa, mis roa maitset ainult parandab.


Retsept pärineb algselt Jamie Oliveri sulest, kuid on ajajooksul minu köögis kerged mugandused saanud.

Jagub ohtralt kuuele:
- 500grammi veisehakkliha
- 3 suurt sibulat
- 1 suur küüs küüslauku
- 2 tl kaneeli
- 2 tl kuhjaga vürtsköömneid
- 2-4 tl kuivatatud tšillihelbeid
- 100 grammi päikesekuivatatud tomateid õlis
- 800 grammi kuni 1 kg purustatud tomateid
- 800 grammi kindey-ube
- 2 spl suhkrut
- soola ja pipart maitse järgi

Haki sibul ja küüslauk köögikombainis peeneks.
Kuumuta potis õli, lisa sibul-küüslauk ja näpuotsatäis soola.

See Nigella Lawsoni nipp on igati kasulik, kui sibulat on vaja hautada, mitte küpsetada, sest soola lisamine tõmbab sibulast vee välja ning ei lase sel kärssama minna.
Hauta madalal kuumusel 5-8minutit.

Lisa kaneel, vürstköömned ja tšillihelbed ning kuumuta aroomirikast segu, kuni terve köök vürtsikaid lõhnu täis - läbikuumutamine toob vürtsides välja eriliselt rikkaliku maitse.
Seejärel pane potti ka liha ning pruunista kiiresti.

Haki köögikombainis päikesekuivatatud tomatid ja lisa sibula-liha vürtsisele segule.
Samuti pane potti purustatud tomatid ja lisa ca 1 dl vett.
(Mina kasutan tihti ka blanšeeritud tomateid, siis vett ei lisa, sest need on juba piisavalt vedelad.)

Kuumuta keemiseni, pane peale kaas ning hauta 1 tund madalal kuumusel.
Tunni möödudes maitse, lisa vajadusel soola-pipart ning ka suhkrut, et happesust tasakaalustada.
Kui kõht veel väga tühi pole ja on jaksu oodata, siis kahe tunni möödudes on roog eriti hõrk

Lõpus lisa nõrutatud oad ja hauta veel 30 minutit.
Serveeri krõbeda valge saiaga.

Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...