teisipäev, 1. juuni 2010

Päikseline hispaaniaseljanka chorizo vorstiga


Hispaania on tuntud oma suurepäraste tapaste poolest ja nende paella on maailmakuulus, kuid Hispaanias on veel üks toiduaine, mida seal väga paljudes roogades kohtab ning mille retsept on alati selle valmistajai suur saladus, mida vaid põlvest põlve perekonnas edasi antakse - see on suitsutatud paprikapulbriga maitsestatud chorizo vorst.

Chorizo vorst on universaalne, sest seda saab kergelt praetult pakkuda tapase laual, see sobib suurepäraselt paellasse ning läätseroogadesse, Londoni Borough Marketi chorizovorsti "hamburgeriputkas" seistakse kümneid minuteid järjekorras, et süüa chiabattat chorizo vorsti, rötsitud paprika ja rukkolaga ning Eesti traditsioonilistele roogadele annab chorizo päikselist maitsesügavust - proovi näiteks kruubipudru peal või hommikuse omleti lisandina.
(Chorizo vorsti Eestist väga laialt saada poole, kuid vahel teda ikka poodides liigub. Soovitan soojalt - tõeliselt maitsev. Näiteks Prismas on väga hea hinnaga ja parajalt vürtsine täitsa hea chorizo olemas.)

Siin üks supp, mis sobib rohkem söögiks talveperioodil, kuna on üsna tummine ja tugev, kuid ilmestab suurepäraselt ka Eesti vihmast suvepäeva.


Jagub 4-le:

- 300 grammi chorizo vorsti

- 4 keskmist porganit
- 4 keskmist sibulat
- 2 suurt punast paprikat
- 400 grammi purustatud tomateid

- 1 kikerherne konserv
- 4-6 spl soja

- 4 spl granaatõunakastet Nasharab
- soola

- pipart

- 1 spl (veini)äädikat

- suhkrut

- 1-1,5 liitrit kuuma vett
- praadimiseks õli

- serveerimiseks siledalehelist peterselli ja mõnd krõbeda koorikuga saialist


Viiluta porgand, paprika ja sibul õhukesteks viiludeks. Lõika chorizo vorst pikuti pooleks ja seejärel poolkuu kujulisteks tükkideks.


Vala poti põhja natuke õli, lisa vorst, porgand, sibul, paprika ja prae keskmisel kuumusel 10 minutit aegajalt segades. Chorizo vorstis olev paprika värvib kõik mõnusalt tumepunaseks.


Lisa potti purustatud tomatid, soola ja pipart ning lase madalal kuumusel kaane all 20 minutit podiseda.

Seejärel lisa potti kuum vesi ja kikerherned. Lase keema tõusta ning maitsesta supp seejärel soja, granaatõunakastme, äädika ja suhkruga. Maitse peab olema hapukas-vürtsine ja hästi tasakaalus (suhkru lisamine aitab hapukust tasakaalustada, soja lisab hoopis teistmoodi soolakust, kui lihtsalt soola lisamine). Vajadusel lisa ka pipart.

Lase supil kaane all 20 minutit madalal tulel podiseda, et maitsed ühtlustuksid. Serveerimiseks puista üle hakitud siledalehelise peterselliga, kõrvale paku head saia. Head isu!

4 kommentaari:

  1. Tere. Tõin Hispaaniast kaasa vorsti ega osanud sellega midagi teha veel. Nüüd käisin vaatasin külmikus järgi-ongi see sama Chorizo (Sarta Extra Dulce). Mõtle kui vahva, saabki supp ära proovitud. Tänud igatahes:)Lilia

    VastaKustuta
  2. Oi kui tore, nüüd saab siis eksootilise vorstiga natuke kodusemalt tutvust teha. Anna siis teada, kuidas meeldis.
    Meie oleme sellest supist igaljuhul hetkel sõltuvuses ja läheb juba kolmas potitäis :)

    VastaKustuta
  3. Väga maitsev supp! Ma eriti tomatilisi suppe ei söö, magu ei võta vastu. Kuid see sobis küll ning väga maitsev oli. Aitäh!

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...