kolmapäev, 30. juuni 2010

Küpsisenapoleon - parim küpsisetort


Mul on ikka tõsine napoleoni koogi hullus peal, sest kohe, kui avastasin Kokkama blogist Ragne tehtud imelihtsa napoleonikoogi variatsiooni küpsistega, teadsin, et tahan seda. Kohe. Poodi küpsiste järele ja tehtud ta saigi.

Napoleonikoogile iseloomulikku tainamaitset selles koogis küll ei kohta, kuid maitsev ja kreemine on ta sellegipoolest. Võib vist isegi öelda, et meeldib mulle tavapärasest kohupiimaga küpsisetordist rohkem.

Natuke mugandasin retsepti - vahele läks ohtralt pohlamoosi.

Suure, 12le jaguva tordi jaoks:
- 4 pakki heledaid teeküpsiseid (Selga omad on parimad)
- 7,5dl/0,75 l piima
- 1,5 dl suhkrut
- 4 tl vaniljesuhkrut
- 0,5 dl jahu
- 3 muna
- purgike pohlamoosi (Salvesti pohlasalat on hea)

Keedukreemi valmistamiseks kuumuta piim koos 1 dl suhkruga peaaegu keemiseni. Samal ajal vahusta munad 0,5 dl suhkru ja vaniljesuhkruga vahuseks, lisa jahu, vahusta läbi. Kalla munasegu piima hulka samal ajal pidevalt segades. Kuumuta madalal kuumusel, kuni kreem pakseneb. ÄRA KEEMA LASE. Kreem on õige paksusega siis, kui lusikaseljale näpuga tõmmatud triip kokku ei valgu. Lase jahtuda.

Lao serveerimisalusele kiht küpsiseid (3X4 või 4X4) ja kata keedukreemiga. Seejärel uus kiht küpsiseid, kuhu peale laota pohlamoos ja sinna peale keedukreem. Seejärel küpsiste kiht keedukreemiga ja veel üks kiht pohlamoosi-keedukreemiga. Kata küpsistega ja laota peale viimane kiht keedukreemi. Jäta 3-4küpsist alles, purusta need ja raputa koogile. Lase enne serveerimist vähemalt 6 tundi tõmmata, parem veel üleöö. Head maiustamist!

1 kommentaar:

  1. Selga pakis on 17 küpsist. 4 pakis on seega 68 küpsist. Valmistuskäigu kirjelduses on kaks ladumissoovitust: 3x4 ja 4x4; kihte on 5. Esimesel puhul kuluks tordiladumiseks 60 küpsist, teisel puhul 80. Teist varianti seega laduda ei saa, kui on ostetud täpselt soovitatud kogus küpsiseid.
    Selguse mõttes võiks siin kuskil mingi paranduse või täienduse teha.
    PS. Kas mulle üksnes tundub või ongi pildil ainult nelja kihiga tort? Pealegi, 5-kihiline kipub laiali valguma, seda tuleks siis juba natuke segamustris laduda, või küpsetuspaber tahenemise ajaks ümber köita.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...