reede, 12. veebruar 2010

Midagi julgetele - härjasabapada boeuf bourguignoni ainetel


Neljapäev on Stockmannis saba-päev!

Just nii, igal neljapäeval saabuvad sinna müügile värskelt lõigatud ja kandikule ritta laotud härjasabalõiked. See alahinnatud subprodukt on mul juba pikka aega nimekirjas olnud, kui asi, mida oma köögis kindlasti katsetada tahan.

Siit retsept päevaks, kui on aega rahus kokkata, sest pea 2 tundi kulub pliidiääres ära, aga kinnitan, et see on oma aega väärt.

Seda ülimaitsvat liharooga valmistasin esmakordselt tegelikult hoopis metssealihast. Kuna see on tugeva maitse ja tekstuuriga liha, otsisin retsepti, millel oleks rohkelt iseloomu, et selle parimad omadused välja tuua. Sama kehtib ka härjasabade kohta.

Nami-namist leidsin Anthony Bourdaini retseptist adapteeritud variandi ning aja-jooksul olen ise retsepti tiba muutnud ja selle rohkem kodusemaks pajaroaks kujundanud.

Jagub 6-8le:
- 2 kilo härjasabasid
- 4 suurt sibulat - lõika pooleks ja õhukesteks viiludeks
- 8 suurt porgandit - koori ja lõika 4ks
- 8 kartulit - koori ja lõika 4ks
- 1 pudel kuiva punast veini
- 4 spl jahu
- 1 küüs küüslauku - haki
- 2 lehte loorberi
- 3 spl suhkrut
- ohtralt musta pipart
- soola
- 0,5-1 liiter vett

Puhasta härjasaba suuremast rasvast ja pruunista liha pannil kõrgel kuumusel ümbertringi. Lao malmpotti või haudepotti.
Pane vajadusel pannile natuke õli, lisa ribadeks lõigatud sibul ja natuke soola ning prae madalal kuumusel pehmeks (kulub umbes 10minutit).
Lisa sibul pruunistatud härjasabade peale.
Lisa jahule väikeses topsis 5-6spl vett ja tee sellest pasta. Vala vein pannile, lisa jahupasta ning sega korralikult, et tükke ei tekiks.
Tõsta kuumust ja lase alkoholil aurustada. Lase 6-7minutit ilma kaaneta podiseda.
Samal ajal lisa ahjupotti liha-sibula peale porganditükid, küüslauk, ohtralt soola-pipart, loorberilehed ja suhkur.
Kui vein on paksenenud vala see haudepotti (kui jahu läks tükki, vala läbi sõela) ja lisa niipalju kuuma vett, et porgandid oleks ilusti kaetud. Lase keema tõusta.
Kata kaanega ja hauta madalal kuumusel 2-4tundi.
Kui malmpotti pole, tõsta kaanetatud haudepott ahju ja hauta 110-150kraadises ahjus 2-4tundi.

Haudeaeg sõltub kannatusest ja sellest, kui tühi kõht on.

Tund aega enne haudeaja lõppu lisa kartulid ja lase veel tund kaane all haududa.
Kui kodus juhtub olema musti kuivatatud ploome, lisa neid ka kaks peotäit - annab mõnusat tummist magusust, mis tasakaalustab hästi veini happelisust.
Kui 2-4 tundi on möödas, eemalda kaas ja tõsta kuumust ning keeda umbes 10 minutit, et kaste natuke kokku keeks.
Serveeri suurelt taldrikult ohtra kastmega. Head isu!

5 kommentaari:

  1. Väga kasulik info (Stocka ja sabapäeva kohta siis) ja igati ahvatlev rood. Tuleb sammud neljapäeval Stocka seada.
    Ja kogu blogi on väga ilus ja nauditav :)

    VastaKustuta
  2. Aitäh Tuuli, hea meel kui blogi meeldib ja inspireerib.
    Saba järgi tasub kindlasti minna ning anna siingi teada, kuidas maitses.

    VastaKustuta
  3. Sabaklubiga sai liitutud ja pettuma ei pidanud :)
    Minu variant podises Guinnessi õlle sees ja oli ka vääääga häää!

    VastaKustuta
  4. Väga tore kui sabahindajaid ikka juurde tuleb. Seda enam, et sabaga saab nii palju mängida - õlles, veinis, niisama ahjus :)

    VastaKustuta
  5. Saba ka keskturul enamasti müügis.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...